avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere

In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in instanta ce taxe se platesc? taxa de timbru se plateste la valoarea tranzactiei sau exista o grila minima ca la notari? Mai exista si alte taxe?
Cel mai recent răspuns: marian1973 , utilizator 11:24, 12 Decembrie 2012
Ar fi trebuit initial sa introduceti actiunea in instanta sa platiti taxa de timbru apoi sa mergeti la mediator si acordul de mediere sa il prezentati instantei la primul termen urmand sa obtineti o hotarare de expedient si sa va recuperati taxa de timbru asa ramaneati doar cu onorariul mediatorului ca si cheltuiala.
Cu mediere sau nu, taxa de timbru care e de 3 % din valoarea bunului, nu se mai recupereaza

Legea 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Lege nr. 115/2012

16. La articolul 63, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Instanta de judecata nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia, in cazul in care conflictul solutionat este legat de o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificat de mostenitor."

Daca tot v-ati inteles, ar trebui sa mergeti si la notar sa vedeti cat va costa.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator
Dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc la valoarea intregului bun? Nu ar trebui platit din valoarea tranzactiei? Asta era de fapt intrebarea: tranzactia trebuie sa se faca la o suma minima sau exista o grila? De fapt ideea este sa nu ajung la notar. M-am gandit ca prin instanta taxele sunt mai mici.
De regula, in grila notarului preturile sunt mai mici decat pretul pietei. Chiar va e greu sa mergeti cu actul de proprietate sa va faca notarul un calcul ?
Taxa de timbru in instanta e de 3 % din valoarea bunului .. la cat il estimati dvs, nu la cat va intelegeti asupra sultei.
In instanta va costa si avocat sau mediator, taxa, timp.. eu sunt de parere ca va costa mai putin la notar, inceracti la mai multi ca si aici onorariile difera.
Daca ati depus actiunea dupa ce s-a produs modificarea legislativa nu se mai restituie taxa de timbru.
Legea nu mai este in vigoare si nu se mai restituie taxa de timbru in caz de mediere

Alte discuții în legătură

Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)
Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)