avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda radar

Buna ziua,

Am fost inregistrat cu aparatul radar pentru depasirea vitezei legale cu 25 km/h. Am solicitat agentului sa-mi prezinte atestatul de operator radar, buletinul de verificare metrologica si certificatul de conformitate al aparatului radar. Nu a dorit sa mi le prezinte, sustinand ca "nu-i mai lasa seful". Dupa mai multe minute in care nu mi-a permis nici macar sa scriu ca dansul nu doreste sa-mi prezinte actele mai sus mentionate, intr-un final, a cedat si am completat la "mentiuni" faptul ca nu doreste sa-mi prezinte actele respective.
Intrebare: Ce lege pot invoca in plangerea pe care o voi formula impotriva acestui proces-verbal? In sensul ca, exista o lege in care este specificat faptul ca agentii de politie trebuie sa aiba in posesie si sa prezinte aceste acte in cazul in care sunt solicitate?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CosminellO , utilizator 15:07, 15 Iulie 2013
nu e obligat sa vi le arate, trebuie sa le prezinte in instanta.
Poate gresesc, dar eu stiam ca trebuie sa le prezinte la cerere, altfel cum as putea sti eu daca cel care m-a oprit si amendat are atestat? Exista posibilitatea sa nu aiba, iar in instanta se poate depune atestatul altui coleg, asa cum s-a intamplat in alt caz. Stiu ca sunt obligati sa se legitimeze si sa arate si legitimatia de serviciu, in cazul in care li se solicita acest lucru.
greșiți. cel mult puteați cere să vedeți înregistrarea.
dacă doriți să vedeți documentele în cauză, urmați procedura și când ajungeți în instanță solicitați să fie depuse ca probe.
asta cu atestatul altuia depus la instanță e folclor, atâta vreme cât pe atestat e trecut numele celui căruia i-a fost acordat iar pe procesul verbal e trecut numele agentului constatator.
nu o să rezolvați însă mai nimic. (v-o spune unul care a condus cu adeverință timp de un an și jumătate și până la urmă tot am tras o lună pe dreapta. ajunsese șeful serviciului circulație să se roage de mine să renunț, că ieșea rău la raportarea lunară). dacă era vorba de 5-10 km/h în plus era altceva, se încadra în limitele de toleranță ale aparatului. de asta nici nu se obosesc să oprească pe cei care se încadrează în viteza legală +10%, și nu din mărinimie, ci pentru că riscă să fie anulat procseul verbal în instanță.
am fost și în situația dumneavoastră, depășit limita de viteză cu mai mult de 40 de km/h în localitate, am tras de proces doar pentru că urma să plec din țară pentru o perioadă mai mare de 3 luni și aveam nevoie să conduc până la plecare. mi-am ”ispășit” pedeapsa în timp ce oricum nu puteam conduce în România.
Nu sunt obligati sa arate filmarea. Din cate am auzit, nu mai au voie sa dea inapoi filmarea sau ceva de genul. Pe mine m-a oprit o femeie, era singura in masina, iar in instanta au depus atestatul radar al unui barbat, care era trecut si pe procesul-verbal, dar de nervi n-am observat, deci nu e folclor...
Eu spun ca ar fi trebuit sa-mi arate macar legitimatia de serviciu, cel putin. De ce incerca sa ma vrajeasca? "Nu aveti voie sa scrieti la mentiuni ca nu vreau sa va arat actele astea!" Dupa vreo 15 minute a spus "Hai domne scrieti ce vreti aici...asta e..."
da' de ce erați nervos? pentru că v-au prins?

agentul de poliție avea obligația să se legitimeze el/ea mai întâi. înainte de a-i prezenta actele dumneavoastră, puteați să îi cereți să vi le prezinte pe ale lui/ei și în caz de refuz să refuzați să le prezentați pe ale dumneavoastră.
nu ați observat că pe procesul verbal e trecut numele unui bărbat în timp ce pe dumneavoastră va oprit o femeie?!? cred că nu e nevoie de nici un comentariu...
în ceea ce privește partea cu atestatul, îmi cer scuze, am uitat că în România se procedează altcumva decât unde locuiesc eu. se poate ca pe atestat să fie un nume iar pe procesul verbal altul și e în regulă.

Alte discuții în legătură

Lipsa datelor de identificare ale aparatului radar de pe procesul verbal Avocat Julea Stefan Avocat Julea Stefan Iata un nou motiv de anulare care poate fi des folosit: De obicei, pe procesele verbale de contraventie se mentioneaza ca x a fost depistat cu auto ... ... (vezi toată discuția)
Certificatul de omologare al cinemometrului.... awbdan awbdan Am fost surprins in localitate cu 114 km/h ( radar stationar), am cerut politistului certificatul de omologare, cerificat de operator radar, si ordin de ... (vezi toată discuția)
Contestatie radar! rog raspuns! indubitabil indubitabil Buna ziua. Va postez mai jos contestatia pe care am facut-o in urma unui eveniment nefericit pe care l-am avut. Va rog sa imi estimati sansele castigarii ... (vezi toată discuția)