avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata in avans fond pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata in avans fond pensie

daca achit in avans cateva luni la fondul de pensii sociale pe baza unui contract de asigurari sociale acestea se iau in calcul la stagiu complet de cotizare pt. transformarea pensiei de invaliditate in pensie de limita de varsta cu reducerea varstei standard, isi produce efectul imediat dupa incheierea acelui contract si achitarea contributiei? Multumesc!

Nu va produce efecte imediat.

Va produce efecte,doar la mometul realizarii conditiei de stagiu.

Stagiul de cotizare este corespunzator timpului efectiv parcurs in interiorul perioadei de asigurare.

Pentru anul 2013, castigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.223 lei. Venitul lunar minim asigurat incepand cu 25 februarie 2013 este de 35% din 2.223 lei, adica 778 lei/, contributia minima datorata fiind de 244 lei/luna.
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este lunar, dar nu mai tarziu de ultima zi lucratoare a lunii pentru care se face plata.
Contributia se poate plati si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata. In aceste situatii stagiul de cotizare este corespunzator timpului efectiv parcurs in interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata.
Contractul de asigurare sociala intra in vigoare la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.


16-04-2013 15:05

Sursa:

[ link extern ]
Atentie! Daca sunteti in pensie de invaliditate (gr. III) nu va sfatuiesc sa va incheiati un contract de asigurare, iar daca sunteti in pensie de invaliditate gr. I sau II nici atat!
cu respect Gabi50 de ce? care e motivul? este o chestiune voluntara. prin care in baza Legii 263/2010 completez stagiul de cotizare,cu ce gresesc pt ca vreau sa scap de tot, sa o rup de tot, fara uitare inapoi daca tot au fost atat de incisivi, puteau sa ma mai lase in sistem nu sint atat de invalid
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
ContSters289959, utilizator
Cand se face trecerea de la invaliditate la limita de varsta, perioada pensiei de invaliditate este stagiu asimilat ( art. 49 din Lg. 263/2010) si se ia la calculul pensiei de limita de varsta. Parerea mea e ca s-ar suprapune 2 perioade si nu se poate pune perioada dubla la vechime, doar se suplimenteaza cotizarea ( ca salariu) ceea ce duce la o crestere mica a punctului de pensie.
In decembrie 2010 s-a putut plati din urma, dar acum nu.
multumesc, Sarbatori Fericite!

Alte discuții în legătură

Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare gaben59 gaben59 Buna ziua. ma numesc Gabriel Gorea nascut in februarie 1959,pensionar invaliditate gr II din anul 2007,gradul I din februarie 2013, handicap accentuat din ... (vezi toată discuția)