avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Învãțãmânt - Introducere camere video de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Învãțãmânt - Introducere camere video de supraveghere în sãlile de clasã

Bună ziua,
Aș dori să știu dacă această măsură este sau nu legală.
În sălile de clasă, pe holuri și în curtea școlii s-au montat camere de supraveghere video, prin care sunt monitorizați elevii și cadrele didactice din școală.
S-a precizat că înregistrările nu sunt și audio, camerele sunt îndreptate către clasă, nu către cadrul didactic.
Întrucât există temeri din partea tuturor părților implicate (părinți, elevi, profesori) și discuții interminabile despre legalitatea măsurii, vă rog să ne lămuriți dumneavoastră.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 23:22, 26 Septembrie 2013
In clasa se pot instala numai cu acordul cadrelor didactice. Se considera ca activitatea didactica este opera de creatie intelectuala.Numai cadrul didactic autor poate dispune de imaginile inregistrate in timpul orelor pe care le desfasoara.
L. 1/2011 Art. 272
(1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate in timpul desfasurarii activitatii didactice de nicio autoritate scolara sau publica.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), nu se considera perturbare a cadrelor didactice in timpul desfasurarii activitatii didactice interventia autoritatilor scolare si/sau publice in situatiile in care sanatatea fizica sau psihica a elevilor ori a personalului este pusa in pericol in orice mod, conform constatarii personalului de conducere, respectiv in timpul exercitiilor de alarmare pentru situatii de urgenta.
(3) Inregistrarea prin orice procedee a activitatii didactice poate fi facuta numai cu acordul celui care o conduce.
(4) Multiplicarea, sub orice forma, a inregistrarilor activitatii didactice de catre elevi sau de catre alte persoane este permisa numai cu acordul cadrului didactic respectiv.
(5) Inregistrarea prin orice procedee a activitatilor desfasurate in spatiile scolare este permisa numai cu acordul personalului de conducere, cu exceptia celor de la alin. (3).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
elena138 a scris:
Se considera ca activitatea didactica este opera de creatie intelectuala.Numai cadrul didactic autor poate dispune de imaginile inregistrate in timpul orelor pe care le desfasoara.

NU spune nimeni ca respectivele camere trebuie sa inregistreze opera. Camerele video se pornesc doar in pauze, cand cadrele opereaza la cafele in cancelarie. Pauzele sunt o jungla pentru copii, atunci trebuie sa inregistreze camerele. Vreti, nu vreti camere vor fi peste tot!
@trandafir2, dv. de unde stiti cand si ce se inregistreaza? Si cu cafelele... dati cumva cafele in pauze? Pentru stiinta dv., se face de serviciu pe scoala, dar lipsa de educatie nu poate fi suplinita de nimic.
Nu vor profesorii, nu vor fi. Nimeni nu te poate obliga sa vrei.
Eu am citat din lege, dv. de unde raspundeti? Din vorbele tv. ale ministrului, mai abramburel ca abramburica?
Sigur ca asta este viitorul, in fata calculatorului, doar americanii care au renuntat la scrisul de mana si cartea tiparita au constatat ca in 3 ani au promovat retardul pe emisfera stanga si imposibilitatea orientarii spatiale.
Succes pentru viitorul pe care vi-l doriti!
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
elena138, utilizator
@elena, Nu luati personal un raspuns de pe forum, este un punct de vedere, haideti sa incercam sa privim si altfel, ce e rau in asta? Dvoasta ati citat din lege este adevarat, si chiar ati boldat ca inregistrarea poate fi facuta daca cadrul didactic isi da acordul. Eu va spun ca incet incet camerele se vor introduce in toate scolile prin regulament intern aceasta decizie va fi luata. Eu chiar sunt curios daca @lara12 mai intra pe aici sa ne spuna daca pana la urma sunt camerele scoase in scoala respectiva.
De altfel @lara12, a spus, citez : S-a precizat că înregistrările nu sunt și audio, camerele sunt îndreptate către clasă, nu către cadrul didactic.
Pai va intreb eu, daca camera nu inregistreaza audio si daca nu este indreptata spre profesor ... cum impieteaza asupra operei didactice? Desigur mai exista si solutia de a se inregistra doar in pauze (nu am spus ca asa se face, am spus ca este o solutie).
Stiu ca multi profesori sunt vocal impotriva camerelor, dar parintii sunt de acord in unanimitate. Vreti sa se intample o tragedie si apoi sa se dea lege sa se monteze camere obligatoriu? Ce au de ascuns profesorii de se opun cu asemenea indarjire acestor camere?
Concluzionand : pentru mesajul unu (si pentru moderator care mi-a sters un mesaj), legalitatea consta in Regulamentul intern al scolii si deciziile luate la nivelul scolii.


P.S. revin cu un link de bun simt gasit la intamplare pe net in sustinerea celor spuse de mine:
[ link extern ]
Citez din link: În clase, aceste camere video vor funcţiona doar pe perioada pauzelor, iar pe holuri şi în curţi tot timpul.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
Cred ca toate scolile au camere pe hol si in curtea scolii, dar de aici si pana la a le instala si in clase, e distanta.
Astazi, in lunile de vara, aproape toate orele se desfasoara cu usile deschise, deci despre ce ascunzisuri vorbim? Faptul ca parintii doresc, nu e de natura sa oblige profesorul sa vrea ceva. Si eu as vrea sa pot vedea ce se intampla in timpul programului in birourile institutiilor publice, mai ales ca legea nu protejeaza nicicum activitatea functionarilor publici, care desfasoara cam aceeasi activitate, in functie de specificul birou;ui/serviciului. Cu toate acestea, nu se poate.
De ce nu vrea profesorul? Simplu: NU EXISTA 2 profesori care sa conceapa, dirijeze, managerieze (si ce mai vreti dv) la fel. Informatia pe care o poate utiliza si oferi un profesor, este normal sa fie protejata de orice factor exterior.
Curentul antiprofesor este in floare, dar ma intreb eu cati dintre cei vocali sunt capabili sa inlocuiasca un profesor?
Eu nu as fi de acord ca oricine sa poata vedea copilul meu in sala de clasa, nici nu mi-ar conveni ca ideile mele de predare sa fie folosite in materialele altcuiva fara acordul meu. nAm niste drepturi ca profesor, le valorific. Am drepturi ca parinte? Le valorific pe acelea, doar in dreptul meu, nu intreu in dreptul altuia doar ca trebuie linsati profesorii.
Eu m-am saturat sa tot aud ca profesorii fac si dreg, parintii cer si vor (dar unii dintre ei nu stiu cum il cheama pe diriginte, nu mai zic ca nu l-au vazut in viata lor), iar societatea romaneasca e tembela ca au facut-o asa profesorii. Copiii stau la scoala un anumit numar de ore, restul le petrec oriunde (cafenea, carciuma, strada, cluburi sportive, de creatie artistica,acasa), Peste tot sunt camere video?
Scolile incep in fiecare an mai sarace, dar avem parinti cu tot mai multe fite, nu mai au niciun fel de obligatie, niciun fel de responsabilitate, iar scoala niciun fel de suport. Care e motivul? Toata lumea in Romania stie sa faca invatamant, numai profesorii nu stiu, trebuie supravegheati si evaluati de catre parinti si elevi.
Daca nu stiti inca ce a mai propus ministrul invatamantului, va zic eu: elevii sa-si tutuiasca profesorii, pentru ca trebuie sa stabilieasca un climat de egalitate in clasa. Poate ar fi bine sa fie trecuti in catalog profesorii, si elevii sa le puna note, ce mare smecherie? Se poate in Romania, doar sa fie totul impotriva pedagogiei.
Pana si farsele lui Buzdugan aduceau in atentie o cronica a absurdului all carei efect este tocmai cel pe care incearca sa-l combata.
Intoarcerea la bunul simt si diviziunea muncii ar trebui sa fie cea care dicteaza regulile, nu politicile sectoriale facute de repetentii dintr-o perioada depasita, dar oameni de mare succes astazi.
Nu mai intervin in topic, nu e normal sa discutam cu sabia lui Damocles desupra capului unei categorii profesionale, candva etalon. Posibil sa se ajunga la tot absurdul experimentat de occidentali si demonstrat ca inadecvat.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Sistem video instalat in salile de clasa din scoli ContSters103501 ContSters103501 E o adevarata nebunie sa se instaleze sisteme video in salile de clasa din scoli. Nu se incalca prevederile legii 128/1997 art 97 alin 2? Art. 97. - (2) ... (vezi toată discuția)
Elevii ’’cuminti’’ si inventarul scolii Ares-3 Ares-3 Am avut azi sedinta cu parintii si am ramas cu niste nedumeriri la care sper sa primesc raspunsuri. Precizez ca fiul meu incepe un nou ciclu de invatamant asa ... (vezi toată discuția)
Camerele video Comosicus Comosicus 1.Este legal sa se instaleze camere video in salile de clasa din scoli fara acordul profesorului, parintilor? 2.Firmele care instaleaza sisteme de ... (vezi toată discuția)