avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand inceteaza interdictia de a alege si a fi ales
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand inceteaza interdictia de a alege si a fi ales

Ca tot se discuta de puscariasi care au votat,am o nedumerire asupra a ceea ce inseamna ca oamenii condamnati la o pedeapsa cu inchisoarea si avand interdictia de a vota ar vota avand aceasta interdictie.Ea este valabila doar pentru perioada cand sunt inchisi sau si dupa,in perioada de liberare conditionata?Sau cum se calculeaza,pentru ce perioada ai aceasta interdictie.Multumesc pt anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:36, 9 August 2012
Nu prea mai exista interdictia de a vota decat in cazuri deosebite.

Ar trebui sa precizati expres continutul dispozitivul hotararii penale si anul in care s-a pronuntat.
Persoanele condamnate la inchisoare pot sa isi pastreze dreptul de vot sau li se poate interzice acest drept de vot pentru o anumita perioada, prin hotararea judecatoreasca. Aceste interdictii pot ramane si dupa executarea pedepsei cu inchisoarea, pana la reabilitarea condamnatului.Cat dureaza interdictia difera de la caz la caz si se mentioneaza durata exacta in hotararea judecatoreasca de condamnare.
Posibilitatea ca un condamnat care nu are drept de vot sa voteze nu exista intrucat hotararile judecatoresti de condamnare se inscriu imediat intr-o baza de date la nivel national iar persoanele care nu au drept de vot apar pe liste speciale care se depun la birourile electorale de circumscripictie si la sectiile de votare unde acestia sunt arondati.
Da, dar instantele nu mai interzic de ceva timp dreptul la vot.
Exista insa hotarari de condamnare foarte vechi...
odata cu aplicarea unei pedepse cu inchisoarea, se aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales, cel mai des, dar si de a alege, pe durata executarii pedepsei principale aplicate. Daca vb. de pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor de a alege si de afi ales, aceasta se executa dupa executarea pedepsei principale. Daca se aplica pedeapsa cu suspendare, pedepsele accesorii sunt suspendate.
Din cate am observat eu nu se mai interzice si dreptul de a vota...decat rar si foarte motivat.
CEDO a determinat aceasta situatie si instantele romane respecta aceasta hotarare CEDO.

Alte discuții în legătură

Considerare ca executata a pedepsei bep bep Buna ziua! In situatia in care o persoana este condamnata la pedeapsa de 1 an si 10 luni inchisoare dar, in temeiul art. 91 Cod penal, se suspenda sub ... (vezi toată discuția)
Pedepsele accesorii în situaþia liberãrii condiþionate Stelian Gaus Stelian Gaus O persoană a fost condamnată la închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi prevăzute de art. 64 lit. a)-c) Cod penal, dar a fost eliberată ... (vezi toată discuția)
Buna! ma poate lamuri cineva ? moritsu moritsu \\" In baza dispozitiilor art. 71 alin 1, 2 C.pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art 64lit. (a) teza a II-a si ... (vezi toată discuția)