avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare incadrare functie... retrogradare?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare incadrare functie... retrogradare?!

Buna seara,
Va aduc la cunostinta urmatorul fapt cel putin...ciudat sa-i spunem. Sunt angajata de 1 an si ceva la o firma, incadrata cu functia de consilier tehnic, functie ce necesita studii superioare.
Acum am primit un act aditional de la HR, impreuna cu FISA POSTULUI. In actul aditional mi se schimba incadrarea in tehnician...functie ce nu necesita studii superioare. Sincer eu o vad ca o retrogradare.
Daar surprinzator fisa postului extrem de lunga si stufoasa, ce are atributii, raspunderi....analize costuri, estimari cu muuult peste incadrarea de tehnician.
La intrebarea fireasca DE CE?...raspunsul a fost ca nu stiu ce lege s-a modificat, s-a abrogat si ca studiile superioare nu mai fac diferenta la incadrare. Ca s-ar fi scos acele incadrari initiale!!!!!! Ca si cum te angajezi paznic si ai atributii de director!! Asta ar fi acea lege:
Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 138/1995 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.) prevedea ca opt din cele 10 grupe majore sunt descrise in raport cu cele 4 niveluri de instruire, conform tabelului prevazut la pct. 1 din Partea I, dupa cum urmeaza:

GRUPA MAJORA NIVEL DE INSTRUIRE
1. Legiuitori, inalti functionari si conducatori - -
2. Specialisti (cu ocupatii intelectuale si stiintifice) 4
3. Tehnicieni 3
4. Functionari 2
5. Lucratori, operatori in comert si asimilati 2
6. Muncitori din agricultura si pescuit 2
7. Muncitori si meseriasi 2
8. Operatori pe instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse 2
9. Muncitori necalificati 1
10. Fortele armate -

Noua Clasificare a ocupatiilor din Romania aprobata prin OINS 856/2011 si OMMFPS 1832/2011 (conform ISCO 08) ce se aplica in mod exclusiv de la 01 ianuarie 2012 nu mai clasifica grupele majore in functie de gradul de instruire (nivelul scolii absolvite).

Asadar, chiar daca in reglementarea anterioara a COR in grupa majora 2 erau grupate doar ocupatii cu nivel de studii invatamant universitar, in reglementarea COR actuala aceasta exigenta nu mai este respectata. In grupa majora 2 "Specialisti in diverse domenii de activitate" se regasesc atat ocupatii cu nivel de studii invatamant universitar, cat si ocupatii pentru care nivelul de studii cerut este cel de studii medii.

- HG 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OG 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatorul calificarilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, aprobat prin OMMSSF 35/2004 si OMECT 3112/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar, aprobate prin HG 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar, precum si durata de scolarizare, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, aprobat in Anexa 1 la HG 966/2011 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, a structurii institutiilor de invatamant superior, a domeniilor si programelor de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, a locatiilor geografice de desfasurare, a numarului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de invatamant sau limba de predare, precum si a numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati.

Este corect sa ai o incadrare de tehnician, iar fisa postului sa mentioneze studiile- facultate si sa enumere responsabilitati de inginer?
Pot face ceva in acest caz?...mai ales ca la un alt loc de munca unde ma vor intreba ce functie am avut, le spun tehnician, este CORECT?

Alte discuții în legătură

Studii concurs angajare Romeo Valentin Romeo Valentin Buna ziua ! Daca la un concurs de angajare dosarul trebuie sa aiba si diploma de studii universitare in domeniul x, - acestea trebuie sa fie de licenta ... (vezi toată discuția)
Programator fara studii de specialitate AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, poate fi incadrada o persoana pe pozitia de Programator daca aceasta are studii superioare dar nu de specialitate? Daca nu, care ar putea fi ... (vezi toată discuția)
Inspector ssm vs tehnician ssm apetra apetra Lucratorul nostru desemnat are certificat de absolvire, cursuri 80 ore, program perfectionare pt ocupatia inspector SSM, cor 315219, facut in 2009. Modificat ... (vezi toată discuția)