avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident rutier in drum spre serviciu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident rutier in drum spre serviciu

Buna ziua!Prietena mea,in drum spre servici(1 iunie),a plecat de la semafor iar din lateral dreapta "seful de la rutiera" trecand pe rosu a acrosat o impingand o intr un gard/zid de beton.
Politistul nu avea nici un semnal activ si exista o filmare a accidentului.
In urma accidentului ea a avut fracturi usoare la piciorul drept si bazin,la piciorul stang osul/tibia a fost aschiat si muschiul afectat iar la abdomen a avut uterul rupt.
La piciorul stang s-a intervenit chirurgical in Iasi iar pt hemoragia interna de la uter medicii din Iasi au fost rezervati.Atunci seful ei de serviciu a dus o in Bucuresti unde,la fel,medicii au fost retinuti in a interveni motiv pt care acesta a dus o in Germania la o clinica privata.
Acolo a suferit interventia chirurgicala la uter apoi cea de la picior s-a desfacut de vreo 3 ori fiind nevoie de interventii repetate.Costurile fiind mari(a platit cca 6800 de euro din care 1500 euro convorbiri telefonice),a fost nevoita sa mearga la un spital de stat tot in Germania(7 iulie).
Parintii ei au murit intr un accident de masina cand ea avea 22 ani (acum are 28).Alte rude nu are,mama ei fiind singura la parinti iar tatal Iranian.
A suferit mult,a plans enorm de mult.Imi spunea ca nu are altceva ce sa faca decat sa planga si sa se intrebe cu ce a gresit ea de i s-a intamplat asta,de ce tocmai ei.Cand s-a detectat hemoragia interna si exista posibilitatea sa nu mai poata ramane insarcinata,plangea continuu si mi spunea ca nu mai are de ce sa traiasca daca nu poate sa aibe copii,daca nu poate sa-si simta copilul in burtica,sa i mangaie sotul burtica,daca nu poate sa l faca fericit oferindu i un copil mai bine ar muri pe masa de operatie.Apoi a urmat o luna printre straini,plangand de durere si dor,facand cu greu rost de un telefon pt a ma suna sa mi spuna cu glas tremurand ca ii e tare dor de mine si ma iubeste(la cca 2-3 zile).
In fine.As avea cateva intrebari:
1 > Ea are o mica firma de taxiuri(4 masini).Seful politiei rutiere probabil ca si a "instruit" subalternii sa "vegheze" asupra taxiurilor ei pt ca in cca 1 saptamana de la accident deja au primit 2 amenzi si 2 acuzatii de neacordare de prioritate pt care s-ar ridica 2 permise din cele 4.Omul e influent si sotia sa este avocat in barou (asa am inteles).
El,politistul,doreste sa se inteleaga pe cale amiabila.Exista garantii in cazul asta?Cum ar trebui rezolvata problema:amiabil sau la proces?

2 > Am inteles ca statul acopera doar 14 % din costurile spitalizarii.Restul costurilor materiale( masina+spitalizarea+carje sau scaun cu rotile pana isi revine) si daunele morale cine le suporta?Pt daunele morale care ar fi pretul corect in bani(aproximativ)?

3 > Ea neavand rude ci doar cativa prieteni(care au probleme) si pe mine,iubitul ei,eu ar trebui sa am grija de ea in permanenta pana se pune pe picioare.In acest caz eu trebuie sa-mi las locul de munca si nu voi avea nici un venit.Imi puteti spune in ce grad de handicap/invaliditate,temporar,se incadreaza ea si daca poate beneficia de asistent personal ca sa ma pot angaja eu,astfel incat sa am un venit minim si in acelasi timp sa am grija de ea?
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: sadcorason , utilizator 02:26, 22 Iulie 2012
Nu se intelege prietena dumneavoastra este administratora unei firme de taxiuri sau este angajata la o alta firma ? Spuneti ca mergea spre servici cand s-a produs accidentul, care servici?
Da,este administratora unei firme mici de taxiuri.Are doar masinile(4) si se foloseste de dispeceratul altei firme,daca am inteles eu bine.
Ea este medic rezident angajata la spitalul pediatric de urgente pentru copii Iasi,la sectia gastroenterologie,parca asa ii spune.Dimineata,cu masina personala,se ducea spre serviciu.La o intersectie s-a facut verde pt ea,a plecat de pe loc si probabil pe la jumatatea intersectiei a fost acrosata din lateral dreapta de politistul care a trecut pe rosu,inpingand o intr un zid sau gard de beton.
Multumesc pentru interesul acordat :)
In cazul acesta este vorba de un accident de munca. Tr sa faceti o sesizare scrisa la Inspectoratul Teritorial Munca Iasi. Dupa ce se va cerceta evenimentul acesta va fi inregistrat ca accident de munca si toate decontarile legate de recuperare se vor face prin Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale in conformitate cu prevederile din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale

ART. 2 din NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificarii si completarii ulterioare

10. accident de muncă de traseu:
a) accident survenit în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul;


Numai o comisie de medici experti ai asigurarilor sociale din sistemul public de pensii poate decide incadrarea intr-un grad de invaliditate, pana atunci prietena dumneavoastra va fi in concediu medical care poate ajunge pana la 180 de zile si care in mod exceptional se poate prelungi pentru cel mult inca 90 de zile, in functie de evolutia cazului si de rezultatele actiunilor de recuperare, conform procedurilor stabilite de CNPAS.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2012
inspectorSSM, utilizator
Va multumesc pt informatiile oferite! :)
Am observat ca nu v-ati dat cu parerea la prima intrebare.In caz ca ati omis aceasta intrebare astept o parere.
Multumesc si weekend minunat va doresc!
sadcorason a scris:


El,politistul,doreste sa se inteleaga pe cale amiabila.Exista garantii in cazul asta?Cum ar trebui rezolvata problema:amiabil sau la proces?



Aici cred ca un avocat ar tr sa se pronunte.

Alte discuții în legătură

Ajutor insotitor persoana accidentata sadcorason sadcorason Buna seara!Eu sunt din Bucuresti si am o prietena la Iasi ai carui parinti au murit intr-un accident de masina in urma cu multi ani si nu mai are nici o ... (vezi toată discuția)
Proces corect sadcorason sadcorason Seful de la circulatia rutiera a trecut pe galben,probabil,cu viteza iar la mijlocul intersectiei a intrat lateral intr o masina care a pornit regulamentar de ... (vezi toată discuția)
Solutionare dosar accident auto radu_iasi radu_iasi Buna ziua, Un apropiat deplasindu-se cu un scuter, in localitate,a suferit in august 2011 un accident rutier in care este victima,fiind acrosat de catre o ... (vezi toată discuția)