avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art 215 alin 1.2.3.5. in noul cod
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art 215 alin 1.2.3.5. in noul cod

buna ziua stiti cumva la art 215 al 1,2,3,5, care sunt pedepsele in noul cod penal de la 01 feb ?dar evaziunea ?
Cel mai recent răspuns: aleale88 , utilizator 23:13, 7 Septembrie 2013
Înşelăciunea
Art. 244. - (1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

acesta e din noul cod?daca da sotul meu a fost condmanat la 5 ani deci pot face contestatie la pedepasa dupa aplicarea noului cod penal ?
In legatura cu evaziunea, aceasta este prevazuta si pedepsita de Legea nr. 241/2005 (Legea evaziunii fiscale), care recent a fost modificata de Legea nr. 50/2013.
Pentru o serie de fapte de evaziune fiscală s-au majorat drastic pedepsele stabilite de lege, iar în unele cazuri în care inainte ar fi putut fi sancţionată cu amendă penală sau cu închisoarea, la ora actuală nu mai este posibil ca administratorul firmei să primească acea amendă.
Cea mai importantă modificare adusă este legată de creşterea pedepselor pentru deţinătorii de firme care reţin contribuţiile de la angajaţi, dar nu le virează la stat în termen de 30 de zile de la data scadentă.
Textul de lege stipulează că reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani „reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă“.
aleale88 a scris:

acesta e din noul cod?daca da sotul meu a fost condmanat la 5 ani deci pot face contestatie la pedepasa dupa aplicarea noului cod penal ?

Legea nu actioneaza retroactiv, adica isi face efect si se aplica de la data intrarii in vigoare.
Ce s-a judecat pe vechiul cod si sentinta a ramas definitiva si irevocabila, asa ramane.
In cazul sotului Dvs., daca pedeapsa nu a fost executata pana la data intrarii in vigoare a Noului Cod Penal, i se aplica legea penala mai favorabila dupa judecarea cauzei care stipuleaza ca:
"Art. 6 din Noul Cod Penal - (1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim".

Astfel, i se poate reduce pedeapsa la 3 ani daca a fost condamnat in raport de alin 1 al art 244 Noul Cod Penal sau ramane pedeapsa de 5 ani daca a fost condamnat in raport de alin 2 al aceluiasi articol.

Alte discuții în legătură

Interesant-ultima sansa...-posibila? pici80 pici80 dupa cum am auzit noul cod penal intra in vigoare in data de 01 febr 2014...iar pedepsele pt inselaciune arata asa: ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie executarea pedepsei ? ContSters301697 ContSters301697 Buna ziua in primul rand .As dori un raspuns cat mai apropiat problemei pe care o am : Am fost desinteresat de problema mea si am fost condamnat in lipsa ( ... (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)