avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca...exista vreo solutie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca...exista vreo solutie?

Buna ziua,

Lucrez de 5 ani la o companie de asigurari. Acum 3 luni postul pe care il ocupam s-a desfintat din cauza unei reorganizari si din 12 persoane cate eram initial pe acelasi post, trebuia sa ramanem numai 8. S-a tinut un concurs la care au participat cele 12 persoane si cei de pe ultimele 4 locuri au fost disponibilizati. Eu la acest concurs am iesit pe primul loc la distanta foarte mare de locul 2. Concursul a fost tinut la sfarsitul lunii noiembrie. In luna decembrie a aparut un post disponibil pe intranetul companiei care necesita studii superioare. Am aplicat la acest post, am fost chemat la interviu si in cele din urma am fost ales, dar aici intervina problema. Seful meu direct (N+1) nu vrea sa-mi semneze transferul, motivand ca am ramas putini oameni si daca o sa plec nu o sa mai faca fata departamentul....Ma poate opri sa plec in celalalt departament unde am fost ales, avand in vedere ca mai raman 7 oameni cu aceasi functie? Pot face ceva din punct de vedere juridic ca sa-l oblic sa ma lase sa ma transfer pe postul de studii superioare, care este in conformitate cu pregatirea mea? Faza e ca eu ma ocup si de niste rapoarte pe care numai eu stiu sa le fac, dar i-am explicat ca in cazul in care o sa-mi aprobe o sa invat pe cineva sa le faca....Nu stiu ce sa mai fac...simt ca este o sansa importanta in viata mea aceasta promovare si nu pot profita de ea din cauza sefului care se gandeste numai la binele lui....sa nu-si dea el peste cap departamentul.
Cel mai recent răspuns: Sleipnir23 , utilizator 11:06, 4 Februarie 2013
Fiind vorba de schimbarea locului in cadrul aceleiasi firme, este mai greu de spus ce poate si ce nu poate sa faca actualul sef...
Procedurile dvs. interne ar trebui sa prevada drepturile si obligatiile fiecarei persoane implicate in mutare.

Daca ne raportam la legea nationala, nu aveti cum sa il pbligati pe sef sa va aprobe transferul, pentru ca un astfel de transfer nu este pervazut in lege.

Va recomand sa incercati, impreuna cu viitorul sef, sa-l convingeti pe actualul. Este cel mai bine asa.

O alta metoda mai neortodoxa si mai nesigura pentru dvs. ar fi sa va dati complet demisia de la actualul loc de munca, din primul departament, si imediat dupa sa semnati un nou contract de munca, cu aceeasi firma, la al doilea departament.
Solutia este mai mult teoretica si mult prea drastica. Incercati orice alte metode de convingere, inclusiv cu medierea departamentului de personal.
Nu pot face nimic nici daca in procedura de recrutare interna scrie cu totul altceva?
Pai spuneti-ne ce scrie, ca din acel "altceva" nu inteleg nimic.
Altceva fata de ce?
In prima rand, in procedura de recrutare si selectie este mentionat clar ca toate categoriile de manageri cu structuri in subordina din cadrul companiei trebuie sa respecte si sa asigure respectarea acestor procedri. In aceste proceduri sunt mentionate ca angajatorul se obliga sa:

- organizeze procesele de recrutare si selectie intr-un mod transparent si echitabil si sa dea prioritate angajatilor sai, atata timp cat sunt indeplinite criteriile esentiale pentru ocuparea acelui post;
- sa sustina angajatii interesati sa-si dezvolte cariera prin intermediul mobilitatii interne;
- dea feedback candidatilor implicati in procesele de recrutare si selectie

La criteriile de eligibilitate sunt specificate urmatoarele:

Factori care sunt luati in considerare pentru selectie:

- experienta in munca, educatie, performanta inregistrata in actuala pozitie, conform rezultatelor Evaluarii performantelor, recomandarile din partea superiorilor si colegilor, conduita etica si profesionala si potentialul demonstrat fie in postul anterior, fie in cadrul centrelor de evaluare si dezvoltare sau in orice alte forme de selectie.

Pot sa spun ca ma incadrez cu brior in oricare din criteriile de mai sus.

In referatul de transfer al companiei am observat ca nu este necesara aprobarea superiorului meu direct, ci doar a directorului de divizie din care fac parte, acesta fiind N+2 pentru superiorul direct si N+3 pentru mine. Este foarte neplacut sa citesti toate aceste vorbe frumoase care sunt trecute in proceduri si de fapt si de drept sa fiu blocat pe acest post pentru care sunt supracalificat si sa nu mi se dea ocazia sa ma transfer pe un post care corespunde pregatirii mele profesionale.......
Pai daca nu este necesara semnatura respectivului superior, atunci transferul este posibil si fara ea.
Discutati cu departamentul de primire daca sunt dispusi sa va primeasca.

Chiar daca in procedura sunt trecute cele de mai sus, ele tot nu ofera o solutie concreta.
Aveti nevoie in primul rand de sprijinul departamentului primitor, care trebuie sa fie gata sa va primeasca in ciuda opozitiei. Apoi aveti nevoie de sprijin de la resurse umane ca sa fiti luat in evidenta formala in noul departament.
Daca nu aveti sprijinul acestora (primitor si RU), din cauza ca nu vor sa "supere" pe departamentul de plecare, juridic nu prea aveti ce sa le faceti.

Alte discuții în legătură

Mutare politisti terry1988 terry1988 Buna seara, As dori sa aflu care sunt sansele unui politist de a castiga un eventual proces cu institutia (inspectorat judeten de politie, directia generala ... (vezi toată discuția)
Prioritate in desfiintarea departamentului sarbu_sarbu sarbu_sarbu Buna seara. Lucrez intr-o companie care a decis desfiintarea unui birou din cadrul unui departament, in care activau 2 persoane: sef birou si un ... (vezi toată discuția)
Avansare functionari publici idadovici idadovici Daca s-au eliminat treptele de salarizare a functionarilor publici, si eu am examen de promovare in grad (de pe consilier principal, pe consilier superior), o ... (vezi toată discuția)