avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfaturi legate de o donatie...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfaturi legate de o donatie...

Buna seara.Parintii mei doreste sa-mi doneze o casa insa va rog sa-mi spuneti daca e posibil sa-mi faca donatia si eu sa fiu proprietara casei doar dupa decesul parintilor?Dorim ca pe perioada a vietii,sa fie parintii mei in continuare proprietari iar dupa decesul acestora sa devin eu proprietarul casei.Este posibil.Multumesc anticipat.Cu stima,Iuliana.
Cel mai recent răspuns: ana.toli , utilizator 17:31, 5 Februarie 2013
Donatia este un act intre vii, actele intre vii isi produc efectele in timpul vietii partilor care le semneaza. Dvs mai aveti frati?! Daca nu mai aveti frati, faceti o donatie cu uzufruct viager pt parintii dvs. Astfel fiecare dintre dvs, atat dvs cat si parintii veti avea un dezmembramant al dreptului de proprietate. Dvs veti avea nuda proprietate , iar parintii vor avea uzufruct viager adica posesia si folosinta pana la deces, urmand ca la decesul ultimului dintre ei sa va reintregiti dreptul de proprietate. Donatia este scutita de impozit pt rudele si afinii pana la grad 3 inclusiv.
Daca nu doriti sa aveti dreptul de proprietate decat dupa decesul parintilor, II puteti mosteni atat legal cat si testamentar, acestia facand un testament pt dvs, insa daca sunteti singurul copil nu vad utilitatea testamentului.
In cazul in care mai aveti frati , trebuie sa stiti ca atat donatia cat si testamentul la moartea parintilor dvs poate fi supus reductiunii liberalitatilor excesive pt rezerva succesorala ce li se incalca celorlalti mostenitori rezervatari. In acest caz, daca aveti frati, mai Bine intocmiti un contract de intretinere, si incercati sa I aduceti oe frati declaranti in act ca sunt de acid cu instrainarea facuta de parinti catre dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
ContSters250994, utilizator
Parintii pot incheia un testament,specificand ca dupa decesul lor sa va lase casa mostenire.
Daca mai sunt si alti mostenitori legali de gradul I ,se va respecta rezerva de mostenire,
ca si in cazul donatiilor care sunt supuse reductiunii pana la rezerva de mostenire.
care e singura solutie,care nu poate fi atacat in instanta-donatia,vanzare cumparare testament sau exista alta solutie?multumesc.
Care este solutia,care nu poate fi atacata in instanta?as dori ca pe perioada vietii ei sa fie proprietarii casei,iar eu sa devin proprietar doar dupa decesul lor.sper ca peste foarte multi ani.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Contract de intretinere v am spus! Ati mai deschis un topic. Ne alergam prin forum......
ok.mersi.contractul de intretinere nu il pot face deoarece surorile mele nu sunt de acord ca parintii sa imi dea mie casa,in totalitate.nu stiu care ar fi solutia?dati mi un sfat.

Alte discuții în legătură

Inlaturare copil de la mostenire ELLACAL ELLACAL Buna ziua, Ma intereseaza cat de realista este amenintarea unui parinte ca dupa moartea sa , apartamentul in care locuieste nu va ramane unicului copil pe ... (vezi toată discuția)
In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi vand cota Cristina12 Cristina12 Buna ziua.Impreuna cu o persoana care nu este nici un fel de ruda cu mine,detin o locuinta,fiecare avand cota 1/2. Intrebarea mea ar fi daca as putea sa-i fac ... (vezi toată discuția)