avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data deschiderii drepturilor de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data deschiderii drepturilor de pensie

Persoana X indeplineste conditiile de pensionare la limita varsta incepand cu data de 23 mai .Isi va continua activitatea, la acelasi loc de munca, pa baza unui alt contract, semnat la 23 mai. Intrebari:1. poate cere deschiderea dreptului de pensie cu data de 1 iunie astfel incat luna mai sa nu fie fragmentata la calculul pensiei, sau e obligatorie data de 23 mai ? 2. Cand trebuie depus dosarul? Mai exact ,il poate depune la sfarsitul lunii mai, solicitand deschiderea cu 1 iunie? Va multumim.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:36, 25 Mai 2012
Art. 104
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.
(3) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate, in situatia pensiei de invaliditate;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc decesul, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data decesului, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator era pensionar, la data decesului;
c) de la data decesului, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator nu era pensionar, la data decesului;
d) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei care indeplineste conditiile prevazute de lege, referitoare la varsta standard de pensionare, ulterior decesului sustinatorului.

Inteleg ca daca depuneti cerea in 30 de zile de la data indeplinirii conditiilor, pensia se acorda de la data indeplinirii lor, adica 23 mai.
Daca o depuneti dupa 30 de zile, sa zicem 25 iunie, pensia se acorda de la data depunerii cererii -25 iunie.
Cu ce va incomodeaza 23 mai?
pneagu a scris:
Inteleg ca daca depuneti cerea in 30 de zile de la data indeplinirii conditiilor, pensia se acorda de la data indeplinirii lor, adica 23 mai.

Alin. 3 al art. 104 din Legea nr. 263/2010 se refera numai la anumite categorii de pensie, iar litera d), ingrosata de dvs., se refera la pensia de urmas. Discutia este despre un viitor beneficiar de pensie pentru limita de varsta, deci drepturile de pensie se acorda de la data inregistrarii cererii la casa de pensii.



@sch

1. Pensia este un drept, nu o obligatie. Persoana pentru care intrebati poate sa solicite pensie pentru limita de varsta si peste un an, si peste doi ani, si peste zece ani, incepand cu data indeplinirii conditiilor. Nicio persoana nu poate fi obligata sa uzeze de un drept.

2. Cererea si actele pot fi depuse la casa de pensii incepand cu data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta. In aceasta ecuatie nu exista trebuie. Drepturile de pensie vor fi acordate incepand cu data inregistrarii cererii la casa de pensii.
1. Fara indoiala ca poate cere calcularea pensiei si peste un an, dar poate cere peste un an drepturile lui cu incepere din acest 23 mai?! In sensul acesta am intrebat daca cererea poate fi facuta in iunie pentru luna mai (adica fara a fi prejudiciat in drepturile de pensie).
2In concluzie,am inteles asa: indeplineste conditiile pe 23mai. Daca depune dosarul in luna mai va primi pensia incepand cu mai, daca depune in iunie, pierde pensia din mai. In cazul asta trebuie sa depuna cererea la sfarsitul acestei luni.Am inteles corect? Va multumesc.
sch a scris:
Fara indoiala ca poate cere calcularea pensiei si peste un an, dar poate cere peste un an drepturile lui cu incepere din acest 23 mai?! In sensul acesta am intrebat (...)

Am inteles. Nu poate sa depuna cererea peste un an si sa primeasca drepturi de pensie retroactiv. Depune cererea incepand cu data de 23 mai 2012, adica raspunsul la intrebarea dvs. este art. 104, alin. (2) din Legea nr. 263/2010.
Atentie! CIM in cazul indeplinirii conditiilor de varsta standard inceteaza de drept in baza articolului 56 litera c din codul muncii. Apreciez ca nu trebuie sa fie nicio negociere cand anume sa se depuna dosarul. Este procedura expresa care trebuie respectata pentru astfel de cazuri.
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;

Alte discuții în legătură

Pensie Adycristina Adycristina Va rog sa ma lamuriti.Cu ce data se face plata pensiei? -cerere de pensionare incepand cu 04.2012 -se respinge si se face contestatie la decizie si nu se ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas StRotaru StRotaru Daca sotul decedat avea drept la pensie dar nu a depus dosar de pensionare, iar sotia supravietuitoare a depasit varsta de pensionare si nu are alte venituri, ... (vezi toată discuția)
Este corectã data stabilirii drepturilor de pensie? nina_69 nina_69 buna ziua am primit decizia de pensiela limita de varsta in care se spune ca am depus dosarul cu data de 14.11.2012 iar dreptul acordarii cuantumului imi va ... (vezi toată discuția)