avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca euribor la 6 luni a scazut

Buna ziua ,
In contractul meu de credit la art.4 - Dobanda - este stipulata o clauza in care se mentiona ca "la decizia creditorului , rata dobanzii va fi supusa unei revizuiri (modificari) in datele de 1 ianuarie si 1 iulie a fiecarui an in functie de EURIBOR comunicata in ultima zi lucratoare (la Londra) a lunii decembrie , respective iunie si va fi obligatory pentru debitor incepand cu datele de 1 februarie respective 1 august ale fiecarui an.”

Deci rata mea ar trebui sa se modifice la 6 luni in functie de evolutia Euribor. Euribor in iunie 2008 a fost 5,13 iar in decembrie 2008 a fost 2,98 ceea ce inseamna ca ar fi trebuit ca rata sa imi scada , lucru care nu s-a intamplat. Am aflat intamplator ca la nivel de management s-a luat o decizie privind modificarea ratei dobanzii numai pentru creditele peste 40000 EUR , creditul meu fiind mai mic. Avand in vedere faptul ca in contract este stipulata modificarea ratei in functie de indicele Euribor , am indraznit sa trimit un mail catre GE Money si raspunsul lor a fost acesta : "In ciuda faptului ca Euriborul a suferit modificari , noi am decis in aceasta perioada sa nu ajustam dobanda in cazul contractului dvs ,din cauza conditiilor exceptionale de pe piata financiara.Contractele dvs de credit ipotecar au o dobanda variabila care se poate modifica o data la 6 luni ,''la decizia creditorului'' , adica la decizia companiei noastre.Acest lucru este spus explicit in contractul dvs , la articolul 4."

Vroiam sa va intreb daca aceasta clauza este una abuziva ? Daca este normal ca atunci cand euriborul creste – DECIZIA LOR E CA rata mea sa creasca , dar cand euriborul scade – DECIZIA E CA rata sa NU scada ? Poate fi un subiect pentru o plangere catre ANPC sau BNR? Observ ca fiecare banca are cate o gaselnitza… daca nu mai au voie sa bage comisioane si sa modifice marjele , acum se leaga de Euribor…. O fi rea-credinta? any help?
aveti perfecta dreptate, clauzele contractuale se aplica numai daca sunt in favoarea banci, nu si in favoarea clientului.
Ati putea sesiza protectia consumatorului si, ulterior, impreuna cu acestia, sa actionati banca in judecata.
Fara indoiala ca este un abuz. Un produs asemanator au cei de la BCR, unde dobanda la credit e variabila doar crescator.

Ar fi bine daca ati putea sa incercati o refinantare. Sunt banci care au dobanda variabila dupa o formula fixa, nu dupa cum vrea banca.
[EDITAT]
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Buna ziua , va multumesc pt. raspuns , eu lucrez chiar in sistemul bancar si momentan creditele ipotecare sunt oarecum blocate , ca sa nu mai vorbim de costurile suplimentare pe care le-as avea in cazul unei refinantari - comision de rambursare anticipata , ipoteca , asigurare , evaluare... etc In plus preturile au scazut atat de mult la case incat chiar daca poate din punct de vedere financiar m=as incadra nu ma ajuta valoarea imobilului.... Eu as fi vrut sa ii constrang sa imi micsoreze dobanda... cu niste reclamatii....la ANPC , la BNR , sa ii dau si in judecata daca e cazul (nu stiu insa care ar fi costurile) iar cand s-o relaxa piata si o sa iesim din criza , imi voi face refinantare cu siguranta. Pana atunci....mai astept idei... :)
In acest caz cred ca ar merge totusi o sesizare la Protectia Consumatorului. Nu costa nimic si uneori se mai intampla sa foloseasca..

Mai cred ca ar trebui sa dati numele bancii de la care ati luat creditul, sa mai afle si altii cu cine au de a face. [EDITAT]

Insa nu va recomand un proces, e prea multa bataie de cap; eu cred ca pana la sfarsitul anului se vor gasi variante de creditare si veti putea refinananta cu siguranta.

[EDITAT]
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Buna seara !
Am si eu credit la [EDITAT], inca nu am primit acea decizie a lor prin care nu vor sa respecte conditiile contractuale si anume cu privire la dobanda variabila compusa din rata EURIBOR si dobanda fixa. Daca este dupa cum zic ei prin acea instiintare, eu de fapt ma pot trezi ca platesc zeci de ani o dobanda de acum multi ani in urma pentru ca atunci a fost un varf de dobanda la EURIBOR. Eu nu am un contract prin care ma oblig sa le platesc dobanda fixa si o anumita dobanda EURIBOR pe care ei il considera convenabil.
Art.4.2 Rata dobanzii este variabila, in functie de EURIBOR la care se adauga Marja Fixa in valoare de 4.5.

Cu stima !
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Scaderea euribor 6m doar la decizia creditorului magda_puiu magda_puiu In 2007 an incheiat un contract de credit ipotecar cu Domenia Credit, pentru 25.000 eur. Rata dobanzii este variabila in functie de EURIBOR 6m, la care se ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata banca clodet clodet 1)cum pot sa-mi micsorez rata lunara pe care o am de dat la banca? (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)