avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati castigate in instanta si prescrise
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati castigate in instanta si prescrise

in anul 2007 am fost data in judecata de asociatia de proprietari in vederea recuperarii penalitatilor. Asociatia de proprietari nu a prezentat instantei actele solicitate de aceasta in vederea solutionarii cauzei in consecinta cererea a fost respinsa. In anul 2008 am fost data din nou in judecata pentru aceasi suma am invocat autoritatea de lucru judecat si am castigat din nou, In anul 2009 am fost data din nou in judecata de aceasta data procesul fiind suspendat deoarece paratul a decedat. Noi mostenitorii mai putem fi trasi la raspundere pentru suma castigata in instanta si prescrisa? Zilele astea doresc sa imi pun centrala, in Suceava nu iti aproba cererea decat daca nu ai datorii, eu debit nu am dar figurez cu penalitatile prescrise pe listele de plata, in consecinta nu imi vor permite sa imi montez centrala termica. Am mers la seful asociatiilor de proprietari, i-am expus problema, i-am aratat sentintele definitive si irevocabile, dumneaui mi-a zis ca intradevar sentintele sunt legale, le recunoaste puterea legala doar ca datoria mea este de natura MORALA si nu ma poate ajuta cu nimic apoi mi-a inchs usa in nas. Este oare vina mea ca asociatia nu si-a facut treaba?! Va rog sa imi spuneti parerea dumneavoastra si va rog sa imi ziceti daca ar fi corect sa dau asociatia in judecata pentru obligatia de a face pentru a srege de pe listele de plata datoria prescrisa? Va multumesc.
Noi mostenitorii mai putem fi trasi la raspundere pentru suma castigata in instanta si prescrisa?


In situatia in care dvs ati acceptat si dezbatut masa succesorala a proprietarului titular al debitului,pe cale de consecinta ati acceptat atat "activul" cat si "pasivul" masei succesorale-respectiv debitele defunctului
Puteti sa actionati in instanta Asociatia de proprietari prin care sa solicitati sa se constate ca debitul este prescris si sa dispuna obligarea acestora la emiterea acordului in vederea instalarii centralei respective.
ancamihaelao a scris:

Noi mostenitorii mai putem fi trasi la raspundere pentru suma castigata in instanta si prescrisa?

Dvs precizati o serie de 3 actiuni distincte in instanta promovate de catre asociatia de proprietari,actiuni fata de care precizati ca instanta de judecata a dispus initial in 2007-respingerea actiunii
In 2008,instanta de judecata a admis exceptia autoritatii de lucru judecat,ridicata de dvs
In 2009,cauza a fost suspendata urmare a decesului partii reclamate.
Ulterior dvs reveniti cu precizarea "Noi mostenitorii mai putem fi trasi la raspundere pentru suma castigata in instanta',pe cale de consecinta exista o hotarare a instantei de judecata-ramasa definitiva care obliga partea reclamata la plata restanta solicitata de catre asociatia de proprietari .
Daca instanta de judecata a dispus hotarare definitiva prin care obliga paartea reclamata la plata debitului acumulat la asociatia de proprietari,iar dvs in calitate de mostenitori ati acceptat si ati dezbatut masa succesorala ,va revine obligatia sa respectati hotararea instantei,chiar daca intre timp,debitorul a decedat
Care este temeiul legal in care dvs invocati prescrierea datoriei ?
noi am scos doar anexa 24, nu am dezbatut mostenirea, suma dateaza sin 2007, in 2008 s-a pronuntat instanta in favoarea mamei mele, suntem in 2012 suma e prescrisa sau nu?

in 2007 asociatia de proprietari a chemat parata adica mama mea in judecata pentru plata penalitatilor din cauza ca asociatia nu a prezentat instantei actele doveditoare cerite de aceasta in 2008 cererea a fost respinsa ca nefondata,in 2009 asociatia a chemat-o pe mama mea din nou in judecata pentru aceasi cauza, cererea a fost respinsa pe exceptia autoritatii de lucru judecat, in 2010 mama a fost data din nou in judecata pentru aceiasi cauza, din pacate mama a decedat dosarul a fost suspendat si asa a ramas de 2 ani. Intrebarea mea este daca suma e prescrisa si daca noi mostenitorii putem fi obligati sa o achitam.De mentionat ca penalitatile sunt pentru anii 2004 - 2007

eu ma gandeam mai degraba la o actiune de ?obligatia de a face?,numai ca la noi in sv dureaza foarte mult, paradoxul este ca ei imi recunosc sentintele sunt deacord cu ele da mi-au zis ca nu imi sterge suma din cauza ca eu am o datorie morala fata de ei si din punct de vedere moral ar trebui sa o achit
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
Adriantot, moderator
Inteleg ca procesul din 2010 este suspendat inca. Inseamna ca trebuie sa il redeschideti in calitate de mostenitori si sa invocati din nou exceptia autoritatii de lucru judecat. Abia dupa terminarea acestui proces puteti rezolva problema cu Asociatia.
S-ar putea sa aveti surpriza ca sentinta sa fie deja data fiindca aveati obligatia ca in termen de 6 luni sa dezbateti succesiunea. Doar daca sunt probleme in privinta impartirii mostenirii se poate cere prelungirea perioadei de suspendare.

Mai mult, trebuie sa fiti atenta la suma ceruta: primul proces datand din 2007 si fiind pierdut de Asociatie in 2009 Asociatia nu mai putea cere decat suma pe un an. Iar in 2010 nu vad ce suma ar mai putea fi ceruta.
Verificati ce scrie pe chitantele de plata ale intretinerii ramase de la mama dumneavoastra.
Daca scrie intretinere pe luna xx anul yyyy nu vi se mai poate cere nimic, dar tot trebuie sa terminati procesul din 2010.
Daca scrie doar suma insemna ca Asociatia a trecut banii platiti la datoriile cele mai vechi si problema se complica.

Alte discuții în legătură

Proces cu asociatia de proprietari redialboss redialboss Buna ziua Situatia se prezinta astfel : Asociatia de proprietarii m-a chemat in instanta pentru ... (vezi toată discuția)
Cod civil repunere pe rol otto2007 otto2007 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: Pot cere instantei ca un proces suspendat sa ramana suspendat pana la solutionarea unui alt proces avand aceleasi ... (vezi toată discuția)
Debit fals petre_marian petre_marian Buna ziua! As dori sa arat cateva aspecte legate de un debit catre asociatie aferent perioadei februarie 2007 - august 2009. In anul 2012 asociatia introduce o ... (vezi toată discuția)