avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... cand au dreptul organele de politie sa te legitimeze
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

cand au dreptul organele de politie sa te legitimeze

Buna ziua,
As dori sa stiu si eu cand anume pot organele de politie (politia comunitara, jandarmeria, politia de proximitate) sa te legitimeze. Pentru a da un exemplu va prezint urmatoarea situatie:

- Intr-un camin de studenti noaptea tarziu era un chef. S-a facut o plangere la politie, insa pana la sosirea organelor de politie totul se terminase, si nu exista niciun indiciu care sa conduca la concluzia ca existase vreo activitate ce disturba linistea publica.
- Politistii au inceput sa bata pe la fiecare usa de la etajul respectiv pentru a legitima oamenii , si au existat cateva cazuri in care studentii nu aveau viza de flotant si astfel au primit amenda.

Intrebarea mea este simpla. Aveau dreptul sa legitimeze acele persoane fara a avea vreo dovada clara ca au savarsit sau se pregatesc sa savarseasca o infractiune ?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: florinurda , utilizator 15:49, 13 Martie 2009
toti politistii aflati in timpul serviciului sunt indreptatiti sa-ti cea actele,când există indicii temeinice că a săvârşit, săvârşeşte sau se pregăteste să săvârşească o faptă ce constituie infracţiune ori contravenţie
cum nu exista nici un indiciu sa duca la concluzia aceea daca a existat o plangere,adica un martor?!
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2008
Alexandru Cutean, Consilier juridic
Dar politisti, chiar daca sunt in timpul serviciului au obligatia de a se legitima. Spun asta, pentru ca de multe ori , domni politisti uita de aceasta obligatie.
În realizarea atributiilor ce îi revin, potrivit legii, politistul este investit cu exercitiul autoritatii publice si are urmatoarele drepturi si obligatii principale :
a). sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care încalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala;
b). sa conduca la sediul politiei pe cei care, prin actiunile lor, pericliteaza viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savârsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita în conditiile legii; în cazurile nerespectarii dispozitiilor date de politist, acesta este îndreptatit sa foloseasca forta; verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza în cel mult 24 de ore, ca masura administrativa;
c). sa invite la sediul politiei persoanele a caror prezenta este necesara pentru îndeplinirea atributiilor politiei, prin aducerea la cunostinta, în scris, a scopului si motivului invitatiei; ....
( art.5 alin.1 din Legea nr.218/2002 )
Referitor la intrebarea dvs. si la speta prezentata raspunsul este DA. Au dreptul sa legitimeze, mai ales ca aveau la baza o sesizare care consta in tulburarea ordini si lenisti publice. Prezenta in camin a politistilor sa facut banuiesc in prezenta administratorului de camin sau alta persoana autorizata. In cazul in care cele sesizate nu sau confirmat, cel care a facut plingerea va fi sanctionat.
buna ziua,

Politistii nu au fost insotiti nici de administrator si nici de o alta persoana autorizata. Au fost singuri.

Alte discuții în legătură

Inviolabilitatea domiciliului mihai62 mihai62 ce legi stabilesc derogarile la art.27(1) din constitutie,cine stabileste starea de infractiune flagranta art27(4) si cine intervine la perchezltia pe timpul ... (vezi toată discuția)
Accesul echipajului de politie in curtea sau imobilul proprietate personala banicaemilia banicaemilia Buna ziua, In ce situatii sunt obligata sa ii primesc in curtea sau imobilul al carui proprietar sunt? Si in baza carei legi? (vezi toată discuția)
Trupele dias MARIANA01 MARIANA01 in cazul in care trupele dias au gresit adresa si au intrat in casa mea ce se intampla? (vezi toată discuția)