avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de maternitate?

Buna ziua,
as dori si eu o lamurire, daca se poate si stie vre-un specialist, in legatura cu urmatoarea situatie: sotia este insarcinata in luna a 7-a, si a avut o sarcina destul de problematica. Conform legii, are dreptul sa solicite concediu de maternitate (pre si postnatal) in cuantum a 120 zile, lucru la care ne gandim serios, avand in vedere evolutia sarcinii. Insa, stie cineva cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate? am citit ca este 85% din media salariilor brute de pe ultimele 6 luni. Si aici apare intrebarea mea pentru cei ce stiu: din ce salar de baza se calzuleaza in cazul ei, avand in vedere ca lucreaza in vanzari: salariul de baza, cel din contract este f f mic, insa are un act aditional prin care ia comision din vanzari. Acest comision se afla trecut pe fluturasul de salariu, adunat la salariul de baza, si impozitat legal. Se ia in calcul toata suma, cu tot cu comision la calcularea indemnizatiei? Legal asa ar trebui, avand in vedere ca se impoziteaza.
Va multumesc mult.
Se va lua in calcul venitul brut efectiv realizat de sotie in fiecare dintre cele 6 luni anterioare concediului,adica salariul si comisionul,pt. ca aceste sume au intrat in calculul fondului de salarii asupra caruia angajatorul a calculat si a platit contributia de 0,85%pt. concedii si indemnizatii de boala.
Multumesc pentru raspunsul prompt. Sa inteleg ca la calculul indemnizatiei se iau in considerare toate sumele ce vin impozitate pentru CAS? Din cate stiu si bonurile de masa se impoziteaza. Contravaloarea acestora se ia in calcul? Sau nu se iau in calcul deoarece se impoziteaza doar cu 16%, impozit pe venit?
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
nutu_tim, utilizator
Nu, valoarea bonurilor de masa nu intra in calcul,acestea intra doar in baza de calcul pt. stabilirea impozitului/salariu.
Da, asa e, a avut o discutie astazi cu seful ei, si i-a spus ca bonurile de masa nu intra in calcul. Si a mai spus un lucru interesant...si cam ciudat, care face o mare diferenta fata de calculele noastre din pacate :( Cica, cei 85% se calculeaza la baza de calcul, nu la salariul brut realizat in cele 6 luni anterioare, iar baza de calcul ar fi definita in lege ca fiind salariul net. Este adevarat? unde as putea gasi informatia asta? pentru ca este o diferenta majora.. Am gasit ceva in OUG 158/2005, si anume:
"Art. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii."
Dar care este efectiv salariul pe baza caruia se calculeaza aceasta contributie? Brutul, sau netul? Nu mai inteleg nimic, am intrat in ceata :(
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
nutu_tim, utilizator
85%se aplica la media zilnica a bazei de calcul,baza de calcul o reprezinta insa veniturile brute realizate in cele 6 luni,iar media zilnica este data de baza de calcul impartita la nr. de zile lucratoare pt. care s-a cotizat in cele 6 luni.
Eu v-am explicat doar despre baza de calcul....
Reveniti cu datele concrete,respectiv brutul sotiei din cele 6 luni (de pe fluturas salariu +comision))si data la care preconizeaza ca va primi primul certificat de concediu de maternitate si putem face calculul ,spre a intelege mai concret.

Alte discuții în legătură

Baza calcul concediu medical abmail abmail Buna ziua, Cum se calculeaza baza pentru concediul medical? Incepand cu 1 dec 2015 am schimbat locul de munca. Anterior am avut un salariu brut de 6500 lei. ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal DanaPotop DanaPotop In concediul pre si postnatal se calculeaza 85% din ultimele 6 luni din veniturile realizate sau din salariul brut? (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie maternitate si ccc simonavasilescu simonavasilescu Buna ziua, Urmeaza sa nasc in jurul datei de 20 decembrie 2014 si as vrea sa va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei de maternitate/CCC. Sunt ... (vezi toată discuția)