avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Scutire taxa timbru de mediu
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Scutire taxa timbru de mediu

Buna ziua, revin cu alt subiect in care am intalnit reticenta din partea autoritatilor. Sotia mea beneficiaza de certificat de handicap grad accentuat, cod 2 (somatic) si a achizitionat un autoturism in luna mai. Dupa ce a facut adaptarea directiei la o firma specializata conform nevoilor ei, RAR a specificat acest lucru in cartea tehnica si a apelat la o firma ce se ocupa de inmatriculari. Persoana de le inmatriculari a afirmat ca in aceste conditii, este scutita de la plata timbrului de mediu. Dupa ce am studiat toate reglementarile referitoate la timbrul de mediu, legea persoanelor cu handicap si RMTR 7 (modificarile acceptate) am constatat cu placere ca se incadreaza la acesta scutire. In continuare au aparut problemele, politia nu vrea sa inmatriculeze auto fara plata timbrului pe motiv ca nu au mai inmatriculat pana acum cu cod 2 ci numai cu cod 1 (locomotor) iar la insistentele sotiei au trimis dosarul pentru analiza la superiorii lor dar au garantat ca nu este posibila inmatricularea in aceste conditii. In momentul in care sotia a solicitat o adeverinta cu baza legala in care nu pot face inmatricularea si in lege este specificat ca nu mai pentru cod 1 se face scutirea, domnii politisti au zis sa astepte punctul de vedere pe care l-au cerut superiorilor si atunci ii vor elibera o adeverinta in care baza legala va fi refuzul formulat de superiori. Sotia este din Buzau, a schimbat auto in primul rand ca cea veche nu avea servodirectie si nu putea forta volanul si a inmatriculat-o pe numele ei ca stia ca nu plateste impozitul anual. In aceeasi ordire de idei, inca asteptam raspuns si de la o societate de asigurare daca ii poate face o reducere, dar momentan si ei sunt blocati si nu stiu ce raspuns sa dea. Eu nu sunt in tara si de aceea sper ca ma puteti directiona. Multumesc/
Cel mai recent răspuns: savio66ro , utilizator 22:09, 30 Iunie 2013
Buna ziua,legea spune clar,de scutire la imatriculare beneficiaza doar pers. cu handicap gr.2 locomotor care adapteaza masina conform handicapului.Va spun acestea pentru ca eu am trecut prin aceasta si am reusit din prima deoarece indeplineam conditii
In lege nu este specificat cuvantul locomotor, deci nu scire CLAR ca este numai pentru gr 2 locmotor, astfel:

(1) Timbrul se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, cu exceptia:

b) autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, repbulicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

Eu sunt interesat de baza legala unde este specificat acest aspect, cuvantul LEGEA nu ma ajuta suficient.
Multumesc
art 26/Legea 448/2006
c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului;

OUG 9/2013 Art.3 alin. 1 lit b) autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap,


Ati adaptat masina handicapului ? Adaptarea pe care i-ati facut-o masinii a avut ca scop sa poata fi condusa de sotia dvs ?

Cand veti avea un raspuns oficial, daca e negativ si nu va convinde ca n-aveti dreptate, puteti actiona in judecata.

Auto este adaptat iar in cartea masinii este prevazut directie adaptata. Din cauza faptului ca in urma operatiilor, sotiei i-a fost inlaturata musculatura si din zona coloanei, si toracal iar operatia pe coloana a afectat si forta in picioare, au pus cod 2 somatic si nu locomotor. Taxele la primarie nu le plateste, impozitul este rezolvat, cei de acolo nu au avut obiectii. Problema este la taxa de timbru. Daca se poate evita de ce nu... oricum nu luasem in calcul aceasta varianta la inceput. Solicitarea mea era daca scrie undeva, in vre-o lege ca numai pentru cod 1 nu si pentru cod 2 pentru a nu plati un avocat care sa imi tergiverseze inmatricularea si apoi sa imi dea raspunsul ca exista asa ceva stipulat in lege. Sotia a luat legatura cu un avocat dar a cerut comision, evident ii ocupa timp in care poate castiga bani. Daca nu gasesc aceasta precizare oricum voi ajunge la avocat. Mumai mentionez ca gradul de handicap este accentuat. Multumesc.
Am sa caut si te voi lamuri,in primul rand eu am trecut prin asta .

Alte discuții în legătură

Inmatriculare fara taxa pentru persoane cu handicap corsi corsi am o fetita cu handicap accentuat si vreau sa inmatriculez o masina pe numele ei fara taxa. Handicapul ei nu necesita nici un fel de modificare adusa masinii ... (vezi toată discuția)
Taxa auto pentru persoanele cu handicap accentuat Maximus37 Maximus37 Buna ziua, m-ar interesa daca am un handicap accentuat gradul 2 cod C 53....nu este locomotor....beneficiez de scutire de la taxa auto? Daca da, va rog ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto pe persoana cu handicap postiga postiga daca vreau sa inmatriculez o masina pe numele surorii mele care e persoana cu handicap locomotor (cel mai mare grad posibil) mai platesc taxa de timbru? Iar ... (vezi toată discuția)