avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plata alaturi de asigurator a despagubirilor catre ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plata alaturi de asigurator a despagubirilor catre victima in cazul unui accident auto

Buna ziua,
In 2008 am fost implicat intr-un accident rutier (avand permisul de conducere suspendat) , in urma caruia persoana aflata pe locul din dreapta a necesitat spitalizare (10 zile), pe certificatul ei medico-legal s-a mentionat ca i-a fost pusa viata in pericol avand 48 de zile de ingrijiri medicale..
In urma procesului care s-a terminat in 2010 am fost gasit vinovat si condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare si la plata impreuna cu asiguratorul a despagubirilor catre partea vatamata acestea fiind de aproximativ 35000 euro,
din care eu am platit 4300 lei cheltuieli de judecata, iar asiguratorul a platit restul sumei.
Acum ,in 2013, am primit o notificare prin care mi se cere sa ma prezint la sediul asiguratorului pentru a solutiona pe cale amiabila a "diferentului decurgand din prejudiciul in valoare de...." creat societatii lor.
Notificarea e trimisa in temeiul art.58 din Legea 136/1995 si art 1357 C. Civ.

Intrebarile mele sunt : In cazul in care se ajunge la proces ce sanse am sa castig?
Singurul bun pe care il am pe numele meu este o parte dintr-un apartament pe care l-am achizitionat cu credit bancar, deci e ipotecat si nici nu dispun de suma respectiva de bani. Care este procedura in situatia asta,pot fi executat silit?
De ce asiguratorul are pretentiile acestea la 3 ani de la sentinta si de ce a despagubit daca nu era datoria lui?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
ContSters292355, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 16:48, 4 Iunie 2013

LEGEA 136/1995
ART. 58
Asigurătorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în următoarele cazuri:
a) accidentul a fost produs cu intenţie;
b) accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie;
c) accidentul a fost produs în timpul când autorul infracţiunii săvârşite cu intenţie încearcă să se sustragă de la urmărire;
d) persoana răspunzătoare de producerea pagubei a condus vehiculul fără consimţământul asiguratului.
#M5
Da, dar nu faptul ca aveam permisul suspendat a dus la producerea faptei, as fi inteles daca eram sub influenta bauturilor alcoolice sa nu se despagubeasca.
Intentia mea nu a fost de a face accident, de asta am fost judecat pentru vatamare din culpa.
Si de ce au mai platit daca nu erau obligati?
conducerea unui vehicul cu permisul suspendat constituie infractiune.

au platit ptr ca sunt obligati si apoi au dreptul sa recupereze sumele platite drept despagubiri conform art. 58 din Legea asigurarilor nr. 136/1995.
Iar eu in situatia de fata , avand in vedere ca nu dispun de acea suma ce pot face, ce mi se poate intampla? Pot fi executat silit daca apartamentul este achizitionat cu credit si este ipotecat pana la achitarea integrala. Si de ce au trimis abia acum, nu au un termen in care pot cere despagubiri?
au termen de 3 ani, din momentul accidentului.
de aceea s-au si apucat acum, sa nu-i prinda acel termen.

Alte discuții în legătură

Asigurarile accident okey okey la un accident cu victime intra asigurarile pentru despagubiri Acum asigurarile dupa despagubirea victimilor vor incerca sa-si recupereze despagubirea data ... (vezi toată discuția)
Inplicat ca victima intr-un accident cu alcool and_obsesion and_obsesion aucm 3 zile am fost victima unei tamponari in care soferul vinovat consumase alcool (0,96 ) .... intrebarea e cum fac sa mi repar masina si sa nu trebuiasca sa ... (vezi toată discuția)
Actiune regres asigurator milikutza milikutza Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un sofer cu 1.21 alcool in sange vinovat de un accident cu victima se incadreaza intr-unul din cazurile ... (vezi toată discuția)