avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Consecintele ulterioare ale lipsei planului parcelar
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Consecintele ulterioare ale lipsei planului parcelar

Buna seara,
sunt proprietarul unui teren extravilan si vreau sa fac cadastru.
Mi s-a cerut o declaratie ca am fost informat ca nu exista plan parcelar si ca cunosc consecintele ulterioare ale lipsei planului parcelar. Rog daca stie cineva care sunt aceste consecinte deorece din art.26 legea 5 sau ordinul 415/2009 nu reiese acest raspuns
Inexistenta planului parcelar poate duce la situatia in care parcela dvs. sa nu fie amplasata chiar acolo unde masoara cadastristul sau sa aiba o suprafata mai mica sau mai mare, dupa caz, decat cat este specificat in actele de proprietate.
Ideea este ca atunci cand se va intocmi planul parcelar la nivelul UAT-ului, se vor inventaria toate tarlalele si parcelele, se va stabili exact unde este situata fiecare in parte, ce suprafata si ce vecinatati are. Ca urmare, se poate constata ceea ce v-am spus mai sus legat de amplasament sau suprafata, iar situatia se va rezolva la vremea respectiva, prin lucrari de repozitionare sau actualizari de informatii tehnice (modificari de limite, de suprafata, etc.). Pentru moment, pe dvs. nu va afecteaza cu nimic, sunt milioane de proprietari in toata tara, in aceeasi situatie, si zeci, poate chiar sute de UAT-uri la nivelul intregii tari care nu au planuri parcelare.
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2013
Paula Tudor, Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI
Multumesc pentru raspuns,intreb daca eu dau acea declaratie inseamna ca sunt de acord
cu modificarile ce vor interveni respectiv forma si dimensiuni deci nu mai sunt proprietar pe aceasi suprafata stipulata in titlul de proprietate ?
Ba da, sunteti proprietar pe exact ceea ce ati stapanit si pana acum si figureaza inscris in actul de proprietate. Modificarile privind suprafata si limitele sunt, de regula, mici, iar documentatiile de "corectare" se fac asa incat sa nu se "deranjeze" foarte mult ceea ce exista deja inscris in cartea funciara.
Multumesc pentru raspuns
Pentru dna @mariapaula,
Vă rog mult să mă ajutaţi şi pe mine într-o problemă asemănătoare cu cea din acest topic. Am un teren situat într-o zonă unde nu există plan parcelar. Am titlul de proprietate si am dorit să fac cadastrul si intabularea şi am avut surpriza să aflu că va fi aplicată menţiunea «Imobil înregistrat în planul cadastral fără localizare certă datorită lipsei planului parcelar». Sunt foarte îngrijorat, pentru că este vorba despre o suprafaţă de pădure de 4 ha, neexploatată (deci, pădure virgină), pentru care eu plătesc de ani de zile pază. In acea zonă s-au făcut multe tăieri ilegale, însă suprafaţa mea a rămas intactă. Nu aş vrea să mă trezesc că mi se schimbă amplasamentul şi primesc o suprafaţă cu copaci tăiaţi. Există acest risc?
Aş vrea să vă mai întreb dacă pot vinde acest teren dacă la OCPI s-a pus acea menţiune şi, de asemenea, dacă este corect să se spună că nu am localizare certă în condiţiile în care eu am obţinut titlul de proprietate în urma unei acţiuni în instanţă, iar în hotărârea judecătorească definitivă sunt trecute toate coordonatele topografice ale terenului care mi s-a atribuit (s-a efectuat un raport de expertiză tehnică judiciară).
Vă mulţumesc mult şi vă rog să mă ajutaţi cu un răspuns

Alte discuții în legătură

Teren cu amplasare stabilită concret prin hotărâre judecătorească, încadrat de ocpi drept "teren fără localizare certă" doriananicolae doriananicolae Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi cu un sfat la următoarea problemă. Deţin o suprafata de teren obţinută prin Legea 18/1991, pentru care mi s-a ... (vezi toată discuția)
Teren retrocedat, probleme grave cu inregistrarea in planul cadastral doriananicolae doriananicolae Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi cu un sfat la următoarea problemă. Deţin o suprafata de teren obţinută prin Legea 18/1991, pentru care mi s-a ... (vezi toată discuția)
Mentionarea in cf. ,, imobil fara o localizare certa '' timo49 timo49 In Ordinul 700/ 2014 privind aprobarea Regulamentului de avizare , receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara , la art. 87 , al 2. , se ... (vezi toată discuția)