avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Legi aplicabile consilierilor juridici angajati cu ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Legi aplicabile consilierilor juridici angajati cu contract de munca

Buna ziua! Imi poate explica si mie cineva in sfarsit mai clar ce legi, ce drepturi si obligatii si ce statut se aplica consilierilor juridici care sunt angajati cu contract de munca la firme?? Din ce stiu acestia nu sunt obligati sa aiba stagiu profesional de 2 ani si nici sa fie inscrisi in vreun colegiu... In legea 514/2003 insa se mentioneaza ca ar fi vorba de obligativitatea efectuarii unui stagiu. :)) In plus tot in lege scrie ca cei care au contract de munca au statut de salariat.. deci fata de ei nu mai functioneaza acel Statut al consilierilor juridici? In plus intre lege si statut apar diferente in ceea ce priveste compatibilitatea cu alte profesii... de ex in statut se admite posibilitatea ca un consilier juridic sa poata fi si asociat, actionar, administrator... etc, pe cand in lege nu se vorbeste nimic! In plus in statut exista doua reguli ce se bat cap in cap tot in ceea ce priveste compatibilitatea:
"
Art. 19
Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu:
c) alte profesii autorizate sau salarizate;
Art. 20
Exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibila cu:
d) orice alta activitate profesionala care nu incalca situatiile de incompatibilitate si de nedemnitate; "
Cel mai recent răspuns: Iulian81 , utilizator 12:05, 26 Ianuarie 2014
Statutul acela este obligatoriu pentru cei care sunt inscrisi in acele Colegii ale Cons.Jur. , nu si pentru cei inscrisi in alte asociatii profesionale ...

Teoretic ,statutul nu poate adauga la lege .. insa practica ne contrazice .. pana in prezent nimeni nu a sesizat instanta cu o actiune in anularea acelor prevederi care contravin Legii.
Si cu stagiul acela despre ce este vorba? Cine face stagiu si cu cine? Cei care sunt angajati cu contract de munca mai sunt obligati sa faca stagiu daca ei dobandesc drepturile si obligatiile practic ale unui salariat?
Stagiul respectiv îl vor efectua consilierii juridici stagiari. Au această calitate persoanele care au fost admise într-un colegiu al consilierilor juridici.
Dacă dvs. nu v-aţi înscris într-un astfel de colegiu nu veţi efectua un astfel de stagiu.
De unde stiti dvs? Unde scrie acest lucru?
Scrie în Legea 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic şi în Statutul profesiei acestuia.

Alte discuții în legătură

Despre consilieri juridici MirceaWlf MirceaWlf Bună ziua, am o nelămurire despre cum se obține titlul de “consilier juridic stagiar”. Acesta se obține odată cu înscrierea într-un Colegiu al ... (vezi toată discuția)
Stagiul de 2 ani este obligatoriu? csillah csillah Buna ziua! Am absolvit Facultatea de Drept si imediat dupa licenta ( in 2008)m-am angajat ca si consilier juridic la o societate comerciala. Este ... (vezi toată discuția)
Inscriere colegiul consilierilor juridici alina5ram alina5ram Am si eu o nelamurire...are vreun rost sa ma inscriu in CCJ daca deocamdata nu profesez ca si consilier juridic?:\">...Va multumesc anticipat pt raspunsuri ... (vezi toată discuția)