avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Armata ca si vechime in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Armata ca si vechime in munca

Va rog , dacă vreţi,sa-mi răspundeţi la mail multe întrebări :
În anul 1983 am terminat liceul şi am mers in armata 9 luni la T.R. După armată, m-am angajat. Vă rog să-mi spuneţi daca armata se ia in considerare ca şi vechime in munca,la pensionare, ţinând cont că până în prezent am 29 de ani vechime , din care 6 ani grupa I-a şi 23 ani grupa speciala, în caz pozitiv ,dacă totalizez 29 ani şi 9 luni( cu armata), se rotunjeşte vechimea la 30 ani , şi dacă pot ieşi la pensie ţinând cont că am sunt nascut la 10.08.1964 ? Mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 15 Iulie 2013
Conform L263/2010,armata,fiind stagiu asimilat, se ia in calcul la iesirea la pensie,la limita de varsta.Din datele furnizate de dumneavoastra puteti iesi la pensie limita de varsta cand impliniti varsta de 53ani si sase luni.Pentru 23 de ani conditii speciale,aveti reducere 11 ani si sase luni.Varsta standard de pensionare fiind 65 ani pentru barbati.
Armata intra in stagiul de cotizare necesar deschiderii drepturilor la pensie de limita de varsta si invaliditate.
Perioada suplimentara la vechimea in munca,pentru cei 6 ani de grupa I-a si 23 de conditii speciale este de 14 ani si 6 luni.
29 de ani si 9 luni + 14 ani si 6 luni = 44 de ani si 3 luni stagiu total de cotizare la acest moment.
Reducerea varstei este de 11 ani si 6 luni pentru conditii speciale si de 1 an pentru grupa I-a.
65 - 12 ani si 6 luni = 52 de ani si 6 luni-conditia de varsta.
Conditia de stagiu este indeplinita.
Daca anii de grupa sunt asimilati la conditii speciale-limita de varsta la 52 de ani.
Mulţumesc, dar nu înţeleg de ce am pentru 6 ani de grupa I (între 1984 -1990), condiţii de siderurgie, am doar 1 an reducere ? Mulţumesc !
Asa spune legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art.30,alin.(1), sunt incadrate in conditii speciale.
...

Mai precizez că cei 23 ani în condiţii speciale sunt în poliţie.

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie - activitate in subteran mincinosul mincinosul buna seara , am intrebare referitoare la pensionare, tatal meu are 31 de ani si 7 luni vechime in munca din care 16 ani lucrati in minerit, si implineste 56 de ... (vezi toată discuția)
Pensionare adibura adibura Bună ziua, Aş dori să ştiu dacă aţi putea să-mi spuneţi când îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legislaţiei în vigoare, ... (vezi toată discuția)
Cand poate iesi tata la pensie? este nomal ca un jurist, un avocat si directorul fostului angajator sa solicite bani pentru acordarea unor drepturi suplimentare? alinaph alinaph Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns in rezolvarea problemei privind pensia tatalui meu. Tatal meu este nascut pe 01.01.1956 si are , ... (vezi toată discuția)