avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat! Testament sau act de vinzare cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat! Testament sau act de vinzare cumparare?

Buna ziua !
Va rog mult sa-mi dati un sfat in urmatorul caz; am un prieten bun care vrea sa-mi lase mie garsoniera in care locuieste , tinind cont ca eu il ajut (are probleme grave de sanatate).El nu e casatorit, nu are frati, nici copii ci vreo citiva verisori care nu l-au vizitat de ani buni.Cum sa procedam :sa-mi lase garsoniera prin testament sau prin act de vinzare cumparare cu clauza de intretinere?Actul de vinzare cumparare m-ar costa fff mult comparativ cu testamentul. Cum ma sfatuiti sa fac? Mai exista si o alta varianta?multumesc
Cel mai recent răspuns: jlvera , utilizator 10:03, 8 Noiembrie 2013
Varianta cea mai ieftina este testamentul insa autentic facut la notar, avand in vedere ca nu are mostenitori rezervatari. Testamentul isi produce efectele dupa decesul domnului, pana atunci gandul ramane proprietar si poate revoca oricand testamentul sau poate dispune de bun cum doreste, testamentul nu l obliga cu nimic.
Contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sau contractul de intretinere este costisitor intr adevar si isi produce efectele in momentul autentificarii lui la notar.
Da, ce va faceti daca dupa deces la mostenire mai apare vreun copil nestiut de nimeni, etc? O fi contractul de vanzare-cumparare mai scump, dar e sigur! Cand este de mostenit o casa, apar de unde nici nu te miri !
Act de vanzare-cumparare. Nu cred ca acest act costa mai mult decat garsoniera !
marbostgms a scris:

Act de vanzare-cumparare. Nu cred ca acest act costa mai mult decat garsoniera !


Atunci poate sa-si cumpere domnul garsoniera din alta parte, ca tot aia e! :D

Asteptati sa mai scada preturile si atunci o sa coste mai putin contractul. Sau daca ati contribuit la modernizarea/intretinerea garsonierei sau o veti face, pastrati facturile cu numele dv. Aportul acesta va conta in cazul unui testament, eventual atacat apoi in instanta.
la o garsoniera de 20000euro taxele notariale ar fi 4000 lei cadastru 1500lei sidevii proprietar de drept in baza contractului de intretine succes
=D>

Alte discuții în legătură

Donatie ? MikuVesel MikuVesel Parinti mei au un apartament cu 3 camere si o garsoniera ...apartamentul vor sa mi-l doneze mie . ce pot face sa ma asigur ca actul de donatie devine ... (vezi toată discuția)
Mostenire lia19 lia19 Am nevoie de un sfat.Matusa mea care nu are copii vrea sa -mi lase apartamentul pe care-l detine.Iese din discutie contractul de vanzare -cumparare datorita ... (vezi toată discuția)
Transmiterea dreptului de proprietate nicole71 nicole71 Parintii mei au cumparat un apartament in octombrie 2007. Vor sa transmita dreptul de proprietate a acestui imobil unei surori, cu clauza de intretinere. Eu ... (vezi toată discuția)