avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare cazier judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare cazier judiciar

In cat timp de la terminarea pedepsei se poate cere reabilitarea cazierului judiciar si care ar fi pasii de urmat pentru asta?
Mentionez ca este vorba despre o condamnare de 1 an si 6 luni, pentru complicitate la furt calificat si liberare conditionata dupa 1 an, pedeapsa fiind executata in perioada 30.01.2003 - 11.02.2004.
Cererea de reabilitare se depune fie la instanta care a solutionat cauza in prima instanta, fie la instanta de acelasi grad in a carei raza teritoriala isi are domiciliul persoana care doreste sa obtina reabilitarea. In practia, desi legea da dreptul de a alege intre cele doua instante, s-a aratat ca este mai eficienta introducerea cererii la instanta care a judecat cauza in fond si care are in arhiva toate datele cazului, inclusiv cele privind executarea pedepsei.

Reabilitarea de drept se acorda dupa trecerea unui timp de 3 ani, pentru o condamnare la pedeapsa amenzii penale sau la pedeapsa inchisorii de un an sau mai mica, daca in cursul acestui timp condamnatul nu a mai savarsit nici o infractiune. Deoarece opereaza in virtutea legii, reabilitarea de drept nu mai presupune nici o alta procedura din partea condamnatului, rezultatul fiind scoaterea din cazierul judiciar, de drept, de catre organele de politie. Atunci cand este nevoie de o confirmare a reabilitarii, condamnatul se poate adresa instantei pentru atestarea reabilitarii de drept.

Reabilitarea judecatoreasca opereaza pentru acele condamnari mai mari de un an ori chiar pentru pedeapsa detentiiunii pe viata, atunci cand aceasta a fost comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii. In functie de termenul cerut de lege, dupa expirarea acestuia, persoana condamnata trebuie sa se adreseze instantei cu o cerere de reabilitare. In ce priveste termenele, numai in cazuri exceptionale, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, poate dispune reducerea termenelor prevazute de lege.

ART. 61
Efectele liberării condiţionate
Pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune. Dacă în acelaşi interval cel liberat a comis din nou o infracţiune, instanţa, ţinând seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie menţinerea liberării condiţionate, fie revocarea. În acest din urmă caz, pedeapsa stabilită pentru infracţiunea săvârşită ulterior şi restul de pedeapsă ce a mai rămas de executat din pedeapsa anterioară se contopesc, putându-se aplica un spor până la 5 ani.
Revocarea este obligatorie în cazul când fapta săvârşită este o infracţiune contra siguranţei statului, o infracţiune contra păcii şi omenirii, o infracţiune de omor, o infracţiune săvârşită cu intenţie care a avut ca urmare moartea unei persoane sau o infracţiune prin care s-au produs consecinţe deosebit de grave.
ART. 135
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri excepţionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol.
ART. 136
Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.

CAPITOLUL III
PROCEDURA REABILITÃRII JUDECÃTOREªTI

ART. 494c.p.p.
Instanţa competentă
Competentă să se pronunţe asupra reabilitării judecătoreşti este fie instanţa care a judecat în primă instanţă cauza în care s-a pronunţat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanţa corespunzătoare în a cărei circumscripţie domiciliază condamnatul.
ART. 495
Cererea de reabilitare
Cererea de reabilitare judecătorească se face de condamnat, iar după moartea acestuia, de soţ sau de rudele apropiate. Soţul sau rudele apropiate pot continua procedura de reabilitare pornită anterior decesului.
În cerere trebuie să se menţioneze:
a) adresa condamnatului, iar când cererea este făcută de altă persoană, adresa acesteia;
b) condamnarea pentru care se cere reabilitarea şi fapta pentru care a fost pronunţată acea condamnare;
c) localităţile unde condamnatul a locuit şi locurile de muncă pe tot intervalul de timp de la executarea pedepsei şi până la introducerea cererii, iar în cazul când executarea pedepsei a fost prescrisă, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la introducerea cererii;
d) temeiurile cererii;
e) indicaţii utile pentru identificarea dosarului şi orice alte date pentru soluţionarea cererii.
La cerere se anexează actele din care reiese că sunt îndeplinite condiţiile reabilitării.
Si la procesul initiat de catre condamnat, este nevoie neaparat de avocat? Sau se poate reprezenta singur? Mi s-a mai spus ca este nevoie de o declaratie de la locul actual de munca si una de la vecini, cum ca nu au existat "probleme" in relatia cu acestia...
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
Agnes25, utilizator
Va puteti intocmi si singur cererea, termenul de reabilitare fiind implinit.
Buna ziua. Este nevoie de cerere pentru reabilitare in cazul unei condamnari la 11 luni de inchisoare cu suspendare si termen de incercare de 2 ani si 11 luni, pentru conducere sub influenta alcoolului, daca au trecut 3 ani fara alte abateri de la pronuntarea sentintei? Sau se opereaza din oficiu? Cum se procedeaza in cazul sus mentionat? Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Pedeapsa de 3 ani si 9 luni cu executare- cand ma pot reabilita ? tina_gemeni tina_gemeni cineva a executat 2 ani si 6 luni dintr-o pedeapsa de 3 ani si 9 luni. Cind se reabiliteaza si cum, ca sa se angajeze? (vezi toată discuția)
Va rog lamuriti-ma - reabilitarea de drept costica1964 costica1964 Buna ziua. in anul 1996 am fost condamnat la 6 ani pentru inselaciune,am executat 4 ani,de atunci viata a decurs normal { fara nici o condamnare },intrebare ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar! anonim2008 anonim2008 Buna ziua as dori si eu sa intre in cat timp iti expira cazierul sunt eliberat din 2004 pt furt si as dori sa stiu cand imi expira cazierul si ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)