avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dovada permis art 86/2
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dovada permis art 86/2

dupa noul regulament rutier (art 111) se poate prelungi de catre tribunal dovada (fara drept de circulatie) eliberata pentru conducere conducere cu permisul suspendat(art 86/2 oug 195/2002) ???????????? deci dovada desi este fara drept de circulatie., al 6 din art 111 prevede ca se poate prelungi. cum pot motiva judecarorului cererea de prelungire??? multumesc anticipat..„Art. 111. — (1) Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:
a) la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare;
b) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) si la art. 92 alin. (3) si (5); al (6)#-o La cererea titularului permisului de conducere retinut in conditiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmaririi penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta.
c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) si in situatia prevazuta la art. 115 alin. (1);
d) cand titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) cand prezinta modificari, stersaturi sau adaugari ori este deteriorat;
f) cand se afla in mod nejustificat asupra altei persoane;
g) cand perioada de valabilitate a expirat. Chiar nimeni nu stie???
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
sebannu 1, utilizator
#-o
Pai mai intai haideti sa vedem ce puteti face cu o dovada fara drept de circulatie ???

Acum cred ca sunteti lamurit.

Av. Adrian Posdarie
Conform REGULAMENTULUI DE APLICARE AL OUG 195/2002 la constatarea infractiunii (respectiv cunducere cu permisul suspendat art 86/2) se retine permisul in vederea continuarii cercetarilor si stabilirii vinovatiei,iar retinerea permisului este o masura tehnico-administrativa, Ministerul Public sau instanta de judecata are putere de decizie in privinta cercetarii si judecarii cauzei.Faptul ca dovada nu are drept de circulatie nu cred ca are relevanta deoarece art 111 prevede ca la cererea titularului instanta de judecata poate prelungi dreptul de circulatie(nu dovada de circulatie ).In mod normal nu trebuie sa beneficiez de prezumtia de nevinovatie cat timp nu exista o sentinta definitiva?? Mentionez ca textul legi nu specifica daca se prelungeste dreptul de circulatie doar pentru dovezile cu drept de circulatie sau pentru cele fara drept,ci doar enumara infractiunile pentru care instanta poate prelungi dreptul de circulatie pintre care si atr 86/2(cazul meu) .Daca cineva ma poate ajuta cu o lamurire un pic mai detaliata ii multumesc .
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2009
sebannu 1, utilizator
noutati?!..

masura suspendarii dreptului de a circula se dispune pe o perioada limitata de timp...(doar in situatia contraventiilor la legea circulatiei practic...)
masura retinerii permisului (in vederea suspendarii )este total diferita ...zic eu..deoarece vinovatia contravenientului (sau invinuitului !) nu este constatata cu titlu definitiv .doar ca nu este specificat in lege cat timp poate fi retinut permisul,fara a fi suspendat sau anulat !! daca nu se prelungeste dovada....iti doresti sa fie suspendat din start.!!!

In speta , invinuitului (vatamare corporala din culpa) i s-a retinut permisul,s-a eliberat dovada cu drept de
circulatie ,s-a prelungit dovada in faza de U.P. insa in instanta presedintele completului a respins cererea de prelungire.
a drepului de a conduce autovehicule.si a dovezii in consecinta cu 30 de zile...
-Practic,invinuitul (intr-o cauza cercetata la plangerea prealabila a partii vatamate!!) nu poate circula,in conditiile in care
permisul sau este doar retinut !!! in vederea suspendarii ,fiind la mana partii vatamate.Daca se impaca sau isi retrage plangerea,omul primeste permisul inapoi (cel mult se dispune suspendarea pe 30-60 zile pt vreo contraventie la lg.circulatiei..)daca nu....nu...trebuie sa astepte solutia in cadrul procesului penal..(peste vreo 2,3 ani!!!).
-Pana atunci...nu circula!
Practic,ingradirea dreptului de circulatie este hotarata de partea adversa.,nici macar de judecator la urma urmei.
Daca acesta a refuzat prelungirea dreptului deoarece asa a apreciat pericolul social in concreto al invinuitukui ,sa zicem,daca partile se impaca,pericolul acestuia dispare ???...Pana la urma urmei [prezumtia de nevinovatie mai exista!!!
-restul aspectelor de fond,faptul ca inculpatul nu a fost amendat macar pt vreo contraventie la lg.circulatiei...sunt alta poveste..

Noutati in speta..??..pt Sebbanu...



Salut, ar fi cateva: s-a deschis fondul si am facut cererea de prelungire a DREPTULUI DE CIRCULATIE, instanra avand un raspuns sec , cum ca nu poate prelungi DOVADA fara drept de circulatie!!!=D> La urmatorul termen am incercat sa explic instantei ca eu doresc sa-mi fie prelungit DREPTUL DE CIRCULATIE conform ART 111 din OUG 195/2002 (drept obtinut prin sustinerea si promovarea unui examen teotetic+practic) nu DOVADA (care este fara valabilitate,ea fiind eliberata la constatarea infractiunii ART 86/2 de catre pol rutiera) am explicat ca eliberarea dovezii fara drept de circulatie este o masura tehnico-administrativa luata de catre politie care nu se pooate substitui instantelor de judecata in sensul eliberarii unei dovezi cu drept de circulatie,deoarece fapta este urmarita ca infractiune. Dupa a doua cerere instanta a ajuns la concluzia ca in dovada pe care am depus-o la dosarul cauzei nu este trecuta infractiunea pentru cate sunt trimis in judecata(86/2 oug 195/2002) :O Dupa o saptamana ma duc la arhiva sa vad unde dumnezeu a vazut judecatorul alta dovada, cand eu depusesem la dosar dovada eliberata de politie in care scrie 86/2 ???? Daca nu vroia sa-mi prelungeasca dreptul de circulatie chiar nu putea gasi un motiv cat de cat ( pericol public, etc,)?? Cum poate o instanta sa motiveze in aceste moduri halucinante o cerere facut conform legii? Mentionez ca prin savarsirea faptei nu am produs nici un fel de urmari( accidente, pericol pt sisguranta traficului, etc ) ci doar am nesocotit o restrictie impusa de pol rutiera conducand cand avean permisul suspendat, desi s-a demonstrat ca am facut acest lucru pentru a duce o persoana la spital !!
In stadiul de urmarire penal cat inca dosarul este la politie unde se poate face cererea pt drept de circulatie.Am inteles ca la parchet.E adevarat?

Alte discuții în legătură

Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)
Accident rutier parte vinovata b_george b_george Salut ! Am si eu cateva intrebari cu privire la un accident rutier : acum 1,8 ani am avut un accident rutier in urma caruia o persoana si`a pierdut viata :( ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala razzu razzu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti si pe mine cu o problema: am fost implicat acum o luna intr-un accident rutier- eram pe un drum principal in oras si m-am ... (vezi toată discuția)