avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime pentru grupa a 2-a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime pentru grupa a 2-a de munca

Buna ziua,

As avea si eu nevoie de ajutorul dvs. Ma intereseaza care este vechimea care se adauga pentru grupa a 2-a de munca pentru un total de 40 de ani de munca.
Am citit pe diverse forum-uri si din cate am inteles , cf legii din 2001 se adauga un nr de 3 ani si 6 luni pentru 16 ani de munca in grupa a 2-a.

Multumesc frumos pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Bratosvivi100 , utilizator 17:14, 13 Aprilie 2018
Daca anii sunt in procent de 100%,perioada suplimentara este de 3 luni la 1 an.
La 16 ani,perioada suplimetara este de 4 ani.
Pentru cei 16 ani de gr.a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani si 6 luni;
- se adauga la stagiul de cotizare 4 ani.
Buna ziua.
barbat nascut 6dec1949,are lucrati pana in momentul de fata 24ani 7luni si 10zile dintre care 6ani sunt lucrati in grupa I.problmea este ca pt cei 6 ani licrati in grupa I trebuie sa dea in judecata unitatea unde a lucrat deoarece nu sunt trecuti pe cartea de munca.in mod normal ar trebuie sa iasa la pensie la limita de varsta la anul in noiembrie,dar el vrea sa beneficieze si de grupa.stiu ca pt a beneficia de grupa ar trebuie sa iasa anticipat.intrebarea me aeste:mai are rost sa de-a unitatea in judecata ca sa isi castige grupa ,daca el doreste sa iasa la limita de varsta?
Astept raspunsul dvs.Multumesc
1. Perioadele lucrate in grupe superioare de munca sunt valorificate si in cazul pensiei pentru limita de varsta si in cazul pensiei anticipate sau anticipate partiale.

2. Dvs. ati scris:
...stiu ca pt a beneficia de grupa ar trebuie sa iasa anticipat...

De unde stiti asta, pentru ca nu este adevarat?

*Un barbat nascut in Dec. 1949 are dreptul la pensie limita de varsta in Nov. 2014 ----> daca realizeaza o vechime in munca de 34 ani si 10 luni.
In prezent are: 24 ani, 7 luni si 10 zile
**Daca otine grupa I i se mai acorda un spor de 3 ani (6luni la 1 an) si ar realiza un total de 27 ani, 7 luni si 10 zile
Obtinerea grupei I il avantajeaza doar pt majorarea punctului de pensie din perioada celor 6 ani
***Nu are dreptul la pensie anticipata partiala pentru ca nu a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege (34/10)

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pentru barbat nascut in data de 24.08.1967 care are ... Vasilidis Vasilidis Buna ziua, Pentru barbat nascut in data de 24.08.1967 care are vechime totala de 36 de ani, 10 luni si 0 zile (este incadrat cu carte de munca de la 16 ani, ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa a ii-a. Dragos_Scarlat Dragos_Scarlat Buna ziua, am incercat sa gasesc articole pe internet cu privire la pensionarea cu ajutorul grupei a ll-a la limita de varsta insa doar pe acest forum consider ... (vezi toată discuția)
Pensionare sorincon sorincon Sunt nascut la 29 decebrie 1949. sex M. Sunt angajat de la data de 01.11.1972. In grupa I de munca am lucrat 11 ani si 7 luni, iar in grupa II de munca am ... (vezi toată discuția)