avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu bonus acordat la nasterea copilului.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu bonus acordat la nasterea copilului.

Sunt in CIC, copilul are un an jumate. In luna noiembrie 2008 am aflat de existenta acelui salariu bonus ca prima de nastere, si am facut si eu cerere la firma pentru acordarea acestui drept. Lucrez la o firma privata cu peste 500 de angajati, in domeniul sanitar. Am cerut contractul colectiv de munca al unitatii si intr-adevar era stipulat dreptul la aceasta prima in el. Am facut cererea in noiembrie insa pana acum nu am primit raspuns. Din pacate nu am cerut numar de inregistrare la acea cerere, am uitat. Dupa ce am depus eu cererea, alte 5 colege aflate in aceeasi situatie au depus cerere. Directorul zonal le-a spus ca nu vor primi nici un ban, si a facut scandal. Eu ce pot face acum? Nu am primit nici un raspuns oficial. Sa mai astept pana incep serviciul? Din pacate sunt nevoita sa ma intorc la firma cand expira CIC, altfel as fi facut reclamatie la ITM sau i-as fi dat in judecata. Sunt foarte suparati pe mine pentru ca din cauza mea au primit si celelalte cereri, ma considera instigatoare. Stiu foarte bine ca e dreptul meu, si in alte conditii as fi fost foarte incisiva dar asa....Nu vreau sa renunt la acesti bani dar nici sa mi-i pun rau de tot in cap. Si asa ma astept ca la intoarcerea din CIC sa ma tina 6 luni si apoi sa ma concedieze pentru ca nu m-am intors mai devreme la serviciu cum mi-au solicitat ei.

Angajatorul cat poate taragana cu raspunsul, exista un temei legal in care pot cere un raspuns de la ei in....x... zile?
Daca asteapta sa treaca 3 ani ca apoi sa nu mai pot primi acei bani?
Am dreptul sa primesc acei bani daca am facut cererea in maxim 3 ani de la nastere ? sau Daca am facut cererea in timp util si au trecut 3 ani de la nastere si nu am primit banii, imi iau adio de la ei? Intreb asta in ideea ca sper sa reusesc sa-mi schimb locul de munca macar anul viitor si atunci sa-i dau in judecata.
Daca am facut cererea dupa un an si ceva de la nastere angajatorul poate motiva ca nu imi acorda acest drept pe motiv ca nu am depus cererea imediat dupa nastere?
Nu stiu cat de explicita am fost in ceea ce solicit. Adevarul e ca nu prea inteleg cum sta treaba cu aia trei ani in care pot primi acest drept...#-o

ART166 CODUL MUNCII:
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

" dreptul la actiune" inseamna sa depun cererea....
" daunele rezultate din neexecutarea........" inseamna neacordarea banilor?

"Luminati-ma" va rog.:sorry:

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cristiano755 , utilizator 08:04, 17 Septembrie 2010
Dreptul la actiune s-a nascut odata cu nasterea copilului, incepind din acea zi se calculeaza termenul de 3 ani care este un termnen de prescriptie a dreptului de a mai pretinde dupa acest teremen. Oricind in interiorul celor trei ani puteti solicita de la angajator prima de nastre in conditiile art. 283 din Codul muncii in virtutea contractului colectiv de munca. Cit priveste daunele de care faceti vorbire ar putea constitui daune pentru neacordarea primei de nastere de la data notificarii, adica a cereriii prin care ati solicitat acest lucru.
Oricum dupa 3 ani nu avtei cum sa mai pretindeti suma in discutie
Potrivit art.51 lit.c din CCMN, in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Dreptul de a solicita acest salariu se prescrie in termen de 3 ani de zile de la data nasterii dreptului la actiune . Prin urmare, termenul va incepe sa curga de la data nasterii copilului.

Aveti tot dreptul de a solicita plata acestui salariu, cu conditia ca, cererea sa fie facuta in termenul de prescriptie.
Am revenit pentru a va anunta ca am primit acea prima. Multumesc pentru sfaturile date. Daca nu erati voi, probabil ca renuntam la acel drept. Felicitari pentru ceea ce faceti!=D>=D>=D>=D>=D>
Raspunsul si multumirea dvs. sunt pentru noi ca aplauzele pentru actori!
Sunt functionar public, peste 1 luna trebuie sa nasc si ma intereseaza daca pot beneficia si eu de acest salariu bonus. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Salariu bonus la nastere la 2 angajatori pytu_elena pytu_elena lucrez la 2 angajatori ; unul cu norma intreaga si unul cu jumatate de norma. am nascut pe 2 iulie si am inteles ca in ccm este stipulat acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)
Privind salariu bonus la nastere loricica loricica am nascut in decembrie 2007 si acumam aflat de acest salariu bonus care se da la nastere mamei .am facut o cerere la unitate si am primit un raspuns negativ ... (vezi toată discuția)
Salariu-bonus la nastere anca_2007 anca_2007 Buna, am aflat de curand de salariul-bonus la care au dreptul noile mamici, conform contractului colectiv de munca. Numai ca: am nascut in urma cu aproape 2 ... (vezi toată discuția)