Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anexa la contractul de munca - preaviz de 45 zile

Am fost obligat pentru a ramane in firma ca, imediat dupa ce m-am angajat sa semnez niste acte aditionale la contractul de munca printre care:
1 - Capitolul 9, pct. a) din contractul de munca se modifica astfe: "Sa aduca la cunoastere patronului, cu 45 de zile inainte,incetarea contractului de munca din initiativa sa"
2 - sa platesc 1000$ in cazul in care imi dau demisia la mai putin de 2 ani de vechime in cadrul firmei (nu am facut nici un curs platit de specializare)
Sunt legale aceste acte aditionale? Ele au mai multe puncte, dar acestea mi se par cele mai importante. Eu vreau sa demisionez si mai am 1 luna si 18 zile pana la cei doi ani.
Multumesc,
Vio
Cel mai recent răspuns: CarmenSamson , utilizator 21:34, 1 Martie 2005
Punctul a) contravine clar dispozitiilor legale in vigoare.
Art. 79 pct.4 CM spune ca termenul de preaviz este cel convenit de parti prin contract dar nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice in cazul functiilor de executie , respectiv 30 de zile in cazul functiilor de conducere.
Pentru punctul b) ar trebui sa ai in vedere si disp. art.164 CM
Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile din contractul de munca. Nerespectarea obligatiilor de angajator te-ar putea scuti si de pct. Totusi, ar fi mai bine sa astepti , avand in vedere ca raspunderea salariatului e contractuala.
Sunt total ciudate clauzele respective. Parerea mea este ca in instanta nu o sa rezite nici una dintre ele.
Mai sunt si altele?
Da, mai sunt si altele. Mai este si Regulamentul de ordine interioara, care are faze la fel de dure.
Una din partile proaste este ca o fosta colega (dar din alt departament) a plecat dupa 4 luni, au dat-o in judecata si au castigat cei 1000$. Nu stiu detalii deoarece fata nu a mai vrut sa vb despre asta. Probabil nu a vrut sa fie purtata prin tribunale, nu stiu exact. Oricum, astia sunt destul de ***.
Dau o bere pentru cine ghiceste firma despre care e vorba. Pe bune. Si asa vor sti si altii de ce sa se fereasca. Angajeaza in special absolventi.
Chiar sunt curioasa despre ce firma e vorba - da-ne mai multe indicii, macar dom. de activitate, unde isi are sediul, etc.
Nu de alta, dar sunt in cautare de un loc de munca si cine stie care mi-ar fi norocul...

Alte discuții în legătură

Contract de confidentialitate raulmotica raulmotica Buna ziua. As dori o informatie privind contractul de confidentialitate. In cazul in care doresc sa plec cu demisie (preaviz de 15 zile) din firma la care ... (vezi toată discuția)
Spor de confidentialitate? invatacel invatacel Buna ziua, Am o intrebare la dumneavoastra....exista cumva spor de confidentialitate? are cineva un contract cu clauze de confidentialitate (este vorba ... (vezi toată discuția)
Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)