avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspunderea penala a economistului pentru inregistrare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspunderea penala a economistului pentru inregistrare facturi

Daca o firma la care lucrezi ca si economist, aduce spre inregistrare facturi dubioase, ca si economist poti fi acuzat de complicitate la evaziune fiscala????
Va rog mult sa ma ajutati...........................
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 12:51, 4 Februarie 2009
Da, insa este destul de complicat sa se dovedeasca faptul ca ati avut cunostinta ca intradevar acele facturi dubioase sunt cu probleme. Acum depinde ce intelegeti prin termenul "dubioase" si nu ar fi rau sa-l dezvoltati putin.
Ar fi interesant de stiut daca dvs sunteti responsabila cu inregistrarea acelor facturi in evidentele contabile.
Potrivit art. 26 C.pen. complicele este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

Av. Adrian Posdarie
Pai facturi dubioase, cred ca sunt de la firme fantome, bine am verificat firmele pe M.F. si apar firme inregistrate, dar eu totusi cred ca este ceva ineregula cu ele.Eu am responsabilitatea de a inregistra facturi in evidenta contabila, si de a intocmi declaratiile fiscale aferente.Daca vine fiscul in control si se dovedeste ca este asa ce e de facut?Chiar i-am dat la administrator sa citeasca legea evaziunii fiscale, si s-a uitat cam dubios la mine........
Daca societatile respective nu sunt declarate inactive, facturile indeplinesc cerintele legale, e ok, dar mai exista si obligatia de a avea contracte, mai ales pentru prestarile de servicii.E problema administratorilor, dvs.trebuie sa le comunicati in scris toate astea, pentru a fi acoperita in orice situatie, pt.ca si daca nu le evidentiati in contabilitate tot nu e bine.
Ce ar trbuie sa scriu in aceea comunicare????Pt ca nu stiu daca soc, sunt inactive sau nu dar eu vreau sa imi i-au masuri de prevenire, pt ca chiar vreau sa fiu corecta.
Multumesc
dar in cazul unor facturi trecute pe cheltuieli care de fapt nu au legatura cu ob. de activitate al firmei? a cui e raspunderea?

Alte discuții în legătură

Control finante simonia80 simonia80 Buna ziua.Avem un control de fond de la Adm.finantelor si au gasit in contabilitate facturi fiscale cu date gresite:CUI incorect,J incorect,firme ... (vezi toată discuția)
Factura kajan.barna kajan.barna vreau sa stiu ce obligatii am daca cumpar un produs si firma care emite factura este o firma fantoma cumparatorul nu poate sa verifice firma emite o factura ... (vezi toată discuția)
Control declaratia 394 ! florin_again florin_again Am avut un control de fond la firma in urma caruia s-au constatat cateva diferente intre facturile inregistrate in contabilitatea firmei si cateva societati ... (vezi toată discuția)