avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... accident auto-refuz predare rsc-notificare instanta ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

accident auto-refuz predare rsc-notificare instanta persoana nevinovata

buna ziua,
am fost implicata intr-un accident auto, iar vinovatul a refuzat sa imi predea asigurarea RCA. Politia a fost prezenta la fata locului si a constatat prin proces-verbal vinovatia celulilalt aplicandu-i o sanctiune. Dupa 2 zile eu m-am prezentat la asiguratorul meu si mi-am reparat masina pe baza politei CASCO. Acum, la vreo 2-3 saptamani dupa accident, am primit o notificare de la instanta sa ma prezint la camera X sa mi se predea RCA-ul celui vinovat.
Este posibil asa ceva? din cate stiu mama celui vinovat lucreaza la respectiva instanta asa ca tind sa cred ca este o chestuine nu tocmai oficiala. sunt obligata sa iau acea polita RCA din moment ce eu deja mi-am reparat masina pe CASCO? nu este practic interesul asiguratorului meu casco sa sa intoarca impotriva vinovatului?
Ce risc daca nu ridic acea polita RCA?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:41, 14 Octombrie 2012
din moment ce persoana cealalata a fost considerata vinovata de producerea accidentului in urma constatarii facute de politie cine a introdus plangere in instanta si pentru ce?

faptul ca mama vinovatului lucreaza la instanta respectiva nu are nicio relevanta atat timp cat ati primit o notificare oficiala.

Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuia să vă adresați asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă” si nu sa va reparati masina pe CASCO.

asiguratorul celui vinovat este obligat sa deschida dosarul de dauna in baza procesului verbal de constatare intocmit de politie indiferent ca aveti sau nu asupra dvs. asigurarea RCA a vinovatului.

HG 1391-RAOUG 195
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, (...); indicarea societatii de asigurari, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; (...).


"vinovatul" a trimis notificarea prin instanta. notificare prin care mi s epune in vedere sa ma prezint la instanta si sa ridic copia dupa asigurarea sa. am ales sa repar masina prin casco deoarece dansul nu a dorit sa colaboreze, m-a amenintat si am preferat sa evit orice contact cu dansul.
In situatia de fata, cand e prea tarziu sa ma adresez asiguratorului sau, mai are rost sa ridic acea copie?
In legislatia asigurarilor nu veti gasi o astfel de nazdravanie! Insa, [uteti raspunde ca ati fost deja despagubita pe asigurarea facultativa si vinovatul nu are decat sa se prezinte la asiguratorul dvs. sa le predea polita, caci acestia vor efectua demersuri in a-si recupera duma platita dvs.
In acelasi timp, mai exista si o baza de date online, unde se poate verifica existenta/inexistenta unei asigurari, asa ca nu e nimic grav ca cel vinovat se incapataneaza sa nu arate asigurarea.
De obicei cand deschideti un dosar de dauna cu regres, asiguratorul dumneavoastra (in acest caz societatea unde aveti Casco) va solicita o copie a RCA-ului persoanei vinovate pt ca ulterior sa-si recupereze sumele de bani de la societatea de asigurare a vinovatului.
Cand v-ati reparat masina pe Casco, ati declarat exact cum s-a intamplat accidentul? Ati atasat la dosar procesul verbal de la politie?
Bujor-Marius a scris:

Cand v-ati reparat masina pe Casco, ati declarat exact cum s-a intamplat accidentul? Ati atasat la dosar procesul verbal de la politie?


daca nu atasa procesul verbal de la politie asiguratorul sau nu ar fi deschis dosarul de despagubire sau ar fi facut investigatii privind producerea accidentului.

nu ramane decat ca asiguratorul sa isi recupereze dauna de la vinovat iar vinovatul va chema asiguratorul sau in garantie.

nu am mai auzit pana acum ca un vinovat sa trimita asigurarea RCA prin intermediul instantei!

eu nu am inteles niciodata de ce trebuie ca cel vinovat sa faca o copie a asigurarii RCA si sa o predea celui nevinovat din moment ce agentul constatator are obligatia prin lege sa inscrie in procesul verbal de contraventie numele asiguratorului si seria si nr politei RCA.

in lege a fost prevazut acest lucru, inscrierea nr. politei si a numelui asiguratorului, tocmai ptr a confirma ca vehiculele sunt asigurate si a preveni un caz in care vinovatul nu ar fi fost asigurat sau nu vrea sa dea asigurarea, daca nu ar fi atunci politia ar trebui sa mai dea o amenda ptr lipsa asigurarii.



Alte discuții în legătură

Accident rutier (tamponare) cu autor baut mariuselectric mariuselectric Va rog frumos, sa-mi raspundeti la urmatoarea problema cu care ma confrunt: In data de 10.07.2012, ora 11, conduceam autoturismul proprietate personala pe ... (vezi toată discuția)
Problema cu rca in cazul unui vinovat luciane luciane S-a produs o tamponare intre un coleg si un cetatean .Prin procesul verbal de constatare emis de politie cetateanul a ramas fara permis timp de o luna deci ... (vezi toată discuția)
Franciza casco adriansera adriansera Buna ziua, zilele trecute am avut un accident cu masina personala in sensul ca un participant la trafic cu un moped nu s-a asigurat la schimbarea directiei de ... (vezi toată discuția)