avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia privind venitul estimativ
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia privind venitul estimativ

Am si eu o nelamurire in aceasta problema : o persoana fizica autorizata constituita in februarie 2008 nu a depus la infiintare declaratia 220 . Acum la sfarsitul anului ce trebuie sa depuna ? Si ce inseamna determinarea impozitului pe venit in sistem real ? Daca este optional de ce trebuie sa depun declaratia 220 pentru 2009 (declaratie privind venitul estimat ) numai impreuna cu declaratia 200 (declaratie privind veniturile realizate pe 2008) ? Astept un raspuns , va rog , pentru ca astazi ar fi ultima zi de depunere ...#-o .Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 21:26, 15 Martie 2009

Optiunea de a determina venitul net in sistem real presupune ca venitul net se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului.

Contribuabilii care pot opta pentru stabilirea venitului net in sistem real sunt cei care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole sau din cedarea folosintei bunurilor (sub 5 contracte de inchiriere).

Optiunea de a determina venitul in sistem real se poate face pana la data de 31 ianuarie, in cazul contribuabililor care au desfasurat o activitate si in anul precedent, prin depunerea unei Cereri la organul fiscal competent. Totodata, cei care opteaza pentru aceasta modalitate de stabilire a venitului net trebuie sa depuna si o Declaratie privind venitul estimat – Formularul 220, pana la 31 ianuarie.

Optiunea va fi obligatorie pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se va considera reinnoita pentru o noua perioada daca nu se depune o cerere de renuntare.

Determinarea venitului net in sistem real poate constitui un avantaj, in sensul ca venitul asupra caruia se aplica impozitul poate diferi. Spre exemplu, in cazul inchirierii unui apartament, cota de impozit pe venit de 16% se aplica asupra venitului net, care se stabileste prin scaderea unei cote de 25% aplicata asupra venitului brut. In sistemul real, venitul net se va stabili prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate pentru reparatiile si intretinerea spatiului. In categoria acestor cheltuielilor nu intra facturile pentru utilitati.

In cazul in care activitatea incepe in cursul anului fiscal, cererea trebuie depusa in termen de 15 zile de la inceperea activitatii.

Renuntarea la optiune se poate face prin depunerea unei cereri, tot in acest termen, adica pana la 31 ianuarie. Trebuie mentionat faptul ca renuntarea se poate face numai dupa expirarea perioadei de doi ani, prevazuta de Codul Fiscal.

De asemenea, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din mai multe surse depun cate o declaratie estimativa pentru fiecare sursa de venit. In plus, persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit care le revine din asociere.

In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere, depun cate o declaratie estimativa pentru fiecare sursa. In situatia inchirierii bunurilor detinute in comun, fiecare coproprietar completeaza si depune cate o declaratie privind veniturile estimate, corespunzator cotei care ii revine din proprietate.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole impuse in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, vor depune cate o declaratie pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate in a carei raza teritoriala se afla terenul. In cazul in care in raza teritoriala a aceleiasi localitati se afla mai multe terenuri, se va depune o singura declaratie de impunere. De asemenea, persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit care le revine din asociere.
In 15 zile de la infiintare trebuia sa depuneti declaratia 220-in ea bifati daca doreati sa fiti impozitat la norma sau in sistem real-in caz de impozitare in sistem real estimati si un venit. In orice caz va veti alege cu amenda pentru nedepunerea ei-cca. 250 ron. Daca imi ziceati si ce activitate aveti va spuneam daca se putea face impozitarea la norma. Declaratia estimativa pentru 2009 o depuneti impreuna cu declaratia 200 (pana la 15 mai) numai in cazul in care se opteaza pt. impozitare in sistem real.
unde este prevazut faptul ca declaratia privind venitul estimat se depune pana la 31.01.2009 - a anului in curs - ma intereseaza actul normativ pentru ca nu am gasit nici o prevedere expresa.
Cum unde?In Codul Fiscal.Pe la art.81, daca nu ma insel.
nu este nici o prevedere expresa in codul fiscal nici la art 81 si nici la urmatoarele nu e prevazut termenul de depunere al declaratiei privind venitul estimat
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2009
cricri, utilizator

Alte discuții în legătură

Nedepunere declaratia 220 ContSters156394 ContSters156394 Ce se intampla daca nu se depune declaratia 220 pana la termenul stabilit (15 mai 2011, din cate stiu)? Cum pot afla intotdeauna care sunt declaratiile si ... (vezi toată discuția)
Declaratia 220-privind venitul estimat diana20 diana20 Buna ziua, am un PFA prin care imi desfasor activitatea de Taximetrist. Functionez din 2003, iar pana acum am platit impozitul forfetar.Acum 2 saptamani mi s-a ... (vezi toată discuția)
Declaratia 221 privind impozitul estimat din activitati independente DonCurent DonCurent buna ,daca nu am depus inca declaratia 221 si o depun saptamina viitoare are ceva ? va multumesc anticipat (vezi toată discuția)