avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... citatie politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

citatie politie

Buna ziua,
Daca ma puteti ajuta cu un sfat va rog, va prezint problema sumarizata:
Am primit o citatie pe numele meu. Dupa ce am sunat la numarul de telefon lasat pe citatie, mi s-a comunicat ca plangerea este si impotriva concubinei mele.
Cel care a facut reclamatia si articolele aduse in discutie, nu au o baza reala si se va da NUP (dar nici nu pot fi incadrate la denunt calomnios).

Scopul real al plangerii este de a i se afla datele complete ale prietenei mele pentru ca ulterior sa se indrepte impotriva ei pe care civila.

De aceea, in cazul in care voi fi intrebat despre ea, cum pot evita/refuza sa ofer aceste informatii despre ea organului de ancheta? Nu vreau sa imi creez nici eu probleme si nici ei.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 15:40, 15 Mai 2013
Mai intai de toate trebuie sa vi se comunica in scris in ce calitate se doreste audierea sau interogatoriul.
Orice fel de inscris care are ca titlu " Declaratie" ,afirmatiile facute in aceasta se pot intoarce impotriva dumneavoastra.
O declaratie este un act unilateral de vointa si nimeni nu va poate obliga sa o faceti.
Cu atat mai grav daca cele scrise acolo sunt de fapt raspunsuri la anumite intrebari pe care vi le face cineva ,pentru ca in acest caz devine un interogatoriu.
Pentru a evita neplaceri de natura juridica ,in cazul unei citatii in care fi se spune calitatea ,solicitati un proces verbal de audienta .


In Romania se practica titulatura de "declaratie" pentru o comoditate a investigatiei si pentru faptul ca exclud de la orice fel de raspundere a anchetatorilor in faza urmariri penale.
Sa fi interogat inseamna sa ti se puna si o singura intrebare ,dar de fapt rezulta ca o actiune voita a dumneavoastra de a declara daca titlul este "Declaratie".
Ca sa intelegeti mai bine cum poate fi intoarsa impotriva dumneavoastra am sa va expic un caz ipotetic :
" Sa presupunem ca persoana anchetata a dat o declaratie in acel dosar ,in care va indica si pe dumneavoastra ca si colaborator in savarsirea acelei actiuni ,dar necitind dosarul nu aveti de unde sa stiti acest lucru. Si vi se pune o intrebare de genul " ati luat vre-o suma de bani de la persoana X ? "....iar dvs. raspundeti in mod normal si coret "Nu ,nu am luat".....dar facand acest lucru pe o hartie cu titlu "declaratie'' va intra in mod automat in contradictie cu declaratia persoanei X care va acuza si pretinde ca va dat acea suma de bani.
In acel moment anchetatorul va cere sa justificati acele acuzatii si in atunci deveniti din martor ,anchetat "

De obicei cand se face o declaratie (sau denunt) se indica Numai lucruri care sau intamplat si o persoana vrea sa le aduca in atentie .....Niciodata o persoana nu declara lucruri neintamplate si nepetrecute (de genul : "declar ca Nu am luat acea suma de bani" ) ,pentru ca devine un non sens....adica pur si simplu daca nu le declari ,inseamna ca nu sau intamplat.

In aceste cazuri este mereu bine ,cand sunteti citat ca si martor, sa cereti intocmirea unui proces verbal de audienta ,in care anchetatorul va scrie si intrebarile si raspunsul dvs. iar afirmatiile facute ca si raspuns la intrebari nu se pot intoarce impotriva dvs,

Din pacate nu am intrebat in ce calitate suntem citati.
Sa inteleg ca:
a) achetat - voi da un INTEROGATORIU
b) martor - voi cere "intocmirea unui proces verbal de audienta ,in care anchetatorul va scrie si intrebarile si raspunsul dvs. iar afirmatiile facute ca si raspuns la intrebari nu se pot intoarce impotriva dvs"

In ambele cazuri mi se adreseaza intrebari...
Potrivit spuselor Dvs. in cazul b) pot sa spun ca nu o cunosc sau ca nu am nicio prietena si nu sunt pasibil de nicio pedeapsa.

Dar ce se intampla in cazul a) atunci cand sunt anchetat:
Cum pot evita/refuza sa ofer aceste informatii despre ea organului de ancheta?

Multumesc,





Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
fan123, utilizator
Datele personale cum ar fi CNP nu le puteti furniza.
Daca ea nu se prezinta la audiere de unde sa le aiba cineva?

Insa, poate sa obtina datele ei pe alta cale si sa o dea in judecata.
Deci, tot nu ar scapa de o judecata civila.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Voi fi probabil intrebat de numele, prenumele, adresa, telefonul, job-ul, profesia ei etc.
Daca mi se ia interogatoriu, cum pot sa NU ofer aceste informatii fara a suferi repercusiuni?

Nu ma intereseaza pe ce alte cai vor obtine aceste informatii. Nu vreau ca eu sa fiu sursa.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
fan123, utilizator

Alte discuții în legătură

Martor up - accesul la dosar dis80 dis80 Buna ziua, Mi s-a solicitat declaratia ca martor intr-un dosar de frauda deschis impotriva unui client al bancii. Eu nu am aflat de aceasta decat dupa ce ... (vezi toată discuția)
Caz penal emil69 emil69 buna ma numesc emil,sunt citat intr-un caz penal (inselaciune pe net) am fost chemat de un procuror pentru declaratie,se poate asa ceva si ce mi se intampla? (vezi toată discuția)
Din martor faptuitor chucho chucho Am dat o declaratie de martor intr-un caz penal in urma unei citatii. Acum sunt chemat la politie in calitate de Faptuitor. Cum procedez? Ma prezint la ... (vezi toată discuția)