avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale donatia facuta de un SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

donatia facuta de un SRL

Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Popescu , Avocat 13:54, 12 Octombrie 2012
Contravine scopului comercial - art.1 LSC "in vederea efectuarii actelor de comert...."
Poate dona doar ca nu beneficiaza de facilitati...Nedeductibil, la impozitare
Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Contractul de donatie nu este un act accesibil societatilor comerciale, societatile intre ele nu pot face donatii
Nu poate face donatii, dar poate face sponsorizari, care sunt tot liberalitati.

Daca te incadrezi in limita de 3% nu platesti impozit pe sponsorizare, dar (atentie !) poti depasi suma si sa platesti bine mersi 16% impozit daca iti convine. Adica suma depasita nu mai este deductibila, asa cum a spus davideg.

Deci poti "dona" atita vreme cit ii spui sponsorizare.
Atentie ! Beneficiarul nu poate fi o alta societate comerciala, ci doar:
Art. 4. - (1) Poate fi beneficiar al sponsorizarii:
a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizati, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
(2) Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara obligativitatea de a fi recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica, care necesita un sprijin in domeniile prevazute la art. 1 alin. (3).
art.1 (3) Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2009
ContSters51068, utilizator
albertokurtyan a scris:

Nu poate face donatii, dar poate face sponsorizari, care sunt tot liberalitati.


Deci poti "dona" atita vreme cit ii spui sponsorizare.
Atentie ! Beneficiarul nu poate fi o alta societate comerciala, ci doar:...................
Alberto Kurtyan


Nici sponsarizarile intre societati comerciale nu este posibil. :wave:

Alte discuții în legătură

Donatie catre persoana fizica mari.a mari.a Buna seara, Spuneti-mi va rog daca este ok ca firma sa doneze un autoturism unei persoane fizice. Firma este pe profit, cum ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare GEORADU1971 GEORADU1971 cum pot beneficia de o sponsorizare pentru achizitionarea de proteze auditive pentru un copil minor,prin contract de sponsorizare sau de mecenat ? M-i s-a ... (vezi toată discuția)
Donatie ella2389 ella2389 Am nevoie urgent sa stiu daca donatiile sunt impozitate in vreun fel...in speta in care o firma doneaza o suma de bani unei persoane cu dizabilitati? Va rog ... (vezi toată discuția)