avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumulul pensiei cu salariul - prevederea legalã
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumulul pensiei cu salariul - prevederea legalã

Pensionarii care au pensia neta de 2000 lei nu pot beneficia de cumul cu salariul in cazul in care s-ar angaja ? Exista un art. de lege in acest sens?
Cel mai recent răspuns: negrugri , utilizator 20:47, 11 Decembrie 2014
Cumul pensie salariu - Ordin de aplicare
INSTRUCŢIUNI rivind regimul cumulului pensie cu salariu

Art. 1 – Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, reglementează modalităţile de exercitare a cumulului pensiilor stabilite în sistemul public, în alte sisteme neintegrate sistemului public, precum şi al pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale, cu veniturile salariale sau,după caz, cu cele asimilate acestora.
Art. 2 – (1) Pensionarii care fac obiectul reglementărilor cuprinse în Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 sunt cei care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau în baza actului de numire.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1), pentru care se reglementează modalitatea exercitării cumulului pensiei cu salariul, sunt cele care îşi desfăşoară activitatea la:
a)autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare;
b)regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ – teritorială.

Art. 3 – (1) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinând sistemului public de pensii se înţeleg:
a) beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă;
b) beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
c) beneficiarii pensiei de urmaş care pot realiza venituri din activităţi profesionale, potrivit legii.
(2) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinând sistemelor
neintegrate sistemului public de pensii se înţeleg:
A. pensionarii proveniţi din cadre militare şi funcţionari publici cu statut special din domeniul apărării
naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale:
a)beneficiarii pensiei de serviciu pentru limită de vârstă;
b)beneficiarii pensiei de serviciu anticipată;
c)beneficiarii pensiei de serviciu anticipată parţială;
d)beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
e)beneficiarii pensiei de urmaş, potrivit legii.
B. beneficiarii pensiei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor:
a)beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă;
b)beneficiarii pensiei de retragere definitivă din profesie;
c)beneficiarii pensiei de retragere anticipată definitivă din profesie;
d)beneficiarii pensiei de urmaş.
C. beneficiarii categoriilor de pensii prevăzute la alin.(1), din sistemele proprii de asigurări sociale
ale cultelor recunoscute de lege, şi anume: Biserica Romano - Catolică, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a ªaptea din România, Biserica Reformată din România, Biserica Unitariană din Transilvania, Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România, Uniunea Penticostală - Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România, Biserica Evanghelică C.A. din România şi Biserica Evanghelică Luterană din România.
(3) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale, se înţeleg persoanele beneficiare ale categoriilor de pensii prevăzute la alin.(1).
(4) În situaţia categoriilor de pensii, altele decât cele prevăzute la alin.(1) – (3), acestea sunt şi rămân supuse, în continuare, reglementărilor prevăzute în legile cadru în temeiul cărora au fost stabilite.

Art. 4 – (1) Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1), (2) şi (3) pot cumula pensia cu veniturile salariale realizate în cadrul unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (2) , în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat la care se raportează cuantumul pensiei nete, denumit, în continuare, salariu mediu brut, este cel stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(3) Pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1693 lei.




Pentru 2013 salariul mediu brut este de 2223 de lei

1. - Pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu orice alt venit din salarii.
- Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).


2. - Exceptia de la cele spuse mai sus o constituie pensionarii pentru limita de varsta care se angajeaza in sistemul bugetar.
- Din Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International:

Art. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrative teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.
Va multumesc, domnilor!:bow:
In concluzie, daca pensia neta nu depaseste 2223 lei, pensionarul se poate angaja?
1. Daca pensia neta nu depaseste 2223 lei puteti sa incheiati un contract individual de munca (CIM), inclusiv la unitati bugetare.

2. Fiind pensionar pentru limita de varsta puteti sa cumulati pensia cu orice alt venit profesional (din desfasurarea unei activitati).
Justitiarul711

Prevederea este valabila numai pentru sectorul bugetar , nu si pentru cel privat

Alte discuții în legătură

Plafon pensie ionicamirleneanu ionicamirleneanu plafonul maxim al pensiei pentru pensionarii care vor sa munceasca ca bugetari (vezi toată discuția)
Cumulare pensie militar cu salar functionar public ? e posibil ? Igor1987 Igor1987 Spuneti-mi, va rog: Cineva care are pensie militara poate fi angajat ca functionar public (salariat). Are voie sa cumuleze aceste venituri ? Pe baza ... (vezi toată discuția)
Pensionari bucur mihaela bucur mihaela Buna ziua. As vrea si eu sa stiu,daca o persoana, iesita pe drept la pensie,mai are dreptul de a lucra cu ore mai putine . Ce conditii ar trebuie sa ... (vezi toată discuția)