avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vinovatul unui accident rutier refuza sa imi dea copia ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vinovatul unui accident rutier refuza sa imi dea copia politei RCA

Am fost implicat intr-un accident rutier in care nu m-i s-a acordat prioritate, agentul de politie constatand acest fapt.
Evenimentul s-a produs astfel:
In timp ce ma deplasam pe drumul cu prioritate, la un momendat mi-a aparut in fata un autoturism care a iesit de pe un podet cu spatele,foarte in scurt el fiind mascat de un alt autovehicul parcat pe acelasi podet.
Am reusit sa il evit, dar am intrat pe contrasens unde am tamponat un autoturism stationat.
Din procesul verbal intocmit de politie rezulta clar ca el este cauza producerii accidentului,pentru care i s-a retinut si permisul de conducere.
Ce pot face pentru a intra in posesia copiei RCA, pe care acesta refuza sa mi-o inmaneze?
Poate asiguratorul respectivului vinovat sa i-mi deschida dosar de dauna pe care sa il si finalizeze pentru a-mi repara masina, doar in baza procesului verbal pe care il am de la politie ?
Daca nu, ce pasi trebuiesc urmati?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:44, 30 Aprilie 2012
Este obligatoriu pentru a introduce in reparatie autoturism care a suferit daune in urma unui eveniment rutier sa existe dovada politiei RCA,sau a documentului inlocuitor
Nu toti participantii la trafic detin incheiate polite RCA
Daca exista incheiata polita RCA,asiguratorul in baza procesului verbal intocmit de agentul constatator poate deschide dosar de dauna,urmand a finaliza dosarul la momentul prezentarii partii vinovate si ulterior se poate demara etapa repararii masinii dvs
Asigurarea respectiva este facuta in Spania la o firma de asigurari care are corspondent in Romania,dar asiguratul este roman.
S-a deschis dosar de dauna, dar am fost informat ca am mult de asteptat.
Intre 1 si 60 de zile pentru a confirma cei din Spania daca asigurarea respectiva este valida si 15 zile de la producerea accidentului in care vinovatul poate sa conteste procesul verbal in justitie(cel putin asa mi-a spus domnul constatator de la firma de asigurari).
Daca il contesta si ii da termen prin noiembrie-decembrie(cam asa s-a ajuns la noi), eu raman cu masina nereparata poate chiar si dupa acel termen?

@ynocentta:
,,Daca exista incheiata polita RCA,asiguratorul in baza procesului verbal intocmit de agentul constatator poate deschide dosar de dauna,urmand a finaliza dosarul la momentul prezentarii partii vinovate si ulterior se poate demara etapa repararii masinii dvs.''

Sa zic ca polita RCA este valida si vinovatul nu mai ajunge la firma de asigurari(moare,devine leguma,etc), eu raman ca si la inceput?
Nu este obligatia asiguratului vinovat de a aduce la cunostinta firmei de asigurari intamplarea incidentului rutier imediat dupa producererea lui?
Si daca nu o face ce pateste?





Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Cornea444, utilizator
Verificati prin CEDAM daca conducatorul auto vinovat de producerea accidentului are incheiata o asigurare RCA si la ce societate.
Daca nu are o asigurare RCA valabila la data accidentului adresati-va Fondului pentru Protectia Victimelor Strazii,
Daca are asigurare valabila si refuza prezentarea acesteia la societatea de asigurare puteti sa-l dati in judecata solicitand instantei sa oblige pe respectivul conducator auto la plata daunelor rezultate in urma accidentului.
L-am verificat deja in CEDAM si imi afiseaza urmatoarea fraza:
Autovehiculul avand numarul de inmatriculare (numar de spania) este inexistent sau nu figureaza in baza de date

Daca il dau in judecata, primesc termen tot in noiembrie-decembrie?
Sau se judeca la urgenta?
Asta daca exista termenul acesta.

Pot posta la ce firma de asigurari este facuta?
Dar seria de pe asigurarea vinovatului trecuta in procesul verbal de la politie?
Poate stie cum sa verifice cineva aceasta serie mult mai repede decat cei de la firma de asigurari.

Multumesc pentru informatii.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
Cornea444, utilizator
Parerea unui ,, nespecialist'' :
Cred ca in acest topic se omite esentialul. Din relatarea dvs. inteleg ca intre masina pe care o conduceati si masina ,, responsabila'' nu a existat contact fizic. In acest caz, dupa legislatia romana, sunteti vinovat de producerea accidentului. Vinovatului moral probabil i s-a suspendat permisul pentru neacordare de prioritate si pt faptul ca a incalcat prevederile art. 128 lit c) - se interzice mersul inapoi la iesirea de pe proprietati alaturate drumurilor publice . Corectati-ma daca gresesc.
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
mielul_bland, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident ... fara stabilirea vinovatului! puturos puturos Buna ziua! Am avut un accident in data de 8 Martie destul de stupid. Stationam in afara carosabilului, asteptand sa patrund pe o strada principala. Din partea ... (vezi toată discuția)
Accident rutier inregistrat cu victime dany3087 dany3087 In data se 12 07 2008 in timp ce ma deplasam cu masina, depaseam un biciclist, pe sensul meu de mers dintr-o curte a iesit un autoturism brusc aproape de axul ... (vezi toată discuția)
Accident auto, alcoolemie 0,8 in aer, cine plateste avariile auto? discover discover Azi noapte , stand la semafor cu o alta mașina in fata care staționa si ea .....am fost lovit din spate de o mașina a cărui șofer era in ... (vezi toată discuția)