avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi banesti pentru gravide fara loc de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi banesti pentru gravide fara loc de munca

Buna. Recurg si la acest site in speranta ca ma va lamuri cineva cu niste informatii corecte. Eu si partenerul meu de viata nu suntem casatoriti inca,dar asteptam un copil in noiembrie.In luna mai ne-am intors din strainatate dupa o asenta in tara de aprox. un an. Eu nu mi-am gasit de lucru,deja mi se vede burtica la 5 luni,dar el lucreaza deja. Stiu ca nu beneficiem de ICC nici unul dintre noi.Am auzit insa de stimulentul de insertie. El poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 ron pe langa salariu? Si o alta intrebare, de la stat nu as putea beneficia de ajutor social? Am intrebat la primarie si mi s-a zis ca ar fi ceva,dar doamna de la ghiseu a fost foarte modesta in cuvinte si explicatii si mi-a zis sa revin cu certificatul de nastere al copilului:)
Cel mai recent răspuns: Evaaaa , utilizator 00:07, 31 Martie 2021
Daca nu ati realizat venituri in ultimele 12 luni anterior nasterii nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului. Veti primi numai alocatia de 200 de lei pentru copil.
Stimulentul de inserţie de 500 de lei /lună se acorda in urmatoarele situatii:
1. până la 2 ani, pentru persoanele care au optat pentru indemnizaţie până la 1 an şi îşi reiau activitatea mai devreme de această dată;
2. pana la varsta de 2 ani, pentru persoanele care au optat pentru indemnizaţie pana la 2 ani si realizează venituri supuse impozitului pe venit după implinirea vârstei de un an a copilului;
Acest lucru nu se aplica in cazul Dvs., pentru ca nu veti beneficia de concediu crestere copil.
1. Conditiile pentru indemnizatie pentru CCC si stimulentul de insertie sunt aceleasi: obtinerea de venituri profesionale in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. In cazul dvs. cele 12 luni sunt decembrie 2012 - noiembrie 2013.

3. Daca sotul a lucrat legal in strainatate este posibil sa beneficieze de stimulentul de insertie.

4. Spuneti ce statut a avut sotul in cele 12 luni aratate mai sus.
Amandoi am lucrat in strainatate cu contract de zilier incepand din septembrie 2012 si pana in mai 2013 cand ne-am intors in tara. Dar oricum,in luna iunie el nu afost angajat in tara inca.
1. In aceasta situatie va puteti adresa Primariei sa vedeti daca indepliniti conditiile pentru a beneficia de ajutor social.

2. Indiferent ca aveti sau nu venituri veti beneficia sigur de alocatia de stat pentru copii in suma de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

3. - Pe perioada cat sunteti insarcinata sau lauza sunteti asigurata la sanatate.

- Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin.(1) sau alin.(2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.


4. Din Ordinul CNAS nr. 617/2007:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...

5. Daca procedati ca mai sus si obtineti adeverinta de asigurat de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) va puteti inscrie apoi la orice medic de familie si veti beneficia gratis de asistenta medicala.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook


Interventie moderator:
:rtfm:

1. Nu mai deschideti un alt topic pentru aceeasi problema, intrati tot aici si continuati intrebarile.

2. Deja ati primit raspunsuri la intrebarile dvs.

3. IuliaBrumarela scris:
Sunt insarcinata in 5 luni,in romania nu am lucrat din dec. 2011, in strainatate am lucrat ca ziliera cu contract incepand din sept 2012 pana in aprilie 2013. Mai,iunie si iulie nu am lucrat. Incepand din august 2013 ma voi angaja la o firma cu contract de munca. voi lucra probabil aug.,sept.,oct. si la sfarsitul lui noiembrie astaptam bebe,3 sau 4 luni pana la nastere. Voi putea beneficia de ICC? Si daca optez sa ma reintorc la servici dupa cele 42 de zile obligatorii de concediu voi putea beneficia de Stimulentul de Insertie?


4. Daca va angajati in august veti putea beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

5. V-am spus anterior ca nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) si nici pentru a beneficia de stimulentul de insertie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc frumos. Beneficiez de asigurare inca de cand am aflat ca sunt insarcinata, m-a informat medicul de familie. Stiam si de cei 200 lei alocatie.insa mai departe sunt nedumerita.
Am fost la primarie si nu am primit nici un raspuns concret. Doamna de la ghiseu mi-a spus sa revin dupa nasterea cpoilului,pentru ca nu se poate face nimic inainte. Sunt constienta ca in absenta copilului nu primesc nimic deocamdata,dar totusi cat costa o informatie? Este asa de greu sa dai o informatie? Unde sa ma duc sa intreb pe cineva competent/ Poate ar trebui sa imi angajez un avocat personal care sa ma ajute,problema este ca nu imi permit.
Nu imi permit sa cumpar cele necesare pentru copil,restul deja este lux.

Alte discuții în legătură

Casnica pe asigurarea sotului ContSters318961 ContSters318961 Buna ziua, Stau acasa,nu am lucrat niciodata,am 21 de ani si sunt insarcinata in 2 luni.Doresc sa va intreb daca pot trece pe asigurarea sotului?si daca,find ... (vezi toată discuția)
Insarcinata fara loc de munca Urmyshadow Urmyshadow Buna ziua. Ma aflu in urmatoare situatie: anul acesta in luna iulie mi-a incetat contractul de munca, datorita faptului ca societatea la care eram angajata a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil adutzza adutzza Buna ziua , sunt insarcinata dar nu sunt angajata si as dori sa intre sotul in concediu crestere copil dar sa se intoarca la munca si sa primim doar cei 500 ... (vezi toată discuția)