avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare casa catre o alta persoana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare casa catre o alta persoana

Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Am 30 de ani si detin un imobil (casa) cu acte de proprietate. Imobilul nu este ipotecat, nu este sub niciun litigiu etc etc. Doresc sa cedez acest imobil unei alte persoane, astfel incat proprietarul casei sa nu mai fiu eu. Care este cea mai simpla metoda prin care se poate face asta ? Se poate face prin vanzare cumparare pe o suma simbolica (1 ron, 1 euro etc) ? De testament sau altceva de genul asta nu se pune discutie. Sau se face doar la notarit schimbul de proprietar (eventual platind doar taxele notariale) ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adriana rusateanu , utilizator 17:31, 28 Noiembrie 2012
vanzare cumparare, donatie
nu suma simbolica
notarii au tabloul cu pretul pietei..... mai putin de suma x, nu se poate incheia actul
Preţurile din expertiza notarilor nu pot fi impuse părţilor. Ele au doar rolul de a calcula taxele pentru întabulare, impozitul pe vînzarea proprietăţilor şi onorariul notarului în situaţia în care părţile declară un preţ sub grilă.

Actul se poate încheia şi pentru mai puţin decît suma x. Preţul atîrnă de voinţa părţilor, nu de o expertiză cu caracter absolut general.

Pe de altă parte, pretul de un leu este fie vădit neserios, fie denotă intenţia de a face o liberalitate (donaţie). În funcţie de scopul urmărit (de exemplu, înstrăinarea bunului pentru a-l sustrage de la urmărirea de către creditori, eludarea rezervei moştenitorilor) vînzarea va fi cu atît mai uşor de desfiinţat.

Care este motivaţia reală a vînzării pe un astfel de preţ? Sau era doar o chestiune pur teoretică?
Dupa cum puneti problema.. sunteti mai degraba dornic nu sa improprietariti o anumita persoana, ci ca acel ap sa nu mai fie in proprietatea dvs. Oricare ar fi motivul dvs, ganditi-va bine, riscati sa ramaneti fara casa de-a binelea.

Actul de vanzare se face la notar, iar un pret neserios ar da mai multe sanse unei eventuale actiuni revocatorii.
Dupa parerea mea cea mai buna varianta care sa va poata garanta si dreptul de a locui in acea casa daca va intereseaza si acest lucru ar fi o vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager sau cu drept de abitatie.
Depinde insa foarte mult si care sunt motivele care va determina sa procedati in acest mod.
Actul se face in functie de anumite ratiuni, or daca vorbim la modul general puteti face orice act doriti.
Pretul trebuie sa fie sincer, real si serios. El nu poate fi derizoriu.....daca nu veti incasa pret donati l! Aveti insa in vedere si consecintele instrainarii bunului. Ganditi va Bine ce faceti, odata semnat un asemenea act , suportati consecintele acestuia.

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare anca1898 anca1898 Buna ziua. Doresc sa cumpar de la unchiul meu o casa la tara evaluata dupa grilele notriale in jur de 5o de mii de euro. Deoarece l-am ajutat mult si nu i-am ... (vezi toată discuția)
Costuri vanzare apartament in familie user1002 user1002 Buna ziua, Ma intereseaza urmatorul scenariu. Parintii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Valoarea actelor notariale DianaLL DianaLL Buna ziua ! Aveti idee unde as putea gasi pe net grilele de evaluare a imobilelor? Zilele astea vreau sa fac acte de vanzare-cumparare a casei parintilor ... (vezi toată discuția)