avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata hidroizolatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata hidroizolatie

La un apartament de la ultimul etaj al unui bloc cu 4 etaje,au aparut infiltratii de apa de la deteriorarea hidroizolatiei.Va rog sa ne spuneti daca legea prevede ca plata pentru refacerea hidroizolatiei aferente apartamentului respectiv,sa fie suportata strict doar de cei ce locuiesc in apartamentele situate sub cel in cauza sau se face din fondul de reparatii al asociatiei.
Va multumim!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:52, 22 Iunie 2018
Acoperisul este bun comun al tuturor proprietarilor de aparatamente, deci reparatia lui trebuie contractat cu acordul tuturor si platita de toti (inclusiv prin fondul comun de reparatii, daca exista).
Reparatia terasei cade in sarcina asociatiei de proprietari, respectiv a conducerii acesteia si nu sunt intrebati proprietarii daca sunt de acord sau nu deoarece ei prin lege sunt obligati sa mentina in stare buna de functionare proprietatea comuna, deci si terasa.

Pentru acest lucru asociatie este tinuta sa infiinteze fond de reparatii alimentat prin contributia tuturor proprietarilor (Legea 230/2007) si sa contracteze aceasta lucrare.

Daca nu exista fond de reparatii, atunci se contracteaza lucrarea in rate si se pun acestea pe lista pentru a fi achitate lunar de catre toti proprietarii, in functie de cota-parte indiviza.
Terasa condominiului reprezinta parte comuna,a carei intretinere si reparatie implica resposabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Avand in vedere interesul pentru o buna hidroizolatie se impune a nu se realiza executia de hidroizolatii partiale care nu asigura garantie
Pentru realizarea unei lucrari de hidroizolatie terasa,avand in vedere costurile apreciabile,
este necesar dupa cum a precizat si moderatoare sa existe constituit la nivelul asociatiei de proprietari fond de reparatii
Asociatia de proprietari pentru executia de lucrari la parti comune imobil , detine obligatia sa aplice si sa respecte prevederile art 22 pct 9 din HG nr 1588/2007
Raspunsurile de mai sus sunt incomplete.
Intradevar, asociatia este responsabila pentru aceste reparatii, insa nu toti proprietarii aferenti asociatiei trebuie sa plateasca. Vedeti exemplul asociatiilor de zeci de scari si mai multe blocuri.

Obligativitatea platii nu are legatura cu asociatia, ci survine ( si se si calculeaza) in functie de cota parte indiviza a fiecarui proprietar din spatiile comune. Iar daca intr-o asociatie spatiile comune sunt delimitate drept urmare si obligatiile sunt delimitate.

De regula( dar nu obligatoriu), spatiile comune sunt delimitate de scari.

Deci daca se repara tarasamentul unei scari, vor contribui doar proprietarii de pe scara respectiva( pentru ca doar ei detin cota parte asupra spatiilor comune din scara(inclusiv terasa). Vecinul de scara(sau de bloc), chiar daca face parte din asociatie nu are obligativitatea de a plati aceste reparatii pentru ca el nu detine cota parte indiviza pentru spatiul in cauza.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
grandanat, utilizator
constructorul a scris:
Va rog sa ne spuneti daca legea prevede ca plata pentru refacerea hidroizolatiei aferente apartamentului respectiv,sa fie suportata strict doar de cei ce locuiesc in apartamentele situate sub cel in cauza sau se face din fondul de reparatii al asociatiei.

Nici una nici alta.
Legea nu prevede ca reparatia sa fie suportata "strict" de cei ce locuiesc in apartamentele situate sub cel in cauza...
Legea nu prevede nici ca lucrarea se suporta din "fondul de reparatii al asociatiei".

Legea prevede ca reparatia se executa iar costurile se repartizeaza pe cota parte indiviza (suprafata utila) a apartamentelor din scara respectiva.


Alte discuții în legătură

Cum ar trebui sa se imparta costurile reparatiei terasei? amotida amotida In incercarea de a ajuta pe o matusa ce locuieste la ultimul etaj, cu hidroizolatia terasei blocului ce necesita reparatie, lovindu-ma practic de aceleasi si ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie la casa scarii danutz1978 danutz1978 Buna ziua , Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are de mult timp probleme cu hidroizolatia la casa scarii. . Din luna septembrie , cand au inceput ... (vezi toată discuția)
Probleme hidroizolatie andreeadascalu andreeadascalu buna ziua, va rog frumos daca poate cineva sa ma ajute cu cateva lamuriri,locuiesc intr-un bloc cu 4 nivele , la etajul 4 , am facut hidroizolatia in anul 2002 ... (vezi toată discuția)