avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... durata somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

durata somaj

buna ziua, eu am vechime pe cartea de munca 4 ani,8 luni si 2 sapt. aceasta este vechimea calculata pana am intrat in concediu prenatal in data de 14 martie 2011.eu ma aflu acum in concediu de crestere copil si urmeaza sa fiu data in somaj,dar nu stiu exact cat timp o sa iau somaj: 6 luni pt ca am sub 5 ani vechime ?daca as avea minim 5 ani as lua 9 luni somaj. se mai adauga ceva vechime pt calcularea indemnizatiei de somaj cat am fost in concediu de sarcina si lauzie sau concediu de crestere copil?ma intereseaza foarte mult sa stiu pt ca vreau bebe2 si as vrea o marja de timp mai mare ca nu se stie cand se intampla minunea :))
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:14, 31 Ianuarie 2013
1. Perioada de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu este perioada de stagiu de cotizare la somaj deci nu se ia in calcul.

2. Perioada de concediu crestere copil (CCC) este perioada asimilata perioadei de stagiu de cotizare la somaj si se adauga la celelalte perioade de stagiu de cotizare la somaj.

3. Deci la cei 4 ani si 8 luni se adauga si perioada de CCC si veti avea peste 5 ani stagiu de cotizare la somaj.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...


Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
1. Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

2. Art. 22 din OUG nr.111/2010 prevede:
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) şi (6) şi art. 10 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Asadar, la calculul stagiului de cotizare pentru somaj va intra si perioada CCC.
va multumesc mult pt raspuns.
buna ziua,exista vreo modificare recenta la OUG 111/2010?am vorbit la somaj si mi s-a spus ca perioada de crestere copil nu se adauga la perioada de munca de pe cartea de munca pt ca CCC nu este considerat stagiu de cotizare la somaj,numai la pensii. asta inseamna ca pt cei de la somaj conteaza numai cei 4 ani si 8 luni vechime pe cartea de munca pt calculare perioadei de somaj.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
alynna298, utilizator
1. - Vedeti in raspunsurile de mai sus art.22 din OUG 111/2010.
- Asa cum scrie acolo este perioada asimilata stagiului de cotizare si la pensie si la somaj.

2. Aratati-l si celor de la Agentia de Somaj.

Alte discuții în legătură

Concediul crestere copil este vechime in munca? rellys rellys concediul de crestere copil este considerat ca vechime ? se ia in calcul la somaj? (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj LISA2000 LISA2000 Buna ziua, Am si eu o intrebare , concediul pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani , se figureaza in stagiul de cotizare? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Ccc vechime in specialitate nicoleta.23 nicoleta.23 Buna ziua. Concediul pentru cresterea copilului constituie vechime in specialitate? (vezi toată discuția)