avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA-contr. comodat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA-contr. comodat

firma platitor de tva , a platit tva aferent aparatului dat in comodat , dupa o perioada de timp -reziliaza contractul de comodat si aduce inapoi aparatul si vande cu tva la o alta firma.
Intrebarea este ca poate sa deduca tva -ul pe care le- a platit cind a dat in comodat aparatul.- (ne avand alta factura decit cea initiala cand le-a achizitionat inanie de a da in comodat)
Cel mai recent răspuns: kerekesmargo , utilizator 15:32, 4 Iulie 2012
Nu se intelege nimic.
- O soc platitoare de tva achiztioneaza un aparat: de unde? deduce tva de pe fact de cumparare? cui plateste tva aferent aparatului?
- Il da in comodat: cui plateste tva pt aparatul dat in comodat?
- se reziliaza contractul de comodat: cum sa deduca la acest moment cind l-a dedus la achizitie?
contr. de comodat inseamna acordare de bunuri cu titlu gratuit si nu este permis deducerea tva ... tb. colectat ... , astept o parere de la un specialist care cunoaste codul fiscal !!!
kerekesmargo a scris:

contr. de comodat inseamna acordare de bunuri cu titlu gratuit si nu este permis deducerea tva ... tb. colectat ... , astept o parere de la un specialist care cunoaste codul fiscal !!!


In primul rind, anularea dreptului de deducere (sau colectarea tva) nu este acelasi lucru cu plata tva.

In al doilea rind, aparatul in cauza este un bun de capital pentru care trebuie facuta ajustarea dreptului de deducere cf art 149, in cazul in care nu este folosit pt activitatea economica. Nu este vorba in acest caz de "permisiunea" dreptului de deducere.
La inceperea contractului de comodat trebuia facuta ajustarea tva dedusa, asa cum si la rezilierea acestuia se face ajustare.

Trebuie vazut care erau prevederile ajustarii la momentul semnarii contractului de comodat.

In prezent:
art 149 (1) În sensul prezentului articol:
a) bunurile de capital reprezintă toate activele corporale fixe, definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, precum și operațiunile de construcție, transformare sau modernizare a bunurilor imobile, exclusiv reparațiile ori lucrările de întreținere a acestor active, chiar în condițiile în care astfel de operațiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de închiriere, leasing sau al oricărui alt contract prin care activele fixe corporale se pun la dispoziția unei alte persoane; nu sunt considerate bunuri de capital activele corporale fixe amortizabile a căror durată normală de utilizare stabilită pentru amortizarea fiscală este mai mică de 5 ani; activele corporale fixe de natura mijloacelor fixe amortizabile care fac obiectul leasingului sunt considerate bunuri de capital la locator/finanțator dacă limita minimă a duratei normale de utilizare este egală sau mai mare de 5 ani;
b) bunurile care fac obiectul închirierii, leasingului, concesionării sau oricărei alte metode de punere a acestora la dispoziţia unei persoane sunt considerate bunuri de capital aparţinând persoanei care le închiriază, le dă în leasing sau le pune la dispoziţia altei persoane;

art 125. 1
3. active corporale fixe reprezintă orice activ deţinut pentru a fi utilizat în producţia sau livrarea de bunuri ori în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terţilor sau pentru scopuri administrative, dacă acest activ are durata normală de utilizare mai mare de un an şi valoare mai mare decât limita prevăzută prin hotărâre a Guvernului sau prin prezentul titlu;

art 149
(4) Ajustarea taxei deductibile prevăzute la alin. (1) lit. d) se efectuează:
a) în situaţia în care bunul de capital este folosit de persoana impozabilă:
1. integral sau parţial, pentru alte scopuri decât activităţile economice;





este marfa ,
aparatul este marfa , pe care firma o comercializeaza - ( a fost o exceptie ca s-a dat in comodat la o alta firma )

Alte discuții în legătură

Bunuri de capital beinaz a beinaz a La achizitia unui autoturism ML, l-am amortizat in 4 ani de zile. In cazul in care acest ML se vinde este incadrat in categoria bunurilor de capital la ... (vezi toată discuția)
Caz particular ajustare tva deductibil (restituire tva) andreea-deea andreea-deea Buna ziua, Daca un laptop cu valoare mai mica de 2000 de lei (fara tva) este casat inainte de 5 ani de la achizitie, se va face ajustare de TVA conform ... (vezi toată discuția)
Bunuri de capital beinaz a beinaz a Este considerat bun de capital (cf art. 149), autoturismul care are o valoare de inventar 50.000 lei si amortizarea fiscala stabilita este de 4 ani ? (desi ... (vezi toată discuția)