avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Inmatriculare auto pe persoana cu handicap
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Inmatriculare auto pe persoana cu handicap

daca vreau sa inmatriculez o masina pe numele surorii mele care e persoana cu handicap locomotor (cel mai mare grad posibil) mai platesc taxa de timbru? Iar daca asta nu e posibil se poate inmatricula pe numele persoanei care o are in grija? Are naceleasi facilitati ca si persoana cu handicap?
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
postiga, utilizator
Cel mai recent răspuns: postiga , utilizator 18:43, 6 August 2013
Atentie sporita !
Nu va lasati condusi de posibile facilitati fiscale acordate in baza unor legi speciale in favoarea unor persane cu probleme speciale,pentru ca ,in cazul persoanelor cu dizabilitati scutirea la plata taxei auto se realizeaza in anumite conditii legal prevazute
Astfel ,pentru a inmatricula un autovehicul pe numele unei persane cu dizabilitati,una dintre conditii este ca auto sa fie prevazut cu adaptare tehnica conform specificatii medic specialist
Autovehiculul cu adaptare tehnica trebuie sa fie verificat tehnic de catre RAR care este competent sa dispuna modificarea si completarea cartii de identitate a autoturismului
Beneficiaza de facilitatile L nr 448/2006 numai persoana cu handicap ,nu si terti
Stimate user Postiga

Legile speciale precum 448/2006 sunt prin definitie speciale intrucat primeaza in fata altor legi.
Da, va puteti inmatricula autoturismul fara taxa daca intruniti cumlativ conditiile cerute de lege.
Sa tineti cont ca autoturismul trebuie sa fie modificat in functie de dizabilitatea persoanei cu handicap, modificare efectuate DOAR de catre o persoana juridica avizata RAR.
Ar mai fi de stiut, pe langa tona de acte, ca aveti nevoie de permis de conducere valabil. (ma refer la persona cu handicap).
Am inceput demersurile pe langa Avocatul Poporului pentru a schimba legea in sensul in care sa se poata inmatricula autoturisme in beneficiul persoanelor cu handicap fara a mai modifica autoturismul si de a fi folosit si de tutore. Ar fi normal asa intrucat este discriminator ca doar persoanele cu handicap locomotor sa beneficieze de aceasta facilitate.

O seara frumoasa.
Persoana cu handicap nu e musai sa aiba permis.
Timbrul nu se aplica
b) autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, repbulicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Conform definitiei leguitorului raportat la art. 3, lit b, din OUG 9/2013 daca autoturismul este destinat transportului de persoane cu handicap ar trebui sa fie scutit de la plata taxei.
Evident ca se face proba cu acte specifice cum ca aveti in grija o persoana aratata in Legea 448/2006.
Da, in opinia mea se aplica scutirea.

Insa a avea in vedere metodologia de aplicare care de foarte multe ori schimba total intelesul, adica HG 88/2013
''În sensul art. 3 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, echiparea autovehiculului cu o cutie de viteze care poate funcţiona în regim automat nu constituie o modificare specială a acestuia şi nu determină singură exceptarea de la plata timbrului.''

Precum ziceam ca prin metodologie schimba sensul: ''Pentru exceptarea prevăzută la art. 3 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţă, în cazul autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ menţionează la rubrica „Modificări ce nu afectează performanţele şi caracteristicile de folosinţă ale vehiculului“ din cartea de identitate a vehiculului tipul dispozitivului cu care este echipat autovehiculul, în conformitate cu prevederile RNTR-7, numai dacă dispozitivul este certificat şi numai după verificarea modului de fixare şi funcţionare a acestuia.''

Cu alte cuvinte, pentru transportul de persoane cu handicap trebuie sa aveti autoturismul modificat in acest sens. Un autoturism berlina nu are cum sa aiba o astfel de modificare. De regula pe un microbus se poate instala astfel de sisteme gen lift/elevator.
Adica daca vreti sa beneficiati de scutire fie modificati autoturismul pentru a fi condus de o persoana cu handicap locomotor fie mergeti pe varianta cu transportul acestuia, adica va cumparati un microbus si montati un astfel de lift care cu montaj cu tot trece de 1200 euro.


Trist ca ne batem joc de o categorie de cetateni defavorizati cu toate ca Constitutia ''garanteaza'' drepturile fundamentale, egalitate si toate cele. X-(
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
pop sorin, utilizator
Buna seara, si eu am o nelamurire in acest sens. Daca sunt incadrata in categoria persoanelor cu handicap respirator pot inmatricula masina fara sa platesc taxa de mediu? Pentru acest tip de handicap nu trebuie facute niciun fel de modificari ila masina. Ideea e ca as putea primi cadou o masina din Germania, dar are 10 ani si taxa este fabuloasa! Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Inmatriculare auto pentru persoane cu handicap ContSters261618 ContSters261618 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai concret la problema mea. Doresc sa inmatriculez o masina pe numele meu, eu fiind persoana cu handicap ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare fara taxa pentru persoane cu handicap corsi corsi am o fetita cu handicap accentuat si vreau sa inmatriculez o masina pe numele ei fara taxa. Handicapul ei nu necesita nici un fel de modificare adusa masinii ... (vezi toată discuția)
Taxa inmatriculare auto pt persoana cu handicap mosuxl mosuxl Buna ziua, Astazi am fost la 4 institutii ale statului ( RAR, TREZORERIE,ANAF,TAXE SI IMPOZITE ) – niciunde nu am reusit sa aflu informatiile ... (vezi toată discuția)