avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de gradul III si gradul II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de gradul III si gradul II

As dori sa stiu care este diferenta in bani intre o pensie de gradul 3 si cea de gradul 2. Stiu ca la pensia de gradul 3 ai drept de munca insa persoanei in cauza putea sa i se dea si pensie de gradul 2 care este fara drept de munca insa presupun ca era o diferenta de bani mai mare. In general care este diferenta aceasta?
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 14:26, 5 Martie 2014
În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:
1. de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
2. de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
3. de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Din Legea 263/2010
Art. 70
(1) Criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz, cu avizul Ministerului Sanatatii, care va fi adoptata in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului alineat.
(2) CNPP si casele de pensii sectoriale, prin intermediul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz, organizeaza, indruma si controleaza activitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.

Art. 98
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Diferenta o face stagiul potential.Cu cat este mai mare si diferenta este mai mare.Daca nu are nevoie de stagiu potential,pensiile sunt egale.
Ultima modificare: Marți, 14 August 2012
Carp Mircea, utilizator
Cand o persoana se pensioneaza de invaliditate, in functie de varsta trebuie sa aiba conform legii o anumita vechime in munca
Exemplu:
Daca persoana respectiva trebuie sa aiba o vechime in munca (ceruta de lege) de 30 de ani dar a realizat 25 ani, legea ii completeaza din oficiu cu 5 ani (ii acorda stagiu potential)
Punctajul lunar pentru acesti 5 ani se calculeaza:
- cu 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate
- cu 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate
Neavand vechimea ceruta de lege (30 ani) si acordandu-se stagiul potential de 5 ani, observati ca in cazul pensiei de gradul II pensia va fi mai mare.
* Daca ar fi avut cel putin 30 de ani, nu se mai acorda stagiu potential iar pensiile in ambele cazuri ar fi fost egale.
* Insa, in cazul pensioanarii de gradul III, se acorda stagiu potential numai daca invaliditatea se datoreaza :
accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;

Pentru utilizator "Bruta": persoana in cauza are 31 de ani de vechime si deci inteleg ca in ambele cazuri pensia ar fi fost la fel.Sper ca e corect cum percep explicatia dvs...
Multumesc pentru explicatie.
Pentru un raspuns corect trebuie sa precizati data nasterii si daca este vorba de un barbat sau o femeie pentru a se stabili varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare.

Alte discuții în legătură

Pensie invaliditate paunion paunion Sunt nascuta in iulie 196o cu vechime in munca 34 ani nu am grupa.... care ar fi diferentai dntre gr 2 si gr3 a pensiei de invaliditate ,avand in vedere ca la ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala florentina2014 florentina2014 buna ziua!numele meu este marilena,am 53 de ani.am o mare nelamurire,care sperrrrr sa ma ajutati sa scap de ea! am lucrat 17ani si 3 luni dupa care m-am ... (vezi toată discuția)
Posibilitate pensionare ContSters118932 ContSters118932 Buna Ziua.Am o mare nelamurire,sper ca ma puteti lamuri. Am varsta de 36 de ani.Intai de toate,mentionez ca am hipoacuzie(ambele urechi) precum si ... (vezi toată discuția)