avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Martor UP - accesul la dosar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Martor UP - accesul la dosar

Buna ziua,

Mi s-a solicitat declaratia ca martor intr-un dosar de frauda deschis impotriva unui client al bancii.
Eu nu am aflat de aceasta decat dupa ce am primit citatie acasa, banca nu mi-a solicitat vreo informatie sau lamuire inainte de a face plangere penala impotriva acestuia, ceea ce probabil este normal.
Am sunat la departamentul litigii al bancii pentru a informa referitor la cele mentionate mai sus si sa intreb daca mi se poate pune o copie scanata a dosarului la dispozitie pentru a incerca sa imi aduc aminte detalii deoarece avand in vedere ca trecusera aproximativ 3 ani de atunci si ma ocupasem de un numar considerabil de clienti nu imi mi aduceam aminte detalii clare, avand cel mult presupuneri si sa dau o declaratie in cunostinta de cauza, insa mi s-a comunicat ca nu pot avea acces la acesta pentru ca s-ar considera influentarea martorului.
A venit si momentul cand am dat declaratia si in care mi s-a comunicat motivul, insa nici aici nu am avut acces decat la copia dupa cartea de identitate care nu m-a ajutat poaza nefiind atat de clara si la o pagina din cerere pentru a fi sigur ca eu am semnat pe ea si este vorba de un client de care m-am ocupat eu. Gandindu-ma la cele spuse de departamentul litigii nu am solicitat mai multe detalii decat cele oferite de politie ca sa nu fac ceva ce nu am voie, astfel incat declaratia am dat-o la modul general, cum ca nu imi aduc aminte detalii cu claritate, am mentionat care erau responsabilitatile mele si cum preocedam cu toti clientii in general. Nici avocat nu am avut ca nu am considerat ca am nevoie, nici pregatire juridica asa ca vin si va intreb, ca martor am dreptul sa solicit toate informatiile de care am nevoie, ca sa pot pune cap la cap toate detaliile si sa pot da o declaratie cat mai in cunostinta de cauza sau e corect sa declar doar ce imi pot aminti cu siguranta si atat?

Multumesc,
Banca a procedat corect si a avut dreptate ca s-ar interpreta ca o influentare a martorului.

Urmarirea penala este secreta si actele din dosarul de urmarire penala nu le poate vedea mai ales un martor.

Dvs. declarati ceea ce va aduceti aminte, cu mai multe sau mai putine detalii, iar in rest este treaba politiei si parchetului sa verifice daca declaratiile date de martori sunt sau nu relevante in vederea conturarii unei infractiuni.
Orice fel de inscris care are ca titlu " Declaratie" ,afirmatiile facute in aceasta se pot intoarce impotriva dumneavoastra.
O declaratie este un act unilateral de vointa si nimeni nu va poate obliga sa o faceti.
Cu atat mai grav daca cele scrise acolo sunt de fapt raspunsuri la anumite intrebari pe care vi le face cineva ,pentru ca in acest caz devine un interogatoriu.
Pentru a evita neplaceri de natura juridica ,in cazul unei citatii in care fi se spune calitatea ,solicitati un proces verbal de audienta .
Ca martor aveti dreptul la avocat si avocatul se va ocupa de tot.
Fara avocat aveti doar dreptul de a declara si nimic mai mult.
Citatia primita era in calitate de martor.
Declaratia am dat-o in prezenta doamnei politist la sediul bancii, deoarece trebuia sa ma deplasez in alta localitate, ceea ce imi era mai dificil.
Adevarul este ca a fost completat in paralel un document tipizat de catre doamna politist si de catre mine pe o foaie alba un inscris cu titlul DECLARATIE, desi nu pot spune ca cele declarate au fost raspunsuri la intrebari, ele veneau ca urmare a unei discutii verbale si a unor intrebari puse de aceasta, dar nu pot spune ca m-am simtit interogat.
La sfarsitul ambelo documente a trebuit sa scriu ceva de genul "atat declar, sustin... ".
Acest proces verbal de audienta trebuia sa il solicit inainte, la momentul efectuarii declaratiei sau se poate solicita si dupa, desi nu as vrea ca solicitarea acestuia sa se interpreteze gresit, caci pana la urma la urma nu am nimic de ascuns si ce am declarat chiar daca la modul general era perfect adevarat, m-a deranjat doar ca mi s-a parut totul destul de evaziv si daca as fi vazut dosarul imi puteam aduce zic eu aminte si alte detalii.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
dis80, utilizator
Deci daca as incerca eu sa investighez, la modul sa-mi verific mailurile din acea perioada, sa vad daca pot gasi raspunsuri, sa verific in sistem sa vad ce despre ce fel de credit era vorba, acestea fiindu-mi la indemana si putand avea acces la ele, ca sa incerc sa imi amintesc detalii si daca as gasi ceva sa informez politia direct sau prin intermediul departamentului litigii s-ar fi considera ilegal?
Pun aceasta intrebare petru ca mie imi place sa fac lucrurile in deplina cunostinta de cauza, asa ca dupa ce am dat declaratia am citit si eu codul penal si ma gandeam daca vine vreun destept dupa aia imi da acces la dosar, eu fac legaturi, imi aduc aminte chestii si zice ca am obstructionat justitia, nu as vrea sa sufar repercursiuni dupa aia pe incompetenta altora.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
dis80, utilizator

Alte discuții în legătură

Citatie politie fan123 fan123 Buna ziua, Daca ma puteti ajuta cu un sfat va rog, va prezint problema sumarizata: Am primit o citatie pe numele meu. Dupa ce am sunat la numarul de telefon ... (vezi toată discuția)
Audierea in calitate de martor bozzont bozzont Am fost chemat la politie unde mi s-a spus ca o anumita persoana a depus plangere impotriva unui grup de persoane din firma in care eu lucrez pentru o anumita ... (vezi toată discuția)
Audiere ca martor ContSters228714 ContSters228714 Buna ziua, Urmeaza sa fiu audiat ca martor in doua procese penale pentru infractiuni de coruptie. As dori sa stiu urmatoarele: 1. Am senzatia ca nu imi ... (vezi toată discuția)