avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare datorie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare datorie

Sunt presedintele unei asoiatii de proprietari cu 4 scari de bloc. Una dintre ele a pornit procedurile de desprindere de asociatia mama fara nici o anuntare in prealabil. La adunarea generala anuala am fost pusi un fata faptului implinit. (nu se cunoaste motivul) ok este dreptul lor daca asa vor. Intrebare: cum recuperam banii pe care ii datoreaza aceasta scara? Propunerea lor este sa putem functiona in biroul lor in schimbul unei chirii lunare pana se stinge datoria si apoi sa platim . Noi nu suntem de acord cu acest punct de vedere si ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:51, 5 Aprilie 2013
Pe data de 23 feb. 2013, @laurab82 deschide un topic asemanator - dar din punctul de vedere al celui desprins... Oricum, toate procedurile sunt la fel, asa ca va rog sa lecturati acest topic si poate o sa va vina mai usor.

Ideea este ca va trebui ca cele doua conduceri, impreuna cu comisiile de cenzori sa intocmiti un protocol de desprindere in vederea determinarii cu exactitate a activului si pasivului total, apoi pe cele doua asociatii, incepand cu ultima lista de plata afisata deja.
Daca asociatia care se desprinde are sa va achite ceva, cea mai buna reglare se face prin furnizorii de utilitati, adica veti fi nevoiti sa incheiati protocoale si cu furnizorii in vederea impartirii debitelor catre acestia. Ei, vedeti cum faceti repartizarea acestor debite intre cele doua asociatii pentru a stinge toate datoriile dintre cele doua asociatii.
Nici eu nu agreez stigerea datoriilor prin metoda propusa - chiria. Ar dura prea mult si ati putea avea necazuri cu furnizorii. Este adevarat, o sa le achitati lunar o anumita suma, dar aceasta este altceva, sumele merg in alte fonduri.
Lecturati va rog topicul de la lincul de mai jos.

www.avocatnet.ro/content/for...
Propunerea lor este corecta pentru ca dv. deveniti in aceasta situatie un tert care se foloseste de un spatiu din proprietatea comuna a acelei scari.
Deci faceti un contract de inchiriere cu noua conducere a asociatiei in baza carui contract stabiliti si o suma lunara ca si chirie de platit.

Pe de alta parte, in PV de predare primire, scrieti intr-un paragraf aparte ca scara desprinsa are a va achita suma de N lei, insemnand restantele proprietarilor la plata cotelor de intretinere. Aceasta suma va fi acoperita lunar si esalonat prin chiria pe care asociatia dv. o are de plata noii asociatii.

In contabilitatea dv. procedati astfel:
- chiria pe care trebuie sa o achitati asociatiei desprinse o repartizati pe cota-parte indiviza, ca si cheltuiala administrativa, proprietarilor.
- "platiti" cu chitanta pe care v-o da asociatia desprinsa, in baza PV, chiria lunara catre asociatia desprinsa.
- in acelasi timp dv. faceti o chitanta de "incasare" pentru suma respectiva, in baza aceluiasi PV, ca rata din esalonarea restantelor locatarilor desprinsi din asociatia dv, dar ramasi datori la dv.
- dv. nu incasati, nu platiti niciun ban in realitate, doar faceti aceste documente pentru a avea baza legala de a opera in registrul de casa iesire / intrare a acelei sume.
- ce incasati pe liste, ca si chirie, de la locatarii dv. puneti banii in tascuta si va duceti sa platiti o parte din facturile restante in contul locatarilor desprinsi din asociatie.

Lucrurile stau mai simplu cand treceti la practica decat v-am explicat eu aici.
La momentul desprinderii din vchea asociatia de regula se incheie un protocol de deprindere care cuprinde ,printre altele si intelegerea intre parti cu privire la stingerea datoriilor intre cele doua entitati.
Sugerati ca noua asociatie sa preia o parte din fondurile asociatiei, acest lucru insemnand de la fondul de rulment pana la c/val reparatiilor, a eventualelor penalitati de intarziere la plata,dar proportional cu contributiile proprietarilor din noua asociatie, urmand ca din acestea sa fie platite datoriile catre vechea asociatieNoua asociatie va recupera sumele de la memebrii sai.De asemenea, sugerati noii asoiatii sa-si achite cotele de intretinere catre vehea asociatie de buna voie, fara interventia autoritatilor sau instantei.
Multumesc pentru raspuns. Ma deranjeaza ca am fost pusa in fata faptului implinit, nu s-a incheiat nici un protocol, ideea este ca am renuntat la serviciile administratorului din anumite motive intemeiate iar acesta a facut acest pas chiar nu ma intereseaza cum; Mai avem doua saptamani la dispozitie pana cand va aduce la semnat "nu stiu ce" si nu stiu daca pot sa nu semnez, si ce se va intampla in acest caz.
Aveti comitet executiv? Presedinte?
Se intruneste comisia cand va va aduce la semnat.
Pana atunci vedeti ce restante au locatarii scarii respective.
Ce fond de rulment au. Ce fond de reparatii.

Pentru ca predarea primirea gestiunii se face atat cu debite cat si cu credite.. Faceti balanta intre acestea si daca ramaneti cu debite pe care ar trebui sa vi le achite ei, atunci procedati asa cum v-am sugerat eu mai sus.

Alte discuții în legătură

Proprietari nemultumiti vor asociatie noua Alex58 Alex58 Santem un bloc cu 4 scari si 80 de ap.si santem toti in asociatia de proprietari.As vrea sa stiu daca se poate face o noua asociatie de proprietari pe doua ... (vezi toată discuția)
Separarea fondului de rulment daca se divide asociatia de proprietari bogdanbobi bogdanbobi Buna ziua...am mare nevoie de ajutorul dvs.Blocul in care locuiesc are 4 scari,2 pe o strada si 2 pe alta...se doreste separarea scarilor,1 cu 2 si 3 cu 4 in ... (vezi toată discuția)
Cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere ... (vezi toată discuția)