avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data emitere decizie pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data emitere decizie pensionare anticipata

Buna ziua
Casa de Pensii transmite catre angajator o instiintare privind emiterea deciziei de pensionare pentru unul dintre salariatii sai.
1.Data de incetare a CIM pentru salariat este data comunicarii respectivei adrese a Casei de pensii?
2.Se poate face incetarea in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii respectivei adrese(art.56 alin.2 din codul Muncii)?
3. Adresa Casei de pensii este suficienta in cazul in care salariatul refuza sa aduca la cunostinta angajatorului decizia de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:41, 27 Mai 2013
1. data incetarii c.i.m. este data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare

2. Incetarea c.i.m. se face la data comunicarii deciziei de pensionare si nu in termen de 5 zile lucratoare ... constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

3. Adresa Casei de pensii poate face dovada ca la data de .... s-a comunicat decizia de pensionare persoanei in cauza ...
Parerea mea este ca data incetarii CIM este data la care angajatul comunica angajatorului decizia de pensie, avand in vedere faptul ca decizia de pensie se comunica de catre casa de pensii persoanei care a solicitat pensionare (art. 106 alin. (4) Legea nr. 263 /2010), si nu angajatorului. Nici nu vad motivul pentru care casa de pensii ar furniza date despre pensionarea unei persoane.
In plus, angajatul, in termen de 30 zile de la comunicare, are dreptul sa ceara anularea deciziei de pensionare, nefiind obligat sa se pensioneze anticipat.

Exista vreun text de lege care sa interzica Casei de Pensii sa comunice aceste aspecte si angajatorului ? ...

De exemplu, daca angajatorul sesizeaza Casa de Pensii cu o astfel de solicitare, atunci Casa de pensii ii poate raspunde ...
Considerati deci ca datele despre pensionarea unei persoane sunt informatii publice in sensul dispozitiilor art. 2 din Legea 544/2001, iar casa de pensii le poate pune la dispozitie cand i se solicita si ca aceste informatii nu privesc date personale?
Da, acele informatii pot fi puse la dispozitia angajatorului ... chiar a existat text de lege care permitea C.P. sa comunice si angajatorului o astfel de decizie ... era vorba daca s-a emis sau nu o decizie de pensionare ...

Alte discuții în legătură

Încetarea -56lit c zxz19 zxz19 Buna ziua Am primit o adresa de la casa de Pensii o adresa prin care se comunica ca a fost emisă decizie de pensie anticipata pt un angajat, nr deciziei. ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in cazul pensiei anticipate partiale nicusan nicusan Casa de Pensii trimite unitatii adresa prin care comunica emiterea deciziei de pensionare anticipata partiala.Unitatea ia cunostinta de aceasta , sa zicem la ... (vezi toată discuția)