avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... emigrat 1982, carte de munca pierdut/ facut disparut ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

emigrat 1982, carte de munca pierdut/ facut disparut de guvern

Buna ziua,
Locuiesc in SUA. Am emigrat legal in 1982. La data plecarii mi s-a refuzat eliberarea cartii de munca. In 1984 am primit o adresa la Ambasada Romana prin care ultima firma unde am lucrat mi-a confirmat anii lucrati In Romania. Acum incerc sa ma pensionez, dar nu reusesc sa gasesc seria si numarul, data eliberarii a cartii de munca. Cele trei intreprinderi la care am lucrat in Romania mi-au dat adeverinte de vechime, dar nu au nici o data despre cartea mea de munca. Monitorul oficial nu poate sa publice nota de pierdere a cartii de munca fara aceste date. Fara nota din Monitorul oficial, Casa de pensii nu poate verifica cererea mea de pensie. Unde pot sa ma indrept? Am incercat la toate usile dar nu an primit datele cerute. Din pacate vechiul sistem a distus cartile de munca a celor plecati, fara sa fie vreo posibiulitate de recuperare. Ce-as putea face sa primesc aceste date?
Multumesc
George Winter
Cel mai recent răspuns: Winter , utilizator 22:55, 28 Martie 2013
domnule winter stiti, ca occidental, mai bine decat noi ca trebuie sa apelati la un ajutor specializat, altfel cred ca o sa asteptati multe anotimpuri (ierni?) solutionarea problemei dvs.
Unde pot sa gasesc un ajutor specializat?
Daca nu ati reusit dvs sa-l gasiti , credeti ca acel ajutor specializat la care ati fost trimis o sa-l gaseasca ? .... Este vorba despre o perioada dinainte de Revolutie ....la ce unitate l-ati lasat inainte de a parasi tara?
In 1982 , anul plecarii mele, intreprinderea se numea ICPMUE, astazi aceasta companie se numeste Electroproiect si este parte dintr-o companie care se intituleaza UTI. Am capatat de la ceasta companie adeverinta pentru perioada lucrata, dar ei nu mai au cartea mea de munca sau inregistrarea numarului cartii de munca. Cred ca vechimea si salariul le-au recuperat din statele de salarii arhivate,.
Multumesc pentru raspuns.
GW
Stimate domn,
Eu v-as propune sa mergeti cu Adeverintele de vechime obtinute, in audienta la directorul Casei de pensii de care apartineti cu domiciliul, motivand ca nu este necesara publicarea carnetului de munca la Monitorul Oficial, intrucat doar pentru intocmirea unui Duplicat al Carnetului de munca era necesara comunicarea pierderii. Ori, in cazul de fata Ordinul 92/1976 - privind Carnetul de munca a fost abrogat, nu mai este necesara eliberarea unui Duplicat.
ART. 159 - Legea 263/2010 - Legea pensiilor
(1) Pentru perioadele prevăzute la art. 16 lit. a) şi art. 17, dovada vechimii în muncă, a timpului util la pensie pentru agricultori şi a duratei de asigurare, realizată până la data de 1 aprilie 2001, se face cu carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale sau cu alte acte prevăzute de lege..

ART. 16 litera (a)- Legea 263/2010 - Legea pensiilor
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001;

Alte discuții în legătură

Pierdut carte de munca Winter Winter Buna ziua Incerc sa-mi refac vechimea in munca,fara carte de munca care a fost pierduta de ultima intreprindere unde am lucrat pana in 1982. In ultimii doi ... (vezi toată discuția)
Pensionare cu carte de munca pierduta uleiamihaela uleiamihaela Buna ziua! Ma confrunt si eu cu o problema privind pensionarea, pentru ca am pierdut cartea de munca in original. Am depus la casa de pensii sector 3 dosarul ... (vezi toată discuția)
Carte de munca pierduta Gratziella Gratziella Buna seara! Am descoperit astazi ca nu imi gasesc cartea de munca desi stiu foarte bine ca mi-a fost data de firma unde lucram anul trecut, pentru ca numai ... (vezi toată discuția)