avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara minor fara procura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara minor fara procura

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o situatie cu minori.
Parintii au divortat in 2011. Divortul a fost de comun accord in sala de consiliu cu un judecator. Pe sentinta de divort legat de minor scrie doar ca minorul este incredintat mamei spre crestere si educare. Se pare ca cu aceasta sentinta mama a reusit sa faca minorului si pasaport si sa iasa cu pinorul din tara de trei ori, in acest mom este a treia oara fara ca tatal sa stie sau sa isi dea consimtamantul scris.
In acest moment este si un process pe rol pentru schimbarea domiciliului minorului la tata deoarece mama este plecata de doi ani in strainatate si minorul sta cu bunica.
Intrebarea mea este: poate mama sa iasa asa din tara fara consimtamantul tatalui? Mentionez ca tatal nu este decazut din drepturi, adica nu scrie nici unde acest lucru. Exista un process pe rol legat de minor si se pare ea a plecat iar tatal nu stie unde, cum a reusit sa iasa din tara si de unde sa isi ia copilul
In cazul in care instanta a stabilit custodia exclusiva a copilului ca apartinand mamei, nu este necesar acordul tatalui pentru parasirea tarii de catre mama impreuna cu minor. Formulati o actiune prin care solicitati custodia comuna a copilului.
Instanta nu a stability nici unde asa ceva. Singura specificate legata de minor in urma divortului este ca minorul ii este incredintat mamei spre crestere si educare. In acest mom este un process care s-a finalizat in prima faza cu o specificatie clara ca exista custodie comuna si se specifica un program de vizitare pentru tata, decizie la care tatal a facut recurs, deci procesul este inca pe rol.
" Instanta nu a stability nici unde asa ceva. Singura specificate legata de minor in urma divortului este ca minorul ii este incredintat mamei spre crestere si educare" . Aceasta inseamna custodia exclusiva. nu trebuia sa regasiti in hotarare neaparat aceasta terminologie de custodie exclusiva.

Situatia se va schimba cand veti obtine o hotarare definitiva privind custodia comuna, moment de la care mamei minorului ii va trebui procura pentru a scoate copilul din tara.


Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2013
Madalina Pascu, Avocat
Atunci eu sunt in dilema. Situatia enuntata mai sus este a actualului meu sot. Si dilema intervine deoarece si eu sunt divortata cu copil la notar iar pe actul de divort este specificat acelasi lucru 'minorul este incredintat mamei spre crestere si educare' si totusi am avut nevoie de procura pentru a iesi cu el din tara.
Daca ati calatorit in Europa nu aveati nevoie de acordul tatalui, era de ajuns hotararea prin care aveti copilul in incredintare, "ati auzit" din diferite surse ca ati avea nevoie si tatal si-a dat acordul, ceea ce e altceva.

Alte discuții în legătură

Restabilire domiciliu minori Username33 Username33 Buna ziua! Se da urmatoarea situatie : Doi minori (fata 11 ani si baiatul 12 ani) nascuti dintr-o relatie de concubinaj, recunoscuti de ... (vezi toată discuția)
Acord plecare strainatate tata pentru copil viomag viomag buna ziua. sunt tatal unei fetite de 4 ani, am drept de vizita prin hotarare judecatoreasca( copil din afara casatoriei), merg des la fetita mea iar mama ... (vezi toată discuția)
Imi vreau copilul aproape... fanelirina fanelirina nici nu stiu cum sa incep........ sunt divortat si am o fetita de 8 anisori ramasa in custodia mamei....... pe scurt....... locuiesc in spania de aproape 6 ... (vezi toată discuția)