avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Raspunderea pentru facturi emise dar neinregistrate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Raspunderea pentru facturi emise dar neinregistrate

Buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca o firma a emis facturi catre o alta, iar contabilul nu a inregistrat acele facturi,cui ii revine raspunderea,contabilului sau administratorului?
Cel mai recent răspuns: lupu mihaela , utilizator 22:27, 17 Aprilie 2013
Contabilul raspunde in fata administratorului iar administraorul raspunde in fata organelor de control.
Daca, in conformitate cu art.10 din Legea contabilitatii nr.82/1991actualizata,organizarea si conducerea contabilitatii este realizata de persoane incadrate cu contract de munca, sau de prestari servicii in domeniul contabilitatii,raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine acestora.
Neinregistrarea de facturi in contabilitate,constituie contraventie conform art.41 alin.2 lit.b).din aceeasi lege si poate fi sanctionata ,in baza art.42, cu amenda de la 300 la 4000 lei.
Multumesc pt raspuns...insa tocmai administratorul acuza contabilul
Va multumesc pt raspuns
ART. 10

(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.

Daca: contabilitatea ar fi fost organizata si condusa corect, controlul intern functiona, manualul de proceduri contabile ar fi existat si respectat, fisa postului sa fie semnata de contabil, fluxul documentelor se fie respectat, organigrama sa fie intocmita corect nu cred ca se ajungea in situatia in care contabilul sa nu inregistreze niste facturi. Care ar fi interesul lui sa nu le inregistreze (interesul administratorului il inteleg)... de exemplu daca i se aduc facturi din anul 2012 in 2013 sau daca apare administratorul cu un cotor de facturi din 2012 uitat prin masina ;) , ma gandesc ca nu contabilul ii de vina.
Sanctiunea sa aplica societatii si nu contabilului. Iar daca administratorul poate dovedi reaua intentie a contabilului sau incompetenta poate sa-l dea in judecata si sa-si recupereze prejudciul pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile.
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
radumuresan, utilizator

Alte discuții în legătură

Inregistrare factura falsa in contabilitate Nicolae Emil  Trufas Nicolae Emil Trufas Ce se intampla cand o factura naspa ( adica firma care emite factura e inactiva , sau cu efectiv fantoma ) contabilul o inregistreaza si la un control se vede ... (vezi toată discuția)
Poate fi trasa la raspundere firma de contabiliate? edromconsult edromconsult Buna ziua! Un birou de contabilitate are incheiate contracte de prestati servicii cu doua societati , care au relatii comerciale intre ele.Unul din ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de contabil angajat sau nu? ViewTechnologies ViewTechnologies Buna ziua, Am deschis de curand un SRL care isi desfasoara activitatea doar online.Cu scuzele de rigoare daca nu am incadrat bine subiectul, desi am tot ... (vezi toată discuția)