avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Codul Familiei si obligatiile membrilor familiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Codul Familiei si obligatiile membrilor familiei

as vrea sa intreb ceva.Am un prieten este clasa a12a,are impliniti 19 ani deja.El doreste sa candideze la o scoala militara.Si-a facut dosarul tot ce are nevoie.Dar problema este ca tatal sau nu mai doreste sub nici o forma sa-l ajute sa isi sustina examenele urmatoare,nici in ruptul capului.Este orfan,nu mai are pe nimeni si aceasta este singura lui sansa sa rezolve ceva in viata sa.E vorba cumva de incalcarea unui drept aici? poate sa faca ceva acest baiat din punct de vedere legal? Repet,tasu nu vrea nici in ruptul capului sa-l mai sustina,si el va ramane pe drumuri.Stiam ca parintii au obligatii fata de copii lor pana la varsta de 18 ani.Dupa,chiar nu stiu ce se intampla.Mersi anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
Ganryu, utilizator
Nu exista codul familiei, ce va intereseaza gasiti in codul civil.
Tatal poate fi obligat sa il intretina pana la terminarea studiilor (max 26de ani). Dupa ce intra la scoala de care vorbeati va trebui sa il actioneze pe tata in judecata pentru pensie de intretinere.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
Bojan I.M., Mediator
Multumesc.Se poate te rog sa imi arati sau sa imi spui unde gasesc legea asta? as vrea sa-mi ajut acest prieten si sa ii arat si lui,ca sa stie ce spune si cum spune cnad ia o decizie.
Obligatia de intretinere Art. 499 Noul cod civil

(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
(4) In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala.

Baiatul nu are si pensie de urmas dupa mama ?
Problema e ca nu o sa se poata intretine din pensia primita de bunavoie sau fortat de la taica-sau, asa ca mare atentie mai ales la " cum spune ".


Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
Dar problema este ca tatal sau nu mai doreste sub nici o forma sa-l ajute sa isi sustina examenele urmatoare,nici in ruptul capului.


Probabil ca va referiti la examenele de admitere. In mod normal, baiatul ar trebui sa beneficieze de pensie de urmas. Practic, i-ar trebui bani pentru deplasarea la examene. Din cate stiam, cei ce dau admitere la scoli militare semneaza un contract prin care se obliga ca, in schimbul asigurarii conditiilor de scolarizare, dupa terminarea studiilor sa lucreze un anumit numar de ani in sistem. Scolarizarea consta in uniforma militara, cazare, masa si norma de hranana, posibil si deocontarea transportului. Daca va reusi la admitere, practic nu va mai avea nevoie de spirjin din partea tatalui.
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra!

Alte discuții în legătură

Buna ziua , e vorba de băiat care e major , acum 3 ani am primit ... Vauva Vauva Buna ziua , e vorba de băiat care e major , acum 3 ani am primit sentința de la tribunal ca fostul sot, tatăl copilului sa plătească pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! băiatul meu a făcut scoala profesionala, iar după ... Ovi1710 Ovi1710 Bună ziua! Băiatul meu a făcut scoala profesionala, iar după terminarea studiilor a avut contract cu firma care la scolarizat, este vorba despre firma ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pt.un adolescent de 21 de ani Tyrol1978 Tyrol1978 Buna ziua!Am si eu o intrebare,si as vrea sa ma lamuriti si pe mine.Daca un adolescent de 21 de ani ,urmeaza cursurile unui liceu particular ,tatal lui poate ... (vezi toată discuția)