avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ordinea in care se sting datoriile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ordinea in care se sting datoriile

As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari nu vor sa accepte acest lucru si vor sa achite doar facturile lunare si astfel ajungem la contradictii cu privire la perioada ce e trecuta pe chitanta .
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 09:29, 16 Decembrie 2020
Ordonanta care a modificat Codul de procedura fiscala in septembrie anul trecut, OG nr. 29/2011, a clarificat modul in care vor fi stinse datoriile, in cazul in care contribuabilul datoreaza mai multe tipuri de creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a le plati in totalitate. Mai exact, OG nr. 29/2011 a modificat punctul b) al alin. 115 din Codul de procedura fiscala.

Astfel, potrivit noilor reglementari, sunt stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si abia apoi se acopera accesoriile, tot in ordinea vechimii pe care acestea o au. Prevederea se aplica deja din 1 octombrie 2011.
In raporturile la care participa persoane fizice sau persoane juridice, regula de principiu este ca, in lipsa conventiei partilor, debitorul are dreptul de a declara, cand face plata, care este datoria pe care intelege sa o stinga, tinandu-se seama totusi de anumite conditii. Astfel, pentru datoriile pentru care se platesc dobanzi, plata asupra acestora are prioritate fata de capital. Daca debitorul n-a precizat ce datorie intelege sa stinga prin plata, creditorul are dreptul sa arate, in chitanta pe care o elibereaza debitorului, cum face imputatia platii. In sfarsit, daca nici una din parti nu a dat indicatii, modul imputarii platii este stabilit de lege. Astfel, datoria scadenta are prioritate fata de aceea care nu este ajunsa la termen, chiar daca acesata din urma ar fi mai oneroasa. Daca toate datoriile sunt scadente, plata se imputa asupra aceleia pe care debitorul avea un mai mare interes sa o achite la data respectiva. In cazul cand datoriile sunt la fel de oneroase, are intaietate cea mai veche, iar daca sunt egale din toate punctele de vedere, imputatia platii se face proportional asupra tuturora. b. In rapoarturile dintre persoanele juridice, imputatia platii urmeaza unele reguli speciale. Astfel, in cadrul aceluiasi contract, imputatia platii se face asupra obligatiei a carei scadenta s-a implinit mai recent. Daca livrarile sunt esalonate lunar, cele efectuate in cursul lunii se considera in contul restantelor din luna sau lunile anterioare, deorece sarcinile lunii curente sunt scadente la sfarsitul acesteia.

Codul Civil vechi -1110-1113 . ( 1506-1509 noul cod civil)
Nu cred ca raspunsul colegel de mai sus are vreo legatura cu intrebarea, deoarece intrebarea se refera la datorii fata de asociatia de proprietari, care nu sunt datorii fata de stat.

parerea mea,
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2012
ContSters214341, utilizator
Cred ca aveti dreptate. Oricum va multumesc amandorura. O astfel de problema o avem si noi ca Asociatie de proprietari in raport cu furnizorul de apa. In anul 2011 am achitat lunar factura curenta plus o parte din restante. ( Din pacate avem restante ) Incepand cu anul 2012 furnizorul nu a mai fost de acord cu plata in acest mod , ei descarcand in contabilitate sumele achitate de noi pe facturi de penalitati si astfel debitul creste tot mai mult si odata cu el cresc si penalitatile. Ce am putea face in acest sens ?
Reprezentantii asociatiei de proprietari=presedintele si comitetul executiv detin autoritatea si competenta sa analizeze responsabil situatia si sa decida modalitatea de plata,fie din fondurile existente,fie prin acordul proprietarilor de a participa financiar la stingerea debitului
BIU"

Alte discuții în legătură

Legalitate calcul penalitati & esalonare julien_slbz julien_slbz Am incheiat un grafic de esalonare a unei sume restante in urma caruia m-am obligat catre un furnizor de utilitati la plata lunara a unei rate pana la ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Chitanta pe luna anterioara Attila65 Attila65 Daca un locatar are restanta de un an si trei luni si vrea sa plateasca luna in curs, pot sa-i fac chitanta? Sau trebuia sa-i fac pe prima luna de restanta? Mi ... (vezi toată discuția)