avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA are dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA are dreptul la somaj?

Am terminat specializarea Romana-Engleza in cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad. Un fost coleg de facultate si-a deschis PFA la domiciliul sau pentru a lucra ca si traducator de limba engleza. S-a inregistrat si la Finante pentru a plati impozit, a declarat ca va face 2000 lei intr-un an si a primit CIF (Cod Unic de Inregistrare). Pe declaratia de inregistrare fiscala/declaratia 70 primita de la Finante am vazut ca el apare ca "persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere". Din cate am inteles nu plateste TVA (plateste impozit si asigurarea de sanatate). Este PFA pana la urma sau persoana ce desfasoara profesii libere?:sorry: A primit ceva traduceri de la Tribunalul Satu Mare.
Avand in vedere ca nu realizeaza venitul mimin pe luna (500 lei) (si nici nu crede ca il va realiza), castigand doar 166 lei (presupunand ca va castiga macar 2000 pe an; se imparte 2000/12 luni) poate merge la somaj sa solicite ajutor de somaj? Cat timp va primi acest ajutor de somaj?
Ii rog pe avocati si pe specialistii din domeniu sa imi raspunda. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:35, 22 Mai 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, urmãtoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, conform legii;
f) alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate potrivit legii şi care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a)-e).

Art. 22.
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.

(2) Venitul lunar pentru care se asigura persoanele prevazute la art. 20 nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

(4) Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.


2. - Asadar va beneficia de indemnizatie de somaj dupa ce va avea cel putin un an de cotizare la somaj si daca a platit contributie si la pensie si sanatate in acest timp.
- Poate cumula indemnizatia de somaj cu un venit din activitatea de PFA daca acest venit este sub 500 lei pe luna.

3. - Daca vrea sa obtina indemnizatie de somaj in calitate de absolvent trebuie sa se inregistreze la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la data absolvirii dupa care va primi o indemnizatie de 250 lei timp de 6 luni.
- Si in acest caz poate cumula indemnizatia de somaj cu un venit din activitatea de PFA daca acest venit este sub 500 lei pe luna.
Stimate domnule Tudor Valeriu,

Multumesc foarte mult pentru reply. Deci fostul meu coleg poate beneficia de ajutor de somaj dupa 1 an de la data inceperii activitatii ca PFA (a inceput activitatea ca PFA pe 1.03.2013). El este PFA sau persoana fizica care exercita profesii libere; sau ambele? Care este denumirea lui exacta?
La fondul de pensii cat trebuie sa plateasca pe luna?

Astept cu mult interes reply-urile dumneavoastra!
Multumesc anticipat!:wave:
1. Denumirea de "persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere" este generica, aici intra PFA, asa cum este colegul dvs.

2. Poate sa se asigure la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.

a) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

b) - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (750 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 41 lei pe luna.

c) - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 750 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,75 lei.

3. Retineti ca se poate puteti asigura la somaj numai daca se asigura si la pensie si la sanatate.


Ok. Multumesc foarte mult pentru raspuns, domnule Tudor Valeriu. M-au ajutat foarte mult si ii voi spune si fostului coleg ca mi-ati relatat!

Va urez o seara placuta si numai bine!
Totusi mai am o singura nelamurire. Sa zicem ca plateste toate contributiile (la pensie, sanatate, somaj) si dupa un an de la deschiderea PFA solicita somajul caci inregistreaza sub 500 lei pe luna. Cat timp va lua ajutorul de somaj? 6 luni, nu? Si dupa 6 luni ce face? Iara contribuie un an la pensie, sanatate, somaj si dupa aceea iar solicita ajutorul de somaj? Si tot asa?!?:hm:

Alte discuții în legătură

De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj Octavian1978 Octavian1978 De cativa ani lucrez in SUA fara contract de munca. In urmatorii 1.5-3 ani intentioned sa ma repatriez. Am fost informat ca pentru a beneficia de somaj trebuie ... (vezi toată discuția)
Fara surse de venit valerica67 valerica67 Buna ziua, Am 48 ani si nu am nici un venit. Nu am carte de munca, nu am nimic. Doresc sa-mi spuneti/indrumati, ce sa fac? - pentru a beneficia de asigurari ... (vezi toată discuția)