avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile fiscale ale asociatiilor de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile fiscale ale asociatiilor de proprietari catre stat

Cititi acest articol aparut in data de 13.07.2012 pe site-ul Avocatnet.
www.avocatnet.ro/content/art...
Accesati tabelul ce cuprinde, sistematizat, obligatiile unei asociatii de proprietari privind retinerea la
sursa a impozitului pe venit si a contributiilor sociale:
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
Buna ziua, am accesat si eu tabelul si m-am apucat de treaba...a persoana care are "venituri obtinute de alte persoane din activitati desfasurate in mod independent in baza contactelor /conventiilor civile"..ok..ma duc la declaratia 112, sectiunea C dar nu-mi sterge somajul ( fiind pensionar) si nu-mi calculeaza automat CASS . intrebarea este scriu eu "de mana" baza de calcul la sanatate ( ca Nu o ia automat) Si sterg baza de calcul la somaj???Multumesc!
Pentru aceasta persoana - cu conventie civila - puneti sus la somaj = 2 neasigurat, iar in rubrici stergeti baza pentru somaj (-ar putea sa nici nu mai apara, daca optati pentru 2 neasigurat.

Pentru asemenea contracte nu se plateste nici somaj (deci persoana nu va putea beneficia de indemnizatia de somaj daca isi va pierde contractul), nici CASS (sanatate) pentru ca in acest caz trebuie sa-si faca singura contract cu casa de sanatate si sa-si plateasca singura aceasta contributie, bineinteles daca doreste sa fie asigurata in caz de retete cu compensare, spitalizare etc.
@andradaa, in luna August se va completa/declara D.112 pentru luna iulie cu noile modificari din tabel si asta numai dupa ce se modifica formularul 112 ca sa preia automat cass.
Pentru luna iunie completati/declarati in luna iulie, asa cum ati procedat pana acum.
Asa ca : "am accesat si eu tabelul si m-am apucat de treaba." asta doar din august.
In acest mesaj voi aborda problema revocarii certificatului de semnatura electronica si a revocarii semnaturii din declaratia 112.

Revocarea certificatului de semnatura electronica.

Certificatul de semnatura electronica este valabil aproximativ 1 an (cu cateva zile mai putin).
Daca in timpul anului sau chiar la sfarsitul unui ciclu anual persoana cu calitate de titular al certificatului de semnatura electronica, din diferite motive, nu se mai poate ocupa de aceasta activitate si este inlocuita de alta persoana, certificatul de semnatura electronica fiind proprietatea asociatiei de proprietari, atunci trebuie facuta revocarea acestuia.
Revocarea se efectueaza la firma de la care s-a facut achizitia acestuia.
Pentru un nou certificat de semnatura electronica, emis pe numele noii persoane, se procedeaza la cumpararea unui nou certificat, urmandu-se pasii descrisi pe site-ul fiecarei firme care vinde certificate de semnatura electronica.

Revocarea semnaturii pe declaratia 112.

Fiecare asociatie de proprietari are pe portalul ANAF un cont compus dintr-o cheie unica formata din CIF- titular de certificat- adresa email unica (nefolosita la alte certificate de semnatura electronica)-CNP titular.

Daca unul sau mai multe din aceste elemente se modifica pentru CIF-ul asociatiei atunci trebuie facuti urmatorii pasi:
- se revoca semnatura veche prin formularul 151 pe care il gasiti pe site-ul ANAF, se completeaza, se semneaza si stampileaza de catre presedintele asociatiei, se scaneaza si se trimite fie prin fax, fie prin email la adresa admin@portal.ro.
- se inregistreaza noul certificat de semnatura electronica pe optiunea inregistrare (nu reinnoire). Rezulta formularul 150.
- formularul 150 se listeaza si se completeaza. Se semneaza si stampileaza de catre presedintele asociatiei.
- titularul certificatului se prezinta la sectia financiara de care apartine asociatia si depune formularul 150 (in doua exemplare - din care unul il pastreaza "ca pe ochii din cap" cu nr, de inregistrare) si imputernicirea notariala (aici e de intrebat daca mai trebuie sa fie autentificata notarial) din partea presedintelui, semnata si stampilata.

Din acest moment fie in aceeasi zi, fie in maxim 4 zile poate depune declaratia 112 pe portal.

Asigurati-va ca acesti pasi sa se termine inainte de data de 25 ale lunii.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Declaratia 010 anaf FlorinNistor FlorinNistor Buna ziua. Pentru conventii civile se depune declaratia 010 ? (vezi toată discuția)
Salariu femeie de servici la bloc si administrator RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Vrem sa intram in legalitate. Ce se retine din Cmi pt. Adm.si Lucrator ecologic daca sunt pensionari.Vrem sa mergem la ITM si nu stim cum sa facem CMI. Va ... (vezi toată discuția)
Administrare bloc ALINAfenesan ALINAfenesan Buna ziua, am fost propusa de catre membrii asociatiei de proprietari sa tin administratia blocului in care locuiesc. Urmeaza sa obtin atestatul de ... (vezi toată discuția)